Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Pedagóguskamarát szeretne az oktatási államtitkár

Szeged - Kamarába tömörítené az oktatási államtitkár a pedagógusokat, amivel társadalmi megbecsültségüket és érdekérvényesítő képességüket növelné. Az érintettek örülnek a kezdeményezésnek, amely leghamarabb két év múlva valósulhatna meg.
Két éven belül pedagóguskamarát hozna létre az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa csütörtöki szegedi látogatásán beszélt arról, hogy szükségesnek érzi az egész pedagógustársadalmat reprezentáló szakmai szervezet megalakítását, amely garantálná a pedagógusok érdekérvényesítését.

– Mintegy 160 pedagógusszervezet létezik az országban, de egységes kamara nincs, és nem is volt még soha – mondta el lapunknak Hoffmann Rózsa. Az államtitkár asszony elsősorban azért tartja fontosnak a kamara létrehozását, mert az biztosíthatná, hogy az oktatáspolitika ne határozzon a szakma véleményének kikérése nélkül.

– Az utóbbi 8 évben sorra születtek olyan döntések, amelyekkel a pedagógustársadalom nem tudott azonosulni, mi több: ellene volt. Elég csak megemlíteni a Nemzeti Alaptanterv jelenlegi változatát, amely ellen mindenki tiltakozott, az érettségi reformot vagy a kompetenciaalapú pedagógiát, amely sok hibára épül fel – mondta Hoffmann Rózsa, aki szerint egy kamara, amely javaslatokat tehet, méltó szakmai partnere lehet az oktatásirányításnak. Feladata lenne egy szakmai etikai kódex megalkotása is, amelyre szintén nagy szükség van.

Két éven belül pedagóguskamarát hozna létre az oktatásért felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa. Fotó: DM/DV
Két éven belül pedagóguskamarát hozna létre az oktatásért felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa. Fotó: DM/DV

Az általunk megkérdezett szakemberek jónak tartották az elképzelést: elsősorban a pedagóguspálya presztízsének emelése végett. – Széles társadalmi elfogadottságuk van azoknak a szakmáknak, amelyek kamarába tömörülnek. Ráadásul ez egy olyan védőernyő lenne, amely már régóta hiányzik a pedagógusoknak – fogalmazta meg véleményét Kónya Lászlóné, a szegedi Arany János Általános Iskola tanára.

– A kamarai tagság egy szintre emelné a megbecsültségünket az orvosokkal, ügyvédekkel és mérnökökkel – vélekedett Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, akit sajtóinformációk szerint – amelyet ő nem erősített meg, de nem is cáfolt – az Oktatási Hivatal vezetésére is felkértek. – Meg kell jegyezni: a kamarai működésről vannak rossz tapasztalatok is – mondta, emlékeztetve arra, hogy az orvosok kötelező kamarai tagsága a szakszervezetből való kiválást eredményezte. Így Kerpen Gábor mindenképpen szükségesnek érzi azt a két évet, amelyet az államtitkár az előkészítésre és a jogi megalapozásra szánt.

Olvasóink írták

 • 18. shalomka 2010. augusztus 01. 17:50
  „Inkább azzal fogllakozna, hogy az egyetemre felvehető létszámot korlátozza. Mennyiség vagy minőség... mert ugye ez is kérdés... A mostani pályakezdő tanárok fele egy épkézláb magyar mondatot nem tud kipréselni magából.. azokon aztán még a kamara sem segít. Eleve a közalkalmazotti és köztisztviselői státuszokat kellene eltörölni és 3-5 évente újrapályáztatni minden helyet, és kidolgozni olyan indikátorokat, amikkel a tanárok teljesítménye is mérhetővé válna.”
 • 17. olmosnyomdasz 2010. július 31. 19:26
  „Az 1% emelés elég lesz a kamarai tagsághoz?”
 • 16. KolompárRómeó 2010. július 31. 16:44
  „Ezzel a blablával a kormány próbálja leszerelni azokat, akik a 20-30-50 év múlva dolgozó embereket tanítják, akiktől az ország az adókat, a fejlődést és a felemelkedést várja. Azaz: rohadjatok meg, majd két év múlva esetleg kaptok egy kis koncot, de amúgy meg mire oda kerülünk, úgyse emlékeztek rá.”
 • 15. szatyi 2010. július 31. 15:26
  „Remélem kötelező lesz, megfelelő tagdíjjal, mint annak idején az egyéni vállalkozóknak!”
 • 14. Bartina 2010. július 31. 14:56
  „A cikk szerint "széles társadalmi elfogadottságuk van azoknak a szakmáknak, amelyek kamarába tömörülnek. " Ez talán így is van, de ha a tanári munka presztizsét valóban emelni akarjuk, akkor további lépésekre is szükség lenne, amint az orvosoknál és jogászoknál: A frissdiplomás kezdő néhány évig rezidens, szakorvos- vagy ügyvédjelölt, fogalmazó, stb. Tehát nem dolgozhat teljes felhatalmazással, hanem szakorvosi/ügyvédi felügyelettel. Majd tesz egy szakvizsgát (2. államvizsgát a németeknél a tanárjelölt is) és csak utána dolgozhat önállóan. A gyakorlatot pedig igazi terepen célszerű szerintem megszerezni, nem olyan egyetemi gyakorlóban, ahol a átlagot meghaladó képességű és családi indíttatású diákok ülnek. Különben pedig szép hétvégét, nyílik a lótusz a fűvészkertben.”
 • 13. achilleus 2010. július 31. 13:06
  „10. hozzászólás lidi 2010.07.31. 12:32
  11. hozzászólás palimadar 2010.07.31. 12:48

  Azzal mindenképpen egyetértek, hogy minden követelmény - vonatkozzon az a tanulókra, vagy a pedagógusokra - időben és egyértelműek nyilvánossá, elérhetővé kell tenni az érintettek előtt.
  Egyébként nem látok az újabb hozzászólásokban semmi olyan mértékű véleménykülönbséget, amivel nagyon vitatkoznom kellene.”
 • 12. lidi 2010. július 31. 13:02
  „"Ha megmarad egyáltalán az emelt szintű felkészítés"

  számomra ez is azt bizonyítja, hogy toldozgatunk, foldozgatunk, de főleg nagy hangon PR-kommunikálunk - de a legutolsó, akire figyelünk, a diák (hiszen hallottuk már azt is, hogy eltörlik az előrehozott érettségi lehetőségét is, miközben ugye a kölöknek mielőbb be kell osztania az idejét, hogy mikor nyelvvizsgázik, mikor miből érettségizik, emelt szintet választ-e stb.)”
 • 11. palimadar 2010. július 31. 12:48
  „"2013-től és majd egyszer kiderül, hová miből - az minimum az ebbe először belépő, most 9-et végzettekkel szemben nem fair"

  A 9. osztályosoknál mindegy. A szabályok szerint 2 évvel a változtatás előtt kell jelezni. Gyakorlatilag addig kellene, hogy az emelt szintű felkészítést ennek ismeretében választhassák a diákok. Ez a 10. évfolyam májusa.

  (Ha megmarad egyáltalán az emelt szintű felkészítés: "Ugyanaz a tanulási út vezethetne az alap- és az emelt szintű érettségihez" Lásd: http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/uj_kozoktatasi_torveny_es_nemzeti_tanterv_jovo_oszre/2170291/ )”
 • 10. lidi 2010. július 31. 12:32
  „5. hozzászólás achilleus 2010.07.31. 11:43

  2. hozzászólás lidi 2010.07.31. 11:12
  Ja, tehát a kamarák az állami ellenőrzést szolgálják.
  kötelező kamara+közvetlenül fizetett, "minőségellenőrzött" pedagógusok+átfazonírozott NAT. Erről beszéltem, így együtt.
  ami meg az egyetemi képzést illeti: túl sok egyetemen, túl sok diplomást képeznek, akiket nem tud felvenni a munkaerőpiac, ez tény. De nem emlékszem, ki is volt az, aki célul tűzte ki, hogy mindenkinek legyen diplomája? (miközben a szakképzéssel meg évek óta az a probléma, hogy nincs elég képzett munkaerő, holott az igény meglenne rá?) Persze lehet úgy is javítani - átmenetileg - a munkanélküliségi mutatókat, ha a fiatalokat az egyetemeken parkoltatjuk évekig (elvégre nincs már kötelező katonai szolgálat, ami még szolgálhatná ezt a célt), csak aztán dühösek lesznek, amikor rájönnek, h a diplomájukkal kitörölhetik...

  És igen, legyen kötelező egy emelt szintű érettségi az egyetemi felvételihez - de akkor ezt vezessék be 2014-től, és szeptemberre határozzák meg és közöljék, mely szakokra mely tárgyat teszik minimálisan kötelezővé (hogy aki most lép be a középfokú oktatásba, már ennek tudatában kezdhesse meg tanulmányait (már ha tudja, mit szeretne kezdeni magával), és a pedagógusok is ennek fényében szervezhessék az emelt szintre előkészítő csoportokat. Mert ahogy most van - 2013-től és majd egyszer kiderül, hová miből - az minimum az ebbe először belépő, most 9-et végzettekkel szemben nem fair”
 • 9. palimadar 2010. július 31. 12:23
  „"7. hozzászólás achilleus 2010.07.31. 12:03

  3. hozzászólás palimadar 2010.07.31. 11:29
  A kétszintű érettségi vizsga koncepciójával semmi probléma nincs."

  Ezzel nekem sincs bajom, az államtitkár asszony szerint azonban az érettségi reformmal (a leírtak alapján csak az egészét tudom annak tekinteni, a kötelező emelt szint a felvételihez részt nem) van baj.
  Ja, és a kötelező emelt szint kapcsán már hoztak is rendeletet, hogy a minisztérium dönti el, hova kell.”
 • 8. palimadar 2010. július 31. 12:16
  „"LEHETŐVÉ és nem kötelezevő"

  Felfogtam elsőre is.
  Azonban ha pontszámot érő dolog, akkor komoly visszalépés, attól tartok, hogy sok helyen csak annak a megoldására szolgál majd: Józsikát fel akarjuk venni.”
 • 7. achilleus 2010. július 31. 12:03
  „3. hozzászólás palimadar 2010.07.31. 11:29
  A kétszintű érettségi vizsga koncepciójával semmi probléma nincs.
  Azzal van probléma, hogy a felvételihez nem KÖTELEZŐ megkövetelni legalább az alapszakokból.
  Ennek az a következménye, hogy egyrészt a középiskolák közötti különbségek (az OTT zajló belterjes ilyen-olyan alapszintű érettségiztetés) miatt elképesztően szerény képességűek felzárkóztatásával kezdődik az egyetemi oktatás, ráadásul az értelmesebbeket is gátolják a szerény hozott tudással rendelkezők, akik gyakran tanulási impotenciával sújtottak. A pénzügyi pórázok miatt nehéz az egyensúlyozás az elit- és a tömegképzés között. (Ez természetesen csak a legjobb egyetemeknél probléma, a gyengébbek csak tömegképzésre alkalmasak, az annak megfelelő szinten.)”
 • 6. achilleus 2010. július 31. 11:48
  „4. hozzászólás palimadar 2010.07.31. 11:33
  LEHETŐVÉ és nem kötelezevő”
 • 5. achilleus 2010. július 31. 11:43
  „2. hozzászólás lidi 2010.07.31. 11:12
  Ja, tehát a kamarák az állami ellenőrzést szolgálják.
  Válaszolnál nekem arra a kérdésemre, hogy akkor Gyurcsány miért szüntette meg az Orvosi Kamarai kötelező tagságot, pontosan akkor, amikor azokkal komoly ellentétbe került? csak egy illusztráció: http://www.nol.hu/archivum/archiv-488301 A Kamarák a minőségbiztosításban kell, hogy szerepet játszanak, és mellesleg az érdekvédelemben. De látom számodra a megkövetelt minőség már-már diktatúra. A felvételihez szükséges emelt szintű érettségi eltörlését nem a rektorok követelték ki, hanem a finanszírozás, amit viszont M. Bálint és minisztériuma erőltetett. Egy francia film jut eszembe erről, amikor a derék gestápós kávéval itatja a berendelt hölgyet, majd nem engedi WC-re menni. A komolyabb egyetemek rektorainak álláspontja egyértelmű a felsőfokú érettségivel kapcsolatban: mindkét rektoraspiráns Szabó Gábor rektori programjában előkelő helyen szerepelt. Ja, hogy M. Bálint miért erőltette? Itt is a minőség a kulcsszó. Ha nem tudja mindenki teljesíteni, addig kell lefelé vinni a szintet, hogy mindenki teljesíteni tudja.
  Amúgy pedig: 2010-07-31 10:22 Kevesebb teher a pályakezdőknek, csökkentett munkaidő a nyugdíj előtt álló pedagógusoknak, és akár féléves fizetett szabadság az ,,alkotó" tanároknak - a Magyar Nemzet információi szerint ezeket az intézkedéseket is tartalmazza majd a jelenleg kidolgozás alatt álló pedagógus-életpályamodell. Az oktatásért felelős államtitkár szerint néhány éven belül jelentős béremelést hajtanak végre a szférában."”
 • 4. palimadar 2010. július 31. 11:33
  „"a szóbeli vizsgát is lehetővé tenné egyes egyetemi képzéseken Hoffmann Rózsa, az oktatásért felelős államtitkár - számol be a Magyar Nemzet. Hoffmann Rózsa szerint elsősorban a humán szakokon lenne szükség erre, ahol a szóbelivel a felvételiző kommunikációs készségét mérnék fel"

  Ááááá!
  Akkor hívják alkalmassági vizsgának!
  Egyébként a mostani rendszerben kevés helyen dől el az alapképzésre jelentkezéskor, hogy lesz-e szüksége szóbeli kommunikációra egyáltalán az illetőnek. Nem humán, de abban nem vagyok benne... szóval ha valaki matematikára jelentkezik, lehet, hogy tanár lesz belőle, de lehet, hogy matematikus. Előzőnél kellene ilyen megmérettetés, utóbbinál nem. Gondolom humán szakokon is ez a helyzet.”
 • 3. palimadar 2010. július 31. 11:29
  „"Az utóbbi 8 évben sorra születtek olyan döntések, amelyekkel a pedagógustársadalom nem tudott azonosulni, mi több: ellene volt. Elég csak megemlíteni a Nemzeti Alaptanterv jelenlegi változatát, amely ellen mindenki tiltakozott, az érettségi reformot vagy a kompetenciaalapú pedagógiát"

  Ejnye államtitkár asszony!
  Azt mondja, amit az információhiányos hallgató hallani szeretne?

  Mikor is az érettségiről szóló rendtelet? 1997-es. Azóta egy érdemi változtatás volt, hogy a Rektori Konferencia nyomására eltörölték a bejutáshoz kötelező emelt szintű vizsgát.

  Ön mit is csinált az érettségi kapcsán korábban?
  http://www.nefmi.gov.hu/kozoktatas/kozoktatasi-reform/orszagos-koznevelesi-090803-24
  2003-ban még Ön volt az érettségi akkreditációs bizottság elnöke! Bőven a kétszintű érettségit készítette elő...

  Szóval mi is a baj az érettségi rendszerével? A nehézségén lehet vitatkozni, de az rendszertől függetlenül változtatható.”
 • 2. lidi 2010. július 31. 11:12
  „"Széles társadalmi elfogadottságuk van azoknak a szakmáknak, amelyek kamarába tömörülnek"
  a szemtelen kölköt vagy az ordenáré szülőt nem fogja meghatni a kamarai tagság....
  az egyik államtitkár-helyettes a televízióban azt mondta, azért kell az egy darab, kötelező (mert az lesz, ez a cikkben is benne van, igaz, kissé bujtatva) kamara, hogy pontosan tudják az egyeztetéseken, hogy kikkel állnak szemben. És azt is hozzátette, hogy ugyan az iskolákat nem veszik el a fenntartóktól, de a minisztérium fogja meghatározni, hogy adott iskolában hány és milyen pedagógusokra van szükség, valamint nem a fenntartó, hanem az állam fogja fizetni a pedagógusokat, közvetlenül. És ha ez még nem lenne elég a pedagógusok teljes kézben tartásához: lesz egy un. minőségellenőrzési rendszer, ami "egyes iskolákban már működik", de hogy hol és miylen, azt nem mondta el. Még egy kis igazítás a NAT-on, aztán nyilván varázsütésre rendben lesz minden az oktatásban is.... legalábbis a tanárok egységesen kézben lesznek tartva

  egyébként várnám, hogy megszólaljon végre valamelyik pedagógus szervezet, és elmondja, mekkora kitolás a most 9-et végzett kölkökkel, hogy ők lesznek az elsők, akiknek az új rendszerben kell érettségizniük-felvételizniük, és igazán várhattak volna 4 évet a bevezetéssel- már ha a kölkök érdekeit nézték volna és nem politikai döntést hoznak”
 • 1. achilleus 2010. július 31. 10:57
  „Ha lehet fokozni egyáltalán: egyre nagyobb tisztelettel és elismeréssel tekintek Hoffmann Rózsa szakértelmére és munkabírására. (((bár nem méltó, mégis IDEírom, mások a Kamarák leépítésével, a szakszervezetek egymás ellen való ugrasztásával, egyes szakszervezetek, vagy vezetőik privilegizálásával gondolták "kezelni" (=manipulálni) a helyzetet.))

  És egy tegnapi: 2010-07-30 10:06
  Újra lehet szóbeli vizsga az egyetemi felvételin

  Az osztályozás és az évismétlés tilalmának feloldása után a szóbeli vizsgát is lehetővé tenné egyes egyetemi képzéseken Hoffmann Rózsa, az oktatásért felelős államtitkár - számol be a Magyar Nemzet. Hoffmann Rózsa szerint elsősorban a humán szakokon lenne szükség erre, ahol a szóbelivel a felvételiző kommunikációs készségét mérnék fel. M. Bálint 2005-ben, a kétszintű érettségi bevezetésekor tiltotta meg az egyetemeknek a szóbeli felvételi lehetőségét. Hoffmann elmondta: a tervek szerint nemcsak a felsőoktatásban lenne lehetőség a szóbeli megmérettetésre, hanem a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok esetében is. Már készül a kormányrendelet a jövő évi felsőoktatási keretszámokról, amelynek értelmében az ideihez hasonlóan 2011-ben 56 ezer hallgatót vennének fel államilag finanszírozott képzésre - közölte az államtitkár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári Zoltán estjével indul a Muzsikáló Udvar

Szeged - A Mezzo-operaverseny tavalyi győztesének, Nyári Zoltánnak az estjével hétfőn indul a… Tovább olvasom