Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Patkányok a belvárosban, egerek a panelekben

Szeged - Patkányokra panaszkodnak a belvárosban és a Cserepes soron is. Az elmúlt két tél kedvezett a rágcsálók elszaporodásának: a hideg nem tizedelte meg a populációt. Közterületeken a környezetgazdálkodás felelős az irtásért, magáningatlanokban viszont a lakóknak kell gondoskodniuk erről.
Kétségbeesett levelet kaptunk a napokban egyik olvasónktól. A Cserepes soron él, és azt mondja, rendkívüli mértékben elszaporodtak ott a patkányok.

– Annyian vannak, hogy az IKV által kiosztott szerekkel már nem lehet kiirtani őket. Éjjel a gyerekek lábán mászkálnak, több harapásos sérülés is történt már – írta. De nem csak itt vannak problémák: a belvárosból is érkeztek lapunkhoz hírek hasonló jelenségről.

– Az udvarokon mindennapos vendégek. Olyan bátrak, hogy már napközben is előmerészkednek – mesélte Kordás Andrea, aki egy Bartók téri üzletben dolgozik. Egy hátsó udvaron lévő mosdóba tud járni ő is és a környékbeli eladók is – volt, aki majdnem rálépett a lépcsőn fekvő patkányra. A kukák mellett van egy lyuk, oda szokott beszaladni.

– Ott van a patkánycsapda is, de szerintem csak hizlaljuk őket azzal, ami benne van. Klassz, mert elmondhatjuk, hogy a bérleti díjban benne van az állatsimogató is.

Magánterületen a tulajdonosnak kell gondoskodnia a rágcsálóirtásról. – A lakóközösségeket az ÁNTSZ évente kétszer kötelezi ennek elvégzésére, de ezzel nincs is gond a városban, mindenki megcsináltatja – mondta el Horváth István, a Fedora Plusz Kft. ügyvezető igazgatója. – Az IKV szintén segíti a munkánkat, és a Mars téri piac üzleteiben is mindig gondoskodnak erről.

A város közterületein a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi a rágcsálóirtást, ütemterv szerint. – Az ütemtervet az éves tapasztalatok alapján dolgoztuk ki, a fertőzött területeken sűrűbben kezelünk, a kevésbé fertőzött területeken pedig ritkábban – mondta el Oláhné György Tünde környezetgazdálkodási referens. Októberben minden városrész minden körzetében helyeznek ki etetőanyagot, amelytől a rágcsáló elpusztul.

Bárhonnan előugorhat egy-egy patkány a Bartók tér és a Török utca sarkán lévő ház udvarán. Fotó: Karnok Csaba
Bárhonnan előugorhat egy-egy patkány a Bartók tér és a Török utca sarkán lévő ház udvarán. Fotó: Karnok Csaba

A problémát az okozza, hogy a jó idő kedvezett a rágcsálóknak. A második telet vészelték át úgy, hogy a hideg nem tizedelte meg a populációt, az enyhe idő pedig ideális a táplálékszerzéshez és a szaporodáshoz is. – Jelenleg az egerekkel van a nagyobb gond, azok ugyanis most húzódnak be a városba – mondta el Horváth István.

– Már a panellakások szigetelése közé is bepréselik magukat, a kaparászást pedig észlelik a lakók. Patkányok főleg akkor kerülnek elő, ha a közelben építkezés zajlik.

Magánterületre éjjel-nappal lehet hívni rágcsálóirtót: a véralvadásgátlóval mérgezett csalétkektől a patkány és az egér 24 órán belül elpusztul. – A háziállatok nem tudják lenyelni, mert olyan keserű, hogy összeszorul tőle a torkuk – magyarázta az egészségügyi gázmester. – A patkány és az egér viszont nem érzi a keserű ízt, ahogyan a ló sem. Az viszont, ha meg is eszi a mérget, nem lesz tőle baja, hiszen félkilós állatokra van kiszámolva benne a méregadag.

– Ha valaki közterületen lát patkányt, az szkht@szkht.hu címre vagy a 62/777-220 telefonszámra kell bejelentést tenni. – A jelzést követő 24 órán belül a terület bejárása megtörténik, és kihelyezzük az etetőanyagot a patkányjáratba – mondta el Oláhné György Tünde. – Ez ügyben nem érkezett mostanában hozzánk bejelentés, pedig ez segítené a következő évi felkészülést, illetve azt, hogy a hirtelen kialakult ártalmat azonnal meg tudjuk fékezni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitted volna? – Hernádival és Kernnel

Ahogy tetszik, ©vejk és a Szökevény csillagok – három bemutatót tervez novemberben a Szegedi Nemzeti Színház. Visszatér a Hitted volna? című bulvárdarabbal Hernádi Judit és Kern András. Tovább olvasom