Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Péntek 13.: paraskevidekatriafóbiás-e vagy?

Péntek 13-a van. Félsz? Paraskevidekatriafóbia. Hihetetlennek tűnik, de van ilyen. Akik rettegnek péntek 13-ától, azok paraskevidekatriafóbiában szenvednek. Akik „csak" a tizenhármas számtól félnek, azoknak triskaidekafóbiájuk van.

Mindkét kifejezés görög eredetű. Péntektizenharmadikafóbiának és tizenhármasfóbiának lehetne talán fordítani görögből.

Ha a péntek tizenharmadikáktól való félelemnek járunk utána, csupa régi sztoriba botlunk. Azok, akik ezt a kérdést boncolgatják, gyakran jutnak arra a következtetésre, hogy mindez azonban csak találgatás. A legvalószínűbb, hogy a 13-as számot és a „szerencsétlen" pénteket kapcsolták össze az emberek. A 13-ast nem kell agyonmagyarázni.

13

A 12-es ugye a tökéletes, az egész szimbóluma. Ennyi apostol volt, ennyi isten lakott az Olimposzon, ennyi hónap van egy évben, ennyi a csillagjegy, és – éppen ezért – ennyi csillagot varrtak az EU zászlajára is. A 13-as ennél eggyel több, az egészet megbontó rossz és szerencsétlen szám. Hogy miért nem a tizenegyes? Nem tudni, de az utolsó vacsoránál is 13-an ültek asztalhoz, ez biztos, és annak ugye nem lett jó vége. Akárcsak egy, a norvég mitológiában számon tartott vacsorának, amelyre 12-en voltak meghívva, és a hívatlan vendégként érkező gonosz skandináv isten vérfürdőt rendezett tizenharmadikként.

A tizenhármas tehát nem jó. Csak a baj van vele. Amerikában néhol önkormányzati és üzleti szinten is félnek a 13-astól. Nincsen tizenhármas számú sugárút, vagy a szállodákban nincs ilyen számú szoba. A tizenkettedik emelet után a tizennegyedik jön.

13 + péntek = péntek 13

Úgy tartják, ezt az ősidők óta szerencsétlennek tartott számot kapcsolták össze az emberek az ugyancsak szerencsétlen péntekkel. Jézust pénteken feszítették meg, több országban is a kivégzések és akasztások napja volt a péntek, sok szakmában tartották számon úgy a hét utolsó munkanapját, mint utazásra, új üzletek kötésére nem megfelelő napot. Az Egyesült Államokban ma is fekete pénteknek nevezik a hálaadás napját, november negyedik csütörtökjét követő pénteket. Ekkor kezdődik a karácsonyi roham. Az internetes források szerint ezt a pénteket a rendőrök nevezték el feketének az USA-ban, mert ezen a napon mindig óriási dugók alakultak ki a városokban, és nekik mindig sok dolguk volt (van).

1929-ben október 25-én omlott össze a New York-i tőzsde. Igen pénteken. Azt a pénteket hosszú évekig emlegették az egész világon. A „fekete péntekkel" kezdődött az akkori gazdasági válság.

A Google szerint is péntek a legfeketébb nap. A kifejezésre több mint 8500 találatot ad a kereső, míg például a „fekete kedd" -nek be kell érnie a már-már megalázó 835 találattal.

A fekete péntek és a szerencsétlen 13-as így talált egymásra, hogy együtt, immár jól megerősödve a félelmetes péntek tizenharmadikaként kísértsék a babonás embereket. Ilyenkor sokan döntenek úgy, hogy inkább semmit sem csinálnak, nehogy baj legyen. Hihetetlen, ugye? Hiszen nem is látjuk őket. Nem, mert otthon vannak biztonságban. Küzdenek a paraskevidekatriafóbiával.

Péntek 13-án nagyobb a biztonság

Hogy mennyire nem a levegőbe beszélünk, amikor ezt állítjuk, alátámaszthatja egy holland statisztikai intézet felmérése, amely 2008-ban készült. A hollandok a péntekek és a péntek 13-ák közötti különbségeket keresték a közúti balesetek statisztikáiban. Eszerint egy évben átlagosan 7800 közúti baleset történik péntekenként Hollandiában, ám azokon a péntekeken, amelyek 13-ra esnek, átlagosan mindössze 7500 kisebb-nagyobb csattanás volt. Miért? Mert 13-án óvatosabban vezetnek a hollanadok. Néhányan pedig ki sem teszik a lábukat otthonról. Összességében tehát péntek 13-a, bár kétségkívül sokkal félelmetesebb, de biztonságosabb nap, mint csütörtök 12-e. 

Rossz hír a paraskevidekatriafóbiában szenvedőknek: 2009-ben még két péntek 13-át kell végigizgulniuk. Egyet a messzi novemberben, a másikat éppen egy hónap múlva, márciusban.

Olvasóink írták

 • 20. Gazficko 2009. február 16. 14:43
  „Az egyszerűség kedvéért:

  1307. október 13: A francia király parancsának megfelelően 5000 templomost( a nagymesterrel együtt) elkaptak és koholt vádak alapján elitélték.

  Nem kell ide semmi összeesküvés elmélet”
 • 19. savos 2009. február 16. 12:53
  „Hiába kéritek, nem javítják ki a címet. Régen valóban voltak korrektorok is.”
 • 18. terezanyu 2009. február 14. 12:14
  „Oké,akkor most már értem, hogy direkt a szó, na de nem hiszem , hogy mindenki hallott erről a belgáról!
  Vagy lehet,csak én vagyok egyedül ennyire tudatlan?
  mindegy”
 • 17. aranka2 2009. február 13. 20:42
  „Nem Sickratman (vagyhogyishívják) volt az a félnótás, aki miatt az egész jobboldal valami rádió előtt keresztényüldözésről fantáziált?”
 • 16. Gaben07 2009. február 13. 20:00
  „Cat igazad van, nekem is az az örökzöld mondat jutott eszembe. :))”
 • 15. Vic 2009. február 13. 19:54
  „Valószínű igazatok van, tényleg hiba ha egy újságcikk helytelenül jelenik meg. De azt ne felejtsük el, az újságírók nem nyelvészek, azonkívül vannak korrektorok, talán nekik kellett volna ezt észre venni.

  kedves achilleus, úgy gondolom, nem csak a matemetika, nem csak a biológia, de a nyelvészet is nagy területet foglal el a szívedben.:D:D”
 • 14. Cat 2009. február 13. 18:23
  „elkomolytalankodva = elkomolytalankodta”
 • 13. Cat 2009. február 13. 18:22
  „Sejtettem, hogy néhányan fennakadtok majd a címen; gondolom, nem ismeritek Sickratman fantasztikus alkotását, melyből ez az "...-e vagy?" komolytalan magyartalanság ered: http://www.youtube.com/watch?v=sujSTntcfG0
  (Sickratman egyébként nem hülye, hanem amolyan bëlgásan elborult...)
  Ez amolyan mém, ill. (főleg internetes) szlengkifejezés lett azóta. Lehet arról vitatkozni, hogy ez most jó-e nekünk, vagy sem. De: a szerző nyilván elkomolytalankodva a címet, és bízott abban, hogy az olvasók ismerik a kifejezés eredetét. (Ami azt illeti, én sem találkoztam még olyannal, aki ne botlott volna bele legalább netes barangolásai során, de mivel a Délmagyart sokféle ember olvassa, itt megvan az esélye.)”
 • 12. achilleus 2009. február 13. 17:47
  „még”
 • 11. achilleus 2009. február 13. 17:46
  „És a légutakat is tisztíccsa.
  De a cikkben magában semmi irónia, vagy ilyesmi nincs. Tehát a hibás magyarságú cím, míg stilisztikai szempontból sem értelmezhető. (Gyerekek, lehet, hogy túl sokat feltételezünk a szerkesztőről?)”
 • 10. Nornora 2009. február 13. 17:45
  „Piki: paraskevi - péntek, dekatria - 13”
 • 9. Gaben07 2009. február 13. 16:46
  „Szerintem szándékosan írták így. Egyfajta viccelődés a szó összetettsége miatt.”
 • 8. terezanyu 2009. február 13. 16:09
  „Nem vagyok magyar tanár, de felállt a szőr a hátamon,amikor olvastam a Paraskevidekatriafóbiás-e vagy? címet.
  Kérem tisztelettel, javítsák ki, mert ez szőrnyű!!!!
  Helyesen: Paraskevidekatriafóbiás vagy-e?
  Köszönöm!”
 • 7. hesse 2009. február 13. 16:08
  „Aranka, ez utalás Sickratman egyik számának címére.”
 • 6. aranka2 2009. február 13. 15:53
  „Achilleus, lelőtted a hozzászólásomat!
  Csak a címet láttam, s elfutott a düh. . Az ´-e vagy?´ durva otrombasága nem engedhető meg!!!!!!! Semmiképpen sem engedhető meg!!!!!!!!!!!!!!
  Lehet tréfálni a péntek 13 buta babonaságával, el lehet mesélni a babona három ezer éves történetét, de ilyen durva merényletet a magyar nyelv ellen újságíró nem követhet el. Ha meg elköveti, nem újságíró.
  No, meg ki kellene mondani egy ilyesforma cikkben: előre elrendelten sem szerencsés, sem szerencsétlen napok nincsenek, azok a babilóniai csillagjós-tudomány máig élő, tökéletesen légből kapott hagyományai. Igen jó írások olvashatók erről Komoróczy Géza: Kiáltó szó a pusztában c. kötetben.”
 • 5. .suhym. 2009. február 13. 15:24
  „Közismertebb nevén: Triszkaidekafóbia”
 • 4. GAgyi 2009. február 13. 14:07
  „Ez is máshonnan "lopott" cikk, kicsit átírva, rövidítve...plágium a javából, forrás sincs feltüntetve.
  Vagyis a dm....
  Ez van, ezt kell(lehet) szeretni..”
 • 3. achilleus 2009. február 13. 13:46
  „Direkt elolvastam ezt a cikket, hogy ráleljek a cím bárgyú magyartalankodásának okára.
  Akárhogy nézem semmi oka "Paraskevidekatriafóbiás-e vagy?" használatának, talán akkor inkább maradhatna a nyelvtanilag helyes "Paraskevidekatriafóbiás vagy-e?" cím.
  Az idegen szó esetében is alkalmazni kellene az összetett szavakra vonatkozó szabályt, 7 szótagnál már kötőjellel írjuk, talán így: Paraskevidekatria-fóbiás vagy-e? esetleg Paraskevi-dekatriafóbiás vagy-e?”
 • 2. antikos 2009. február 13. 13:36
  „Én minden hónap 12-t utálom, akkor utalom a járulékokat, a levont szja-t ennek mocskos genny politikai elitnek.
  Ebből megy a nyugdíj, no meg a segílyke. szóval a 12-e szerintem rosszabb nap...

  Ma viszont idáig minden ok:)”
 • 1. Piki 2009. február 13. 13:11
  „Vazzzeee!
  Mi ez a szó??!!!! 5. nekifutásra tudtam csak elolvasni!!!!!!!!! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verés fényes nappal a Kárász utcán

Szeged - Mindenkibe belekötött a szegedi Kárász utcán egy 23 éves helybeli férfi csütörtökön kora… Tovább olvasom