Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Pedagógusnap demonstrációval

Csongrád megye - Utcára vonulnak vasárnap a pedagógusok: így próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a kormányzat a megkérdezésük nélkül akar őket érintő jogszabályon változtatni. A közoktatási törvénytervezet legsérelmesebb pontjának a kötelező óraszámemelést tartják.
Ünneplés helyett sztrájkolnak vasárnap a tanárok. Pedagógusnapon várhatóan több ezren vonulnak utcára a fővárosban, mert úgy érzik, a kormányzat csak így veszi komolyan őket. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete elé tervezett megmozduláson a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mellett várhatóan a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének tagjai vesznek részt.

– Sajnálatos, de úgy tűnik, demonstrálnunk kell ahhoz, hogy elérjük: ha már velünk kapcsolatosan hoznak döntéseket, legalább az egyeztetésbe vonják be az érdekvédőket – fogalmazott Tarnai Attila, a PSZ Csongrád megyei titkára, aki szerint elméletét mi sem támasztja jobban alá, mint hogy amint bejelentették a tüntetést, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár máris konzultációra hívta őket. – Azért ez nem ugyanaz, mint az érdekegyeztetés, hiszen véleménynyilvánításra itt nem volt lehetőség – emelte ki Pap Jánosné, a PSZ szegedi és körzeti bizottságának titkára. Ezért sem fújták le a vasárnapi demonstrációt.

A tüntetés – amelyre a megyéből több busznyi pedagógus megy el – egyik legfőbb követelése, hogy a kormány vegye le a napirendről a tanárok bármilyen formájú óraszámemelését. Az eddigi 22–23 óráról ugyanis 28 órára emelnék a tanítási időt, további 4 órát pedig még az iskolában kellene tölteniük a pedagógusoknak – ez idő alatt az intézményvezető feladattal láthatja el őket. A szakszervezetek szerint ez a változtatás több tízezer állást veszélyeztetne.

– Vegyünk csak egyetlen egyszerű példát: ha ebben a pluszidőben a szaktanár napközit vezet, máris nincs szükség a délutános kollégákra – mondta Pap Jánosné. Mellékesen jegyezte meg: a pluszmunkáért sem kapnának több pénzt, hiszen a béreket közel 4 éve befagyasztották, a feloldásra a hírek szerint 2014-ig nincs esély.

A demonstráció további követelései között szerepel még a tanköteles kor leszállításának és a nyugdíjazással kapcsolatos módosításoknak az ismételt átgondolása, és a további egyeztetés annak érdekében, hogy megbízható információkat kapjanak a pedagógusok a tervezett változtatásokról.

Olvasóink írták

 • 8. vino_veritas 2011. június 06. 20:18
  „Most is csak azt állítom, rugdossátok az öngólokat!!!
  ismételten: csak így tovább !!!”
 • 7. cat49 2011. június 06. 15:38
  „Csak azt tudnám, hogy tegnap estétől hova tűnt ennek a cikknek az ötven valahány kommentje? S miért csak a pedagógusokat dehonesztáló pár maradt meg?
  Gratulálok DM!”
 • 6. vino_veritas 2011. június 06. 13:20
  „palimadár, gumikacsa111,radic !!
  Nem tudom, de személyes tapasztalatom az, hogy a gyermekeink túlnyomó többsége 10-12 éves korában sem tud tisztességesen olvasni, írni, számolni! Nem éreztek ez irányban bármilyen fajta felelősséget ? Nem ezzel kellene foglalkoznotok? Nem ez lenne a pedagógusok feladata?
  Egyébként meg az, hogy heti 28 órát kell dolgozni, az nem lehet gond, jusson eszetekbe egy pék, vagy egy nővér, esetleg egy vasutas mennyit is dolgozik és mennyi pénzért.A pedagógusok saját maguk ellen dolgoznak. Így tovább!!!”
 • 5. radic 2011. június 04. 12:32
  „"Járj utána ha nem hiszed!"

  Nem fog utánajárni, a trolloknál nem szokás az ilyesmi. Csak fröcsögni szeretnek. Kár az ilyen miatt koptatni a billentyűzetet.”
 • 4. gumikacsa111 2011. június 04. 11:27
  „2. Mike3

  Ezzel a hsz-el nagyon mellé durrantottál!
  Ha azt hiszed, hogy a pedagógusnak az 5. óra után és juniusban lejár a munkaideje nagyon tévedsz!!
  Járj utána ha nem hiszed!”
 • 3. palimadar 2011. június 04. 10:58
  „"egyébként a zéró felelőség"

  Hát igen, zéró IQ-val lehet ilyet gondolni.”
 • 2. Mike3 2011. június 04. 10:40
  „ööö bocsi, engem mikor kérdeztek meg bármilyen rám hatást gyakorló jogszabályváltoztatással kapcsolatban? :)

  egyébként a zéró felelőség és a tényleges munkaórák tükrében baromi jól keresnek. arról nem is beszélve, hogy egész nyárra bezár a munkahelyük :)”
 • 1. papagenooo 2011. június 04. 10:25
  „A tanárokkal mindig bármit meg lehetett csinálni, ők a nemzet napszámosai. Mégis őket irigylik, de ki cserélne velük? Értelmesebb gyerek ma már nem is megy pedagógusnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eiffel-torony a szegedi dóm előtt

Gigantikus Eiffel-tornyot álmodott a színpadra A víg özvegy díszlet- és jelmeztervezője, Zeke Edit. Tovább olvasom