Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Pekingre figyelnek Újszeged sportos nevű utcáiban is

Szeged - Élsportoló nem lakik Szeged „sportos" utcáiban, ugyanakkor a nyugdíjas lakók közül többen is teniszeznek, úsznak. A Verseny utcához közeli Holt-Maros partja pedig a sétálók, kocogók és kerékpározók terepe.
– Hetente többször úszom, háromszor pedig teniszezem, immár huszonnégy éve – jelenti ki Krasznai Attila. A két évtizede az újszegedi Evező közben élő nyugdíjas férfi elárulja: unokái is úsznak, sőt például a Balatonon eveznek is – mutatja a lapátokat. A garázs ajtaja nyitva, szól a rádió: a délelőtti sportközvetítésben sokadszorra ismétlik: az első magyar érmet Cseh Laci szerezte a pekingi olimpián.

A teniszre esküszik a magát megnevezni nem óhajtó X. úr is a Birkózó közben, bár a Holt-Maros parti villa udvarán is csillog a víztükör a medencében. Hiába csöngettünk a Vívó köz magas kőkerítéssel, kamerákkal védett rezidenciájának kapuján is: csak ideges kutyaugatást kaptunk.

A sport nyújtotta örömök érzékeltetéseként még játékra is vállalkozott Krasznai Attila: unokái evezőlapátjait mutatja az Evező köz és a Verseny utca sarkán. Fotó: Segesvári Csaba
A sport nyújtotta örömök érzékeltetéseként még játékra is vállalkozott Krasznai Attila: unokái evezőlapátjait mutatja az Evező köz és a Verseny utca sarkán. Fotó: Segesvári Csaba

– Egész nap megy a tévé, a feleségem is szereti a sportot, az olimpiáról se maradna le: 5-7 aranyra számítunk. Ha a szobán kívül akad dolgom, akkor bekapcsolom a rádiót, úgyis ismétlik az olimpia legfontosabb magyar eredményeiről szóló tudósításokat. Csak ezért nem kelek föl hajnalban. Hétközben általában 5.30-kor már az újszegedi sportuszodában tempózom – magyarázza készségesen Krasznai úr. – Amikor először a medencébe csobbantam, barátokra leltem: azóta reggelente együtt kávézunk, szombatonként pedig tízen-tizennégyen vízilabdázunk, de nálunk kapura lőni csak fejelve lehet. Ez a játék, az úszás és a tenisz pedig az egészségmegőrzés miatt fontos nekem.

Névadó: fél évszázada

Az 1928 óta létező, de név nélküli utca „keresztelőjét" – Péter László Szeged utcanevei című könyve szerint – 1958-ban tartották: így lett a Bérkert utcából nyíló, szélső utca: Verseny. A környéken élők szerint két évtizede döntött úgy a városi tanács, hogy a Verseny bal oldalán „közöket" nyit a Holt-Marosra, és e zsákutcáknak sportos nevet ad: megszületett a néhány házból álló Evező, Birkózó és Vívó köz.

Vízilabda, kézilabda, foci – ez a három „leg" Sajtos Béláék családjában, ahol a magyar pólósoktól minimum ezüstöt várnak, attól függően, hogy a volt „jugóból" kivált három állam csapatai miként teljesítenek. A lányokat kiszámíthatatlannak mondják a kéziben is, ezért nem mernek tippelni: az elsőtől a negyedik helyig bármi bejöhet. A Verseny utca lakói tudják: a labdarúgásban a magyarok sajnos az olimpián sem érintettek, mégis nézik a meccseket, nemcsak a brazilok játékában gyönyörködve, hanem a ház urának ifjúkori sportemlékei, focis múltja miatt is.

– A focit leszámítva mindenféle labdajátékot szívesen nézek, ha éppen van egy kis időm – mondja a magát kényelmesnek tartó, bár szépen parkosított kertjében épp eleget mozgó Böde Ferencné. A verseny és a Vívó köz sarkán álló ház úrnőjét az olimpia megnyitó ünnepsége fogta meg leginkább; elárulja, lakóhelyüknek semmi köze ahhoz, hogy a férje diákkorában vívott.

Olvasóink írták

 • 5. hehe 2008. augusztus 14. 16:28
  „ENNYI HÜLYESÉGET .”
 • 4. szkíta 2008. augusztus 13. 22:01
  „Ennyit tudnak,régóta nem érdemes megvásárolni a lapot.”
 • 3. index 2008. augusztus 13. 15:02
  „Dm újságirói annyira "vidékiek" h már fájdalmas....
  legalábbis ezek a vének mint az újszászi...

  geci ciki”
 • 2. Piki 2008. augusztus 13. 13:31
  „Ciki ez az evezőlapátos kép.......::))”
 • 1. hihetetlen 2008. augusztus 13. 09:12
  „Fantasztikus, micsoda csoda, hú azannya, asztapaszta, frenetikus, szenzációóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitnák az ásotthalmi kishatárátkelőt

Ásotthalom - Enyhítene a röszkei határátkelő forgalmán, ha megnyitnák az ásotthalmi határt.… Tovább olvasom