Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Penészgombás kenyeret, lisztet találtak a kutatók

Szeged - A gabonaféléket nem vizsgálják rendszeresen, pedig – a szegedi kutató szerint – kiszűrhető lenne a fertőzés.
– Egy hetvenkilós felnőtt maximum napi 16 dekát – 2–3 karéj – ehet a határértéket kicsivel meghaladó toxintartalmú kenyérből, hogy ne lépje túl az egészségre veszélyes napi mennyiséget. Egy 15 kilós óvodásnak viszont egy szelet kenyér is elég. A szervezetből ez a fajta méreganyag kiürül, nem halmozódik. Az egészségkárosodás két feltétele: a megengedettnél nagyobb toxintartalom, és hogy többet együnk belőle a napi határértéknél – számolta ki a Szegedi Gabonakutató Kft. főosztályvezetője. A társaság laborjában a napokban 12-ből 5 gabonatermékről kimutatták, hogy határérték feletti gombafertőzésből származó toxint, vagyis mérget tartalmaz.

Egy hét alatt ekkora penészgomba nő 3 szem beteg búzából. Fotó: Schmidt Andrea
Egy hét alatt ekkora penészgomba nő 3 szem beteg búzából. Fotó: Schmidt Andrea

Mesterházy Ákos akadémikus negyven éve kutatja a fuzárium-betegségeket. Ezeknek gombái egyszerre többféle méreganyagot, így a veszélyes dezoxinivalenolt is termelhetik. Ha kis mennyiségben megesszük, semmilyen tünetet, betegséget nem okoz. Legyengíti viszont a szervezet ellenálló-képességét; vírusos és bakteriális betegségeknek, allergiának nyit utat, valamint súlyos szövődményekkel járhat.

Fuzáriummal fertőzött gabona. Nem vizsgálják rendszeresen
Fuzáriummal fertőzött gabona. Nem vizsgálják rendszeresen.

Legutóbb két éve lapunk munkatársa vizsgáltatott meg az intézetben 4 liszttartalmú élelmiszert, akkor 3 megbukott a toxinteszten: az egyikben a határérték 3-szorosa volt. Hivatalosan nem lett következménye. Azóta is árulják ezeket a termékeket, azóta sem vizsgálják kötelezően a beletett gabonaőrleményt. A gyártóknak nem kötelességük, hogy minden mintát megvizsgáltassanak. A hatósági laborok sem bírnák kapacitással, hiszen azoknak egy részét két éve spórolásból leépítették. Egy gyártó egy évben akár 50 szállítmány liszttel dolgozik, szúrópróbaszerűen vesz mintát, tehát nem szűri ki a fertőzött alapanyagot.

Mit tehet a vásárló? – Igazolást kell kérni a gyártótól a terméke vizsgálatáról. Ha nem érkezik meg postafordultával, akkor gyanús, hogy nincs megvizsgálva, nem érdemes megvenni – mondta Mesterházy Ákos. – Érdemes különféle gyártótól terméket választani, hogy ha valamelyikben több is a toxin, akkor se együnk összességében túl sokat belőle.

Nem mondják meg, miben volt méreg

A vizsgált mintákat próbavásárláskor vették, ezért azok nem reprezentatívak. Emiatt nem hozzák nyilvánosságra sem a gyártók, sem a termékek nevét. A gabonakutató értesítette a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságot, ők az érintett gyártókat, hogy vegyenek mintákat. Megtudtuk, nem Csongrád megyei gyártók liszt- és kenyértermékéről van szó. A többi gyártóra és más termékekre nem rendeltek el vizsgálatot. Az eredmények napokon belül várhatók.

Olvasóink írták

 • 14. papus3 2009. május 11. 11:47
  „A fuzáriumok ellen Allegro-nál felsoroltakon kívül gombairtószerekkel való permetezés is kell, ha ilyen súlyos a helyzet. Ezek a gombák nagyon jól érzik magukat a gabonaföldön, gyümölcsösökben, gabonatárolókban sőt még a hűtőházakban is. Bio- nem bio a lebomló ÉSSZEL HASZNÁLT növényvédő és fertőtlenítő szerek igenis szükségesek.”
 • 13. allegro 2009. május 11. 11:17
  „A fuzáriumok, penészek a gabonaszem felszínén telepszenek meg.
  Ennélfogva a teljes kiőrlésű lisztek és műzlifélék esetében lehet a legmagasabb a toxin szint.
  Megoldás ezen termékeknél a minősített alapanyagvizsgálat szabályozása. Ennek azonban az kell, hogy legyen a következménye, hogy valamennyi terméknél elő kell írni.
  Könnyen előfordulhat, hogy a teljes szem felhasználásával készült élelmiszerek érdekében megtörténik a minőségi osztályozás, ám ez sajnos azt eredményezheti, hogy a károsodott tételek lesznek a hagyományos liszttermékek alapanyaga, a feldolgozás során, bár a héj eltávolításra kerül, mégis a művelet közben a penész bekerül a lisztbe - és akár magasabb szintet produkálva.
  Az aflatoxin semmiféle eljárással, sütéssel, főzéssel nem eltávolítható.
  Na és mi történik azokkal a tételekkel, amelyek fertőzöttek - ha nem liszt lesz belőle, akkor takarmány, ezen keresztül is megkapjuk a húsból, a tejből.
  A legfontosabb tehát az okok megszüntetése, a kiindulóponttól, azaz a mezőgazdaság, a megfelelő talajelőkészítés, vetésforgó, és minőségi, egészséges vetőmagot egészséges talajba juttatni.
  A megelőzés,legalább minimális szintre csökkentés érdekében tenni lehet, emberi, szakmai tényezőkön múlik.”
 • 12. benq 2009. május 10. 21:43
  „http://mrahalom.myminicity.com/tra”
 • 11. sugárbányász 2009. május 10. 10:29
  „Ez is része a szándékos népirtásnak. Mérgezni az embereket, irtani a magyart minden eszközzel. Ez a kizsákmányolók célja. Aztán jöhet a várt benépesítés idegenek által és rabszolgák lesznek a magyarok saját hazájukban!
  Nem szabad idegen és ismeretlen eredetű termékeket fogyasztani! Élelmiszert csak olyantól vegyünk, akit ismerünk, és tudjuk róla, hogy nem használ mérgeket!!”
 • 10. achilleus 2009. május 10. 10:06
  „9. hozzászólás joy 2009.05.10. 07:58
  Egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy a paprika esetében tudva tudták, hogy a visszaküldött termék szennyezett, azt szándékosan tették a termékbe, becélozva a határértéket. Az aflatoxinok és a fuzáriumtoxinok valóban rákkeltőek. Azt, hogy mennyi rákmegbetegedést okoz egy bizonyos mennyiség megjósolhat, de "sajnos" az, hogy a többleteset konkrétan kit érint, az nem. Ez olyan mint a lottó, ha ismert az eladott szelvényszám, továbbá a nyerési esély, nagy biztonsággal megmondható, hogy mennyi négyes (hármas, kettes) találat lesz, de az, hogy konkrétan kik nyernek, az nem. Sajnos a bíróságokon nem statisztikusok dolgoznak, sőt a statisztikusok véleményét is nagyívben lesz@hatják, joguk van a szakértői vélemények negligálásához. Így aztán kínában halálbüntetés, nálunk ejnye-bejnye jár a szándékos mérgezésért (legfeljebb a jóval enyhébb elbírálás alá eső tényállás miatt hoznak elmarasztaló ítéletet.).”
 • 9. joy 2009. május 10. 07:58
  „Ezt nem értem.
  Az őröltpaprikából világraszóló balhét csaptak, pedig az abban levő toxin arányaiban jóval kevesebb jut a szervezetbe, mint a kenyérből, amit naponta többzör is eszünk. A futkározó-játszó gyerekek gyaktan 2-3, sőt több szeletet is benyomatnak egy nap belóle: reggeli, 10órai, ebéd, uzsona, vacsora...
  Sztem a fuzáriumfertőzés sokkal veszélyesebb, mint a kever tpaprika volt.

  A termékhamisítás is bű, de -szerintem- az ételmérgezés is az!

  Az esetek 90%-ában sejtelme sincs a fogyasztónak, mitől szed össze mindenféle nyavaját, pedig ha utána lehetne járni, épp az ilyen eltitkolt mérgezések okazhatják a bajokat, amelyek halmozódása végül a rák kialakulásához vezetnek.”
 • 8. h65535 2009. május 09. 23:11
  „Az őstermelők és a vállalkozók egy része leszarja milyen a terményének minősége. Csak a haszon számít... :(”
 • 7. TAZ 2009. május 09. 21:45
  „"Legyengíti viszont a szervezet ellenálló-képességét; vírusos és bakteriális betegségeknek, allergiának nyit utat, valamint súlyos szövődményekkel járhat."
  Talán a gyógyszeripar kilobbizta a laborok leépítését!”
 • 6. Eagleeye 2009. május 09. 19:53
  „Achilleus bingóó!
  A nagytudású kormány!”
 • 5. achilleus 2009. május 09. 19:05
  „"A hatósági laborok sem bírnák kapacitással, hiszen azoknak egy részét két éve spórolásból leépítették."
  Vajon kik? Ugye nem a pékek?”
 • 4. floridaimagyar 2009. május 09. 18:37
  „A fimom, friss meleg kenyer, kalacs, stb mindig is jo volt - most mar ezt is elrontjak? Professzionalimus abbol jon hogy minden kis reszletre odafigyelsz es nem abbol hogy ezret probalsz csinalni minden minoseg nelkul.”
 • 3. varadipal 2009. május 09. 18:17
  „Megboldogult fiatalkoromban a pékek még tudtak két síküveglappal pekározni.Azt is tudták, hogy a BL 55 tényleg BL 55-e. Szerintem most is tudnak, csak a hajtás miatt nincs idő, vagy a góré nem követeli meg.
  A finomlisztben 1 szem szürke szinű örlemény miatt is visszaküldték a malomba a szállítmányt, márpedig a pekározással azonnal láthatóvá válik a szennyezés. Legalább 3 percig tart a folyamat.Minden szakma felhígul.
  A kovács főz, az orvos seftel, a kőműves operál. Miért pont a pék lenne kivétel.”
 • 2. flexsnake 2009. május 09. 17:58
  „1. mert rontaná az eladást. Nem vennének attól a gyártótól.”
 • 1. igazságkereső 2009. május 09. 17:15
  „Sajnos sokan nem veszik komolyan,hogy az aflatoxin mennyire mérgező és milyen komoly problémákat tud
  okozni.Nem volt az véletlen,hogy a "rendszerváltás" előtt nagyon komoly laboratóriumi vizsgálatnak vetették
  alá a különböző alapanyagokat, legyen az emberi étkezési, vagy állati takarmányozási.Amennyiben az aflatoxin
  tartalom / penészgomba / magasabb volt a megengedettnél, zárolni kellett az alapanyagot további intézkedésig.
  Ma erre már nem sok gondot fordítanak, csupán véletlen szerűen derülhet ki egy-egy ilyen eset és csodálkozunk, hogy nem tudjuk azt, mitől fordulhatnak elő különböző megbetegedések.De miért nem lehetett
  megnevezni, hogy honnan származik a fuzáriumos liszt.illetve annak alapanyaga a búza?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén sem nyílik ki a szegedi Tiszavirág

Szeged - A vásárhelyi tulajdonos megváltoztatta a terveit; pályázati támogatást szerzett, és… Tovább olvasom