Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Pengeélen a patikai ügyelet Szegeden

Szeged - Elképzelhető, hogy nem lesz ügyeletes gyógyszertár januártól Szegeden, ha addig nem hoz erről jogerős döntést az ÁNTSZ, illetve a bíróság. A Kígyó egyedül nem vállalja tovább, de a többség is húzódozik a ráfizetéses, ám kötelező szolgáltatástól.
Egyelőre nem jutott megállapodásra a szegedi patikai ügyeletek kérdésében az ÁNTSZ és az érintett tizenkét szegedi gyógyszertár – tudtuk meg tegnap Boros Péter régiós tiszti gyógyszerésztől. Mint lapunkban korábban megírtuk, az éjszakai ügyeletet hosszú évtizedeken át ellátó Kígyó patika jelezte: a továbbiakban nem tudja és nem is akarja egyedül ellátni a ráfizetéses, de a törvény által előírt szolgáltatást.

– Jogos a Kígyó patika kérése, és valamilyen megoldást találni kell – mondta el Csepregi Beáta. A szegedi Sas patika vezetője úgy tudja, az ilyenkor megjelenő hat-nyolc beteg „fogyasztása" nem fedezi a rezsi- és a munkaerőköltséget. Megoldásként többen is azt javasolták az ÁNTSZ által összehívott egyeztetésen: számítsák ki, mennyibe kerül egy ügyelet, és aki nem vállalja a feladatot, az fizessen érte arányosan. Más városban bevált ez a megoldás, igaz, ott minden patikának be kell szállnia a költségekbe.

Még nem tudni, ügyeletes lesz-e például a Sas patika. Fotó: Karnok Csaba

A változtatást kezdeményező Kígyó patika kérvényét pontosítani kell, mert abból nem derült ki, mikor is nem akar éjszakai ügyeletet vállalni – közölte Boros Péter. A tiszti gyógyszerész hangsúlyozta: akár megállapodnak, akár nem, az ÁNTSZ – a gyógyszerészkamara és az önkormányzat véleménye alapján – döntést hoz a kérdésben. Hogy mikor, azt egyelőre nem tudni. Az ÁNTSZ-nek a kérelem benyújtásától számítva ugyan 30 napja van erre, a kamarát és az önkormányzatot azonban nem kötik határidők a véleményezésben. A szakember ezért nem zárta ki, hogy a döntés áthúzódik a jövő évre. Pedig a gyorsaság fontos lenne, ugyanis információink szerint januártól több gyógyszerész is távozni készül a Kígyóból – ezért az nem lesz képes ellátni a pluszfeladatot.

A végén a tiszti gyógyszerész, Boros Péter dönthet. Fotó: Karnok Csaba

Boros Péter szerint ugyanakkor nem képzelhető el, hogy januártól patikai ügyelet nélkül marad Szeged – legfeljebb egy napra. A szegedi gyógyszerellátás biztonsága forog kockán – mondta Boros –, az ÁNTSZ pedig a jogszabályok szerint bármelyik patikát bármikor kijelölheti ügyeletesnek. A kérdés tehát hatalmi szóval is eldönthető, az ÁNTSZ viszont egyelőre kompromisszumot keres. A döntés ellen persze fellebbezhetnek, bírósághoz is fordulhatnak az érintettek – ez pedig halasztó hatályú. Ez azt jelenti: amíg nincs jogerős döntés a kérdésben, előfordulhat, hogy mégsem lesz ügyeletes patika Szegeden.

Kifogások és válaszok

A tiszti gyógyszerész az ügyeletben érintett patikavezetők kifogásaival kapcsolatban elmondta: azért nem vonták be a leendő ügyeletesi körbe a klinikai gyógyszertárat, mert a felnőtt- és gyermekorvosi ügyeletek közelében kell ügyeletes gyógyszertárnak lenni. A klinikákon folyó ügyelet szerinte más, és ott egyébként is megvan az ellátásokhoz kellő gyógyszerkészlet. A ráfizetéses szolgáltatás OEP- vagy önkormányzati finanszírozása pedig kormánydöntést igényelne.

Olvasóink írták

 • 3. Dodó 2007. december 07. 20:41
  „Nem tom ki emlékszetek-e még, h. a magánpatikák megalakulásakor az APEH havi kettő millió bevallott bevétel alatt rendkívüli adóell.t helyezett kilátásba ? Ez most jóval több lehet! És milyen gyomorforgató módon tiltakoztak a patikán kívüli gy.szer forg. ellen? Ők forgalmazzanak gyógynövényeket, kozmetikumokat, piperecikkeket, stb, de ebbe senki ne szóljon bele!? És arra emlékeztek még, h. a tavalyi bevételek szt egy szegedi patika lett az első 5.3milliárddal (5300millió!) ez havi 441,7 millió! Csak ennyit szerettem volna az állandó síránkozásaikhoz megemlíteni!”
 • 2. Elekes Tímea 2007. december 07. 10:05
  „Ha váratlanul éjszaka beteg lesz valaki mondjuk egy gyerek akkor milyen jó volt ha otthon nincs vagy kifogytunk a gyógyszerből el tudtunk szaladni az éppen egyetlen ügyeletben lévő Kígyó patikába.Általában azért betankolok gyógyszerekkel,de bárkivel előfordulhat,hogy nem vesz i észre ,hogy elfogyott mondjuk a lázcsillapító .Ne visszafelé fejlődjünk már hanem előre,legyen felosztva ki és mikor ügye,nem hiszem el,hogy pénz kérdése csupán,inkább rossz hozzáállásé.”
 • 1. No.6-Sy 2007. december 07. 09:34
  „A városban, ahol jelenleg élek jelenleg Németországban, nem egyszer láttam, hogy a patikaügyelet fel van osztva a város összes patikája között úgy, hogy minden patika egyik vagy másik napon (plusz éjjel) sorra kerül, függetlenül attól, hogy hány gyógyszertár van a városban. Úgy osztják fel maguk között a kötelezőt, ahogyan pl. normálisabb lakók a lépcsőház felmosási rendjét.

  Ezt otthon nem lehet megoldani? Miért csak a Kígyó lehet ügyeletes? Szépen be lehetne osztani, hogy ki mikor ügyel és ennyi, hiszen a törvényi kötelezettségnek így is, úgy is eleget kell tenni. A patikák egymás közötti huzakodásának vajon hány áldozata lesz, mire végtére is képesek lesznek tervezni-szervezni és megegyezni egymással?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívhatják a fogukat a dízelesek?

Szeged - A 95-ös benzin tegnapi ára a Csongrád megyei kutakon általában tíz fillér híján 290 forint volt, míg a gázolajért csaknem 294-295 forintot kértek. Tovább olvasom