Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Péntek 13-án sokan Fortunában bíznak

Bár sokan tartanak a péntek tizenharmadikától, pánikra semmi ok. A statisztikák szerint sem a balesetek, sem a sürgős orvosi beavatkozások száma nem emelkedik ilyenkor Szegeden. A „baljós" nap babonája a keresztény hagyományban gyökerezik, a lottózók pedig éppen ilyenkor játszanak a legtöbbet.
Fotó: Schmidt Andrea
Sok babonás ember van, aki péntek 13-án ki sem teszi a lábát otthonról, vagy csak óvatosan, amulettekkel fölszerelkezve – ami persze mit sem ér egy előttük átsétáló fekete macska láttán.

Bárkányi János azonban egyáltalán nem hisz a babonákban. A tegnap a Széchényi téri lottózóban ikszelő férfi heti kétszer játszik Tippmixet és Kenót, szerinte ugyanis ezeken többször lehet nyerni, mint a lottón. A férfi elmondta, péntek 13-án ugyanúgy játszana, mint bármelyik napon, a nyerési esélyei ettől nem változnának. – Az akciókra nem szoktam figyelni: nagyobb az esély, hogy belémcsapjon egy villám, mint hogy egy akcióban nyerjek – hangoztatta a „szakújságot" bújó, megfontolt szerencsejátékos.

Átlagos esetszámok

Kónya Zsolt, a Szegedi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjének sokéves tapasztalata szerint péntek 13-án teljesen átlagos a balesetek száma – a statisztika ugrásszerű változása inkább a kettős frontok megjelenésével függ össze. A főhadnagy úgy véli, a szerencsétlennek titulált napokon a babona miatt talán még óvatosabbak is az emberek, mint egyébként. A szegedi mentőállomás vezetője, dr. Cserjés Andrea szerint sincs érzékelhető változás a kiszállások számában a péntek 13-i napokon – a hétvége közelsége miatt pénteken általában is több esetet regisztrálnak.

Egy íróasztalon sorsjegyről kaparta éppen a „vakolatot" Gercsó Sándorné, aki csak alkalmi játékos, mégis ezzel nyerte élete legnagyobb nyereményét – ezer forintot. A tizenharmadika nem befolyásolja játékkedvét: ilyenkor is lottózna, ahogyan azt már tíz éve teszi. Mint mondta, nem is emlékszik olyan szerecsétlen dologra, ami éppen péntek tizenharmadikán történt volna.

Fehér László lányát kísérte el tegnap, aki Puttót játszott – közte szerencseszámával, a tizenhármassal –, noha egyébként nem szokott semmiféle szerencsejátékot űzni. Édesapja viszont mára időzítette a játékot, ugyanis szerinte ilyenkor megnőnek a nyerési esélyei. – Persze, hogy vannak állandó számaim, de nem mondom meg, hogy mik azok – titkolózott a férfi.

Csak a keresztények félnek

– A szerencsétlen napról szóló babona a keresztény hagyományban gyökerezik: pénteken feszítették meg Jézust, a szerencsétlenül végződő utolsó vacsorán pedig épp tizenhárman vettek részt – magyarázta dr. Barna Gábor, az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai tanszékének vezetője. Hozzátette: a péntek a paraszti világban a félbehagyott munka napja volt, ráadásul böjtös napként még jóféle húsételeket sem volt illendő ilyenkor enni. Mindez együtt igencsak sötét árnyalatot adott a pénteknek. A régi kalendáriumok egészen a huszadik századig külön jelölték a szerencsétlen napokat, amelyeken tiltólistára kerültek bizonyos munkák – ezeket különféle okkult eljárásokkal „számították ki". 

 

– Nagyságrendekkel megnövekszik péntek tizenharmadikán a játékosok száma – tájékoztatott Halász Roland, a Szerencsejáték Rt. szegedi központjának marketingmenedzsere. Ez talán annak köszönhető, hogy a hagyományosan szerencsétlennek minősített napon a modern ember – talán épp, hogy ellenszegüljön a babonának – erősebb kísértést érez, hogy szerencsejátékba fogjon. Az ötöslottó továbbra is a legnépszerűbb játék a magyarok között, ami fél évszázados múltjára, ismertségére, egyszerű szabályaira és a többmilliárdig halmozódó főnyeremények ígéretére vezethető vissza. Aki szelvényenként 700 forint fölött játszik ilyenkor, annak nagyobb esélyt is ad a nyerésre a cég: 8–18 óra között óránként 4 millió forintot sorsol ki köztük.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíj forrásai

Soha nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a nyugdíjas éveinkre. Némi előrelátással és… Tovább olvasom