Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Példátlan összefogás Biankáért

Ruzsa, Szeged - A ruzsai Kiri Bianka 12 éves és szívbeteg. Gyógyulásáért összefogott az egész falu. Már a harmadik jótékonysági estet szervezték a család javára.
Március óta három jótékonysági estet rendeztek a ruzsai művelődési házban Kiri Bianka családjának megsegítéséért. – Én postás vagyok, a feleségem, Márta a gondozási központban takarít. Nagyobbik lányunk, Bianka 13 éves lesz. Állítólag születésétől fogva baj volt a szívével, de nem vettünk észre semmit. Megműtötték, de előtte is és utána is örökmozgó gyerek volt – meséli az édesapa, Kiri Csaba. A szülők rendszeresen vitték ellenőrzésre a kislányt, a vizsgálatok kimutatták, hogy megvastagodott a szívizma, de komolyabb gond nem volt. Egészen tavalyelőttig, amikor Bianka összeesett, de gyorsan magához tért. Az eset tavaly megismétlődött, akkor kórházba került, ahol kiderült, hogy a szívével van probléma. A megfigyelés hónapjában szívhalál állt be nála, és az oxigénhiány miatt sérült az agya, sem beszélni, sem mozogni nem tud. Egész nap fekszik, csak a fejét és néha a kezét, lábát mozgatja. Mivel a nyelés is nehézséget okoz, gyomorszondát ültettek be neki. És mert a 24 órás ápolást a család nem tudja megoldani, a kislány a szegedi Dr. Waltner Károly otthonba került. A szülők egy éve mindennap ingáznak hozzá. Az oda-vissza 68 kilométert autóval teszik meg, benzinre megy el az egyikük fizetése.

Nem adják fel! Az egész napos ellátásra szoruló Biankát szülei mindennap meglátogatják. Fotó: Karnok Csaba
Nem adják fel! Az egész napos ellátásra szoruló Biankát szülei mindennap meglátogatják. Fotó: Karnok Csaba

– Muszáj bírni. Délután 5-től mindig mellette vagyunk fél 7-ig, beszélünk hozzá, tornáztatjuk. Bár azt mondják az orvosok, nem reagál, a múltkor megérezte, hogy késünk, mert a gyógytornásszal beszéltünk, és felszaladt a pulzusa, de amikor meglátott, szépen megnyugodott. Puhább falatokat már lenyelni is képes – mondja fáradt hangon az édesapa. – Mindenkitől szakvéleményt kérünk, akitől csak lehet, szeretnénk kideríteni, van-e remény rehabilitációra. Nem akarjuk feladni, mindent ki akarunk próbálni. A faluban lakó németek segítettek az egészségügyi felszereléseket beszerezni, külföldi orvosi konzíliumot kérni. Tavaly ajánlotta a polgármester asszony, hogy kérjünk segítséget, de úgy gondoltuk, hogy győzzük. Idén éreztük úgy, hogy szükség van a számlaszámra és a jótékonysági estre. Félmillió forint körüli összeg gyűlt össze, de nem nyúlunk hozzá, várjuk, hátha a fővárosba vihetjük Biankát rehabilitációra, mert akkor arra még több pénz kell. A családból mindig elmegy valaki az estekre, de mi Mártával olyankor mindig a kislánynál vagyunk. Azt sem hiszem, hogy meg tudnék szólalni a könnyeimtől, hogy megköszönjem mindenkinek a nagylelkű segítségét.

Hihetetlen erő

– A jótékonysági estek ötlete a közösségtől jött. Egy gyerekről van szó és egy köztiszteletben álló családról.

A szülők alázattal és becsülettel járnak mindennap a kislányhoz, nincs olyan, akit ez ne hatna meg. Hihetetlen erő és teljesítmény az övék, minden elismerésem érte. Ráadásul átlátható, hová, milyen célra megy a pénz – mondta Sánta Gizella polgármester, amikor a falu példátlan összefogásáról kérdeztük. A ruzsai Partiscum XI. Szövetkezetnél nyitott számla tulajdonosa: Kiriné Babarczi Márta, szám: 57600060–
15221676. A közlemény rovatba azt kell írni: Kiri Bianka megsegítésére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílik a Partfürdő, lesz gyógyvizes medence

A Tisza alacsony vízállásának és a jó időnek köszönhetően már május 1-jén kinyit a szegedi Partfürdő és kemping. Tovább olvasom