Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Penész a tejfölön

A szegedi Cora Áruházban penészes, emberi fogyasztásra alkalmatlan tejfölt vontak ki a forgalomból az élelmiszer-ellenőrök. Emiatt a Winny logójú összes tejfölt zárolták, gyártásukat szeptember 8-áig felfüggesztették.
Vizsgálják a tejfölt az állomás laboratóriumában. Fotó: Miskolczi Róbert
A Sole Hungária Rt. Winny nevű, kizárólag a Corának gyártott tejföle fennakadt az élelmiszer-ellenőrök rostáján. Mohlné Koska Mária, a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás területi felügyelő mérnöke augusztus végén lakossági bejelentést követően ellenőrizte az áruházban a Winny tejföl 12 és 20 százalékos zsírtartalmú változatát. A felügyelő mérnök elmondta, noha csak a 12 százalékos zsírtartalmú 450 grammos, vagyis nagy poharas tejfölben talált penészt, úgy döntött, hogy az összes kiszerelést zároltatja és gyártásukat szeptember 8-áig fel kell függeszteni.

Erre élelmiszer-biztonsági szempontból volt szükség – tette hozzá –, hiszen egy újonnan a piacra bevezetett termékről volt szó. A 12 és 20 százalék zsírtartalmú tejfölök között a hatóság különbséget tett: elrendelték az áruházban található valamennyi 12 százalékos zsírtartalmú Winny megsemmisítését – ennek folyamatát ellenőrizték –, a 20 százalékos zsírtartalmú tejfölöknek viszont csak a forgalmazását zárolták. Addig, amíg a naponta küldött minták eredménye meggyőzően nem bizonyítja, hogy nincs bennük penészgomba, azokat raktárakban tárolják.

Nové László, a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás főmérnöke elmondta, a Sole mindennap küldi a mintát mikrobiológiai vizsgálatra. Eddig valamennyi minta negatív volt, a 20 százalékos zsírtartalmú tejföl zárolását – amelyet amúgy is csak a biztonság kedvéért rendeltek el – már fel is oldották. A penészedést valószínűleg a zárófólia anyagának egy összetevője okozhatta azon az egy ominózus szállítmányon. Elképzelhető, hogy pár nap múlva a 12 százalékos zsírtartalmú Winnyt is újra kapni lehet majd a Corában.
Szerettük volna, ha a Sole Rt. illetékesei is kommentálják a történteket, de lapzártáig nem reagáltak lapunk megkeresésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízválasztó tiszai halfesztivál

A Tisza mindkét oldalán rotyogott a bográcsokban a halászlé a hét végén kilencedik alkalommal… Tovább olvasom