Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Patkányoktól tartanak a Gyertyámos utcában

Gyertyámos utcai kisgyermekes szülők aggódnak a patkányok miatt. A rágcsálók irtásával foglalkozó szakember azt tanácsolja, ha hasonló panasza van, jelentse be a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél, 24 órán belül intézkednek.
„A segítségüket szeretném kérni! A társasházunk melletti zárt csatornából lyukak keletkeztek a ház irányába, valószínűleg patkányok lehetnek az okozók" – írta Szalóki Gábor. A rágcsálók is jóllaknak a kóbor macskáknak kirakott ételből.
Az ókorban érkeztek

A patkányok nem őshonosak Európában: a ritkább házi patkány az ókorban érkezett Indiából, a vándorpatkány a 18. században terjedt el, a szakirodalom szerint inváziószerűen. Most a világ jó néhány városában több patkány él, mint ember. Muszáj irtani, de ez végleg nem sikerülhet, mert óvatos és gyanakvó, kerüli a mérgezett ennivalót, ha a társa már elpusztult tőle. Egy nőstény évente hatszor-nyolcszor fial.

„Az átlyuggatott földet próbáltuk pótolni, sikertelenül. A környéken játszótér, óvoda is van, sok kisgyermek él itt" – aggódik Szalóki Gábor olvasónk, a szegedi Gyertyámos utca 10. szám alatti társasház egyik lakója.
A város közterületein a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi a rágcsálóirtást, ütemterv szerint. – Szerencsére szórványos a bejelentés patkányokról – kezdte Kiss Antal egészségügyi gázmester. Szegeden április 1. és október 31. között végzenek patkányirtást, amit a város finanszíroz.

– Ahhoz képest, hogy a patkány egy hónap alatt ivaréretté válik, ez hosszú idő. Évekkel ezelőtt, amikor a rendszer kialakult, más volt az időjárás. Térdig érő hó esett, a csatornák befagytak, ami meggátolta a patkányok szaporodását – magyarázta a gázmester, aki szerint a másik komoly probléma, hogy sokan telerakják a társasházak környékét élelemmel a kóbor macskáknak.

A maradékot viszont nem a cicák eszik meg, hanem a patkányok. A rágcsálók előbb-utóbb odaszoknak. – Legutóbb a Lugas utcai trolifordulónál végeztünk irtást, ahol elszaporodtak a kártevők. Telepakolták a fák, bokrok alját étellel teli kis edényekkel. Azok a lakók, akik a vécélefolyóba öntik az ételmaradékot, szintén tálcán kínálják a táplálékot a rágcsálóknak – tudtuk meg.

A gázmester butaságnak nevezte, hogy földdel próbálják betömni a patkánylyukat, mert így nem tudják bejuttatni a mérget a járatba.

Ha valaki közterületen patkányt lát, bejelentheti az szkht@szkht.hu e-mail-címen, a 62/777-220-as telefonszámon, vagy személyesen az ügyfélszolgálati irodán, a Stefánia 6. szám alatt. 24 órán belül intézkednek.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 millió forint kárt okoztak a határzárban

30 millió forint kárt okoztak a határzárban
Október óta a büntetés-végrehajtás feladata a migránsok által megrongált határzár javítása. Eddig 30 millió forintot költöttek a renoválásra. Tovább olvasom