Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Pedagógusok a Nemzeti Karban

Szeged - Megyénként három küldött képviseli majd a pedagógusokat a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlésében, amely többek között elfogadja a tanárokra érvényes etikai kódexet. Április 30-áig kell ennek összeülnie, vagyis aminek szeptember óta kötelezően minden pedagógus a tagja, jövő tavasszal kezdi meg működését.

Szeptember elsejétől minden állami fenntartású iskola pedagógusa automatikusan tagja lett egy olyan szervezetnek, amely még nem is működik. A Nemzeti Pedagógus Karról egy hónapon keresztül csupán annyit lehetett tudni, hogy lesz. Egy háromtagú előkészítő bizottság ugyan szeptember közepén megkezdte a munkát, sokáig azonban ők is azt mondták: nem árulnak el semmit arról, milyen lesz ez a több tízezer pedagógust tömörítő szervezet. Mostanra azonban körvonalazódik, hogyan áll majd fel az oktatási rendszer újabb mamutintézménye.

– Az országos küldöttgyűlésnek április 30-áig kell összeülnie, vagyis legkésőbb tavasszal elkezdi működését a Nemzeti Pedagógus Kar – tájékoztatta lapunkat Ballagó Zoltán, az egri tankerület igazgatója, az előkészítő bizottság egyik tagja. Mint mondta, hármójuk feladata most az, hogy ügyrendet és munkarendet készítsenek, illetve egy olyan általános szabályzatot, amelyet majd a küldöttgyűlés fogad el vagy módosít.

Illusztráció: Schmidt Andrea
Illusztráció: Schmidt Andrea

Kordában

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a Nemzeti Pedagógus Kar nem másra lesz jó, mint a pedagógusok ellenőrzésére és önállóságuk megszüntetésére. – Politikai akarat hozta létre, ahol erősen felülről irányított etikai kódexszel tartanak majd bennünket kordában – fogalmazott Galló Istvánné, a PSZ elnöke. Az ellenzék szintén aggodalmait fogalmazta meg. – Gonosz rendszer jött létre a Nemzeti Pedagógus Karral, hiszen alattvalóvá teszik a pedagógusokat vele – fogalmazott nemrégiben szegedi látogatásán Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatási szakpolitikusa. Hozzátette: azzal, hogy kötelező volt aláírni a belépést, meg is alázták a tanárokat, az etikai kódex pedig, amelyet rájuk erőltetnek, csupán hivatkozási alap lesz a kirúgásokra, amely után az illető az egész országban nem talál majd munkát.

– Lesznek területi küldöttgyűlések, ahol megyénként elnököt, alelnököt, 3-5 elnökségi tagot és 3 országos küldöttet választanak, valamint területi etikai bizottságot alakítanak. Emellett létrejön az országos elnökség, etikai bizottság és felügyelőbizottság is – ismertette a NPK felépítését Ballagó Zoltán. Hozzátette: mindezt központi irodából koordinálják majd, amelyet főtitkár irányít.

– A Nemzeti Pedagógus Kar szakmai testület, tehát nem szakszervezeti vagy érdekvédelmi feladatokra jött létre – hangsúlyozta az előkészítő bizottsági tag. – Oktatásszakmai kérdésekben véleményez és tesz javaslatot, illetve jogszabályalkotást és -módosítást is kezdeményezhet. A lényege tehát, hogy a képviselők révén szakmai kérdésekben mindenki véleményt nyilváníthat. Emellett a kar ellenőrzi a középiskolák közösségiszolgálat-szervezését, ajánlásokat tehet intézményvezetői pályázatok elbírálásakor, és alapot is kezelhet, amelyből jutalmakat oszthat.

Az országos küldöttgyűlés alkotja majd meg az etikai kódexet is, amely protokollokat tartalmaz a pedagógusok számára. – A nem megfelelő magatartás etikai eljárást von majd maga után, intézkedésről pedig a miniszter dönt – tájékoztatott Ballagó Zoltán.

Olvasóink írták

 • 3. vasi 2013. október 15. 11:06
  „Aha, tehát be kell lépni a pártba.”
 • 2. szatyi 2013. október 15. 10:59
  „" Lesznek területi küldöttgyűlések, ahol megyénként elnököt, alelnököt, 3-5 elnökségi tagot és 3 országos küldöttet választanak, valamint területi etikai bizottságot alakítanak. Emellett létrejön az országos elnökség, etikai bizottság és felügyelőbizottság is..."

  Gondolom, megfelelő tiszteletdíj fejében végzik majd munkájukat!
  És, -természetesen a demokrácia jegyében- ezek mind alulról szerveződő formációk!
  Vagy tévednék?”
 • 1. pirosmedence 2013. október 15. 10:29
  „Nem igaz! Az etikai bizottság: a Rákosi-rendszer nem volt ilyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanuljon meg újraéleszteni

Október 16-ára az Európai Resuscitatiós Társaság az Európai Parlament támogatásával „Restart a… Tovább olvasom