Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Pavilonok helyén lesz a piac

Látványos szakaszába lépett a Mars téri bódéváros rekonstrukciója: a korábbi ipari vásári terület szinte kiürült, eldózerolták a pavilonok nagy részét, és nekifogtak két új kiscsarnok építésének. A munkálatokkal egy hónapot csúsztak, emiatt karácsony helyett csak januárban költözhetnek be a kereskedők az új üzletekbe.
Bontanak, rakodnak. Januárban már beköltözhetnek a kereskedők az üzletekbe. Fotó: Schmidt Andrea
A tervezettnél egy hónappal később fogtak hozzá a kivitelezők a Mars tér átépítéséhez, mivel meg kellett várni, hogy az építési engedély jogerőre emelkedjen. Ez a múlt héten bekövetkezett. Mint ismeretes, előbb egy magánszemély, egy szomszéd nyújtott be fellebbezést a hatóságnál, majd utóbb azt visszavonta, legutoljára pedig a börtön támasztott kifogásokat a tervekkel szemben, késleltetve a munka elkezdését. A büntetés-végrehajtásnak biztonsági aggályai voltak, egy újonnan kialakítandó közlekedési csomópontnál lesz ugyanis szüksége „külön zöldre", amivel kapcsolatban aztán a megbeszélések során megoldás született.

Időközben az önkormányzat meghívásos pályázaton kiválasztotta a kivitelezőt, a kiskunhalasi Merkbau Kft.-t, amelynek alvállalkozója, egyben konzorciumi társa a szegedi Goboker Kft. És megtörtént a terület átadása is: aki ezekben a napokban a Mars téren jár, láthatja, hogy az építési területet, a volt ipari vásári pavilonok Gábor Dénes szakközépiskola előtti hűlt helyét körbekerítették. Szinte kinyílt a tér, rend keletkezett a káoszban. Az első gépek már építik a Sing-Sing pavilonjának hátsó traktusában az új vásárigazgatóságot, hogy a régit minél előbb lebonthassák – ezt nevezi nulladik fázisnak a beruházó szegedi önkormányzat.

Az első fázisban két, egyenként 1400 négyzetméteres kiscsarnok készül el – karácsony helyett januárra. Ezekben még vannak kiadó üzletek. A beruházás a vásárigazgatósággal együtt nettó 540 millió forintba kerül: az önkormányzat ehhez az összeghez úgy járult hozzá, hogy az üzemeltető Szegedi Vásár és Piac Kft. alaptőkéjét 150 millióval megemelte, valamint hitelt vesz fel. Mivel a kereskedők fizetnek a bérleti jogért, az ő pénzük is benne lesz a „téglában". Információink szerint eddig a bérleti jog árának egyötödét kellett befizetniük. Úgy tudjuk, a bódéváros bérlői közül csak tizenhárommal nem sikerült egyezségre jutni, a többiek, mintegy százan, év végéig maradhatnak. De 50 százalékuk – főleg anyagi okokból – nem kíván részt venni a beruházásban és elmegy a Mars térről.


Tizenöt év után

Amit sokan nem hittek el, hogy itt valaha elkezdődik egy építkezés, az immáron valóság – mondta tegnapi, a lebontott pavilonok helyén megrendezett sajtótájékoztatóján Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. A rendszerváltás óta dúltak az indulatok a Mars téren, a város nem jutott dűlőre a kereskedőkkel, miközben az árusítás körülményei évről évre rosszabbak lettek, a 21. századi követelményeknek végképp nem feleltek meg. Szerencsére a legvégül elfogadott koncepció szerint nem épül be teljesen a piac – tette hozzá –, lesz levegő, zöldterület és parkoló is bőven. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltcsíkot húznak a szegedi reptéren

Várhatóan a jövő héten kezdi el építeni a szegedi reptéren az ezerkétszáz méteres futópályát a… Tovább olvasom