Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Pengeváltás Botka és Csapó között

Botka László polgármester többségében rövid, tömör válaszokat adott Csapó Balázs negyven kérdésére, melyeket az önkormányzati képviselő a pénteki közgyűlésen tett fel. Ezekből szemezgettünk.
Csapó Balázs, a Szegedért Egyesület önkormányzati képviselője negyven kérdést nyújtott be írásban a legutóbbi közgyűlésen Botka Lászlónak, amelyekre írásban válaszolt a polgármester. Csapó kíváncsi volt például arra, miért nem tájékoztatták az egészségügyi dolgozókat és érdekképviseleteket az átszervezésekről, az integrációs elképzelésekről. Botka lakonikus választ adott: mert nem történt átszervezés. Hozzátette: az egyeztetés a munkáltatói jog gyakorlójának kötelezettsége. A városatya szerint a felújított kórházban most jobb körülmények között fogadják a betegeket, mint a lepusztult klinikai blokkokban. Csapó nem érti, miért kell az átköltözést ilyen sürgősen végrehajtani, miért nem várnak addig, amíg felépül az új klinikai tömb? „A Szegedi Tudományegyetem az átvételt követően nem fogja kiüríteni a felújított kórházat" – szól a tömör válasz.

A képviselő kíváncsi volt arra is, hogy az elmúlt négy évben hányan dolgoztak a polgármesteri hivatalban megbízási vagy munkaszerződéssel fél évig, egy évig vagy ennél hosszabb ideig. Erre azt a választ kapta, hogy „a kérdések a munkáltatói jog gyakorlójának a kompetenciáját érintik, ezen a területen nem történt jogsértés." Mennyi cégautó adót fizetett be az önkormányzat a hivatali személygépkocsik után az elmúlt négy évben? – kérdezte Csapó. A szó szerinti válasz: „2002–2006 között nem merült fel." A képviselő a városi temetkezési cégről is érdeklődött, amely ellen a megyei főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette gyanúja miatt júliusban nyomozást rendelt el.

Megengedhető-e – szólt a kérdés –, hogy a cég vezetőjének prémiumot adjon a közgyűlés az eljárás befejezése előtt? Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet – hangzott a válasz. (Pénteken a kormánytöbbség megszavazta a cégvezető prémiumát – a szerk.).

Csapó kíváncsi volt a polgármesteri hivatal előtti parkolási rendre is. Szerinte ugyanis egyes képviselők parkolhatnak a városháza előtt, másokat viszont elzavarnak. „A terület nem tartozik a fizető parkolásra vonatkozó rendelet hatálya alá. A polgármesteri hivatal által kiadott parkolási engedélyekkel az érkezés sorrendjében lehet megállni a területen" – írta válaszában Botka László. A Délmagyarország szeptember 29-i számában megírta, hogy Csapó Balázs – akkor még mint lakossági érdekvédelmi megbízott – választási plakátokat tépett le az utcán, mert szerinte azokat jogsértő módon tették ki. Mózes Ervin jegyző akkor úgy nyilatkozott: „Ez rongálás. Köztisztviselő nem tehet ilyet. Amint bizonyítást nyer, hogy a plakátokat Csapó Balázs letépte, fegyelmi eljárás indul ellene." Csapó nem érti – s ezt is megkérdezte –, hogy miért nem indított ellene fegyelmit a jegyző. A polgármester válaszában közölte, hogy Csapó „köztisztviselői jogviszonyának megszűnése miatt megszűnt a fegyelmi eljárás megindításának lehetősége is."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú hatvan közalkalmazottól

A városi fenntartású bölcsődékben, óvodákban és iskolákban 8 százalékkal kell többet fizetni jövőre… Tovább olvasom