Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Pénteken kezdődik a szabadtéri

Szeged - A nyolcvanmillió forintos idei szuperprodukció, a Cigányszerelem bemutatójával holnap este nyitja kapuit a Szegedi Szabadtéri Játékok. A Dóm téren az ajándékkoncerten kívül ezen a nyáron öt darabot láthat a közönség összesen 16 előadásban.
Igazi sztárparádéval, Bodrogi Gyula, Stohl András, Kovács Patrícia, Frankó Tünde, Kiss B. Atilla, Rácz Rita, Gesztesi Károly, Molnár Piroska főszereplésével mutatják be holnap este a Szegedi Szabadtéri Játékok idei szezonnyitó produkcióját, a Cigányszerelem című Lehár-operettet. A mostani és a következő hétvégén is két-két alkalommal látható, 80 millió forintos költségvetésből készülő szuperprodukció jegyeinek 85–90 százaléka már elfogyott.

Két hét múlva jön a következő darab: július 17-én és 18-án a neves Béjart Ballet Lausanne vendégszerepel a Szerelemtánc című táncprodukcióval. A tizenkét jelenetből álló balettelőadás a 2007-ben elhunyt táncos-koreográfus, Maurice Béjart legismertebb, legjelentősebb darabjaiból válogatva ad keresztmetszetet a világhírű mester életművéből. Raveltől a Queenen át a U2-ig sokféle zenére épül – és több mint harminc táncos adja elő.

Kiss B. Attila Józsi, a cigányprímás és Frankó Tünde Ilona, a primadonna szerepében a Cigányszerelem próbáján. Fotó: Segesvári Csaba
Kiss B. Atilla Józsi, a cigányprímás és Frankó Tünde Ilona, a primadonna szerepében a Cigányszerelem próbáján.
Fotó: Segesvári Csaba

A tavalyi magyar nyelvű premier után július 24-én és 25-én olaszul tér vissza a Turandot, amelyben további két változás is lesz: világjáró szopránunk, Rost Andrea veszi át Liu szerepét, Kesselyák Gergely pedig nemcsak rendezi, hanem dirigálja is a népszerű Puccini-operát.

Visszahozzák az István, a királyt is, amelynek eredetileg meghirdetett július 31-ei és augusztus 1-jei két előadására gyorsan elfogytak a jegyek, ezért július 30-ára pótelőadást hirdettek. Ezen az egyetlen estén szerepet cserél az Istvánt alakító Feke Pál és a Koppányt játszó Vadkerti Imre.

A Dóm tér már felkészült a szabadtérire. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Nosztalgiajáratok

A Szegedi Szabadtéri Játékok  előadásnapjain az SZKT nosztalgiajáratai is közlekednek az 1-es villamos vonalán. A 313-314-es pályaszámú ikerkocsi és a 12-es számú nosztalgiavillamos is délutánonként ingázik majd Rókus és a nagyállomás között, ha jó az idő. Mindkét járműre a normál díjszabás vonatkozik. A kalauznál 300 forintos menetjegy váltható.

A Budapesti Operettszínház csapata augusztus 15-étől 22-éig öt alkalommal a legendás Kero-produkcióval, az 1996-ban a Dóm téren bemutatott, és három nyáron át óriási sikerrel játszott Elisabeth-tel tér vissza. A Grammy-díjas Michael Kunze és Lévay Szilveszter darabjában a korábbi előadássorozat sztárjai, Janza Kata és Szabó P. Szilveszter mellett új szereplők is fellépnek.

Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója szerint a sok évtizedes hagyomány idén sem változott: először mindig a musical-, operett- és rockopera-előadásaikra fogynak el a jegyek, az opera-, a próza- és a táncprodukciókra általában aznap este viszik el az utolsó belépőket. Információink szerint míg az István, a királyra szinte csak a pótelőadásra tudnak már belépőt adni, és az Elisabethre is kevés szabad jegy maradt, a Szerelemtáncra és a Turandotra van még választék minden kategóriában. A beregszászi Illyés Gyula Színház társulatának vendégjátékára, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon augusztus 7-én és 8-án látható Dekameron-átiratra, a Sólyompecsenyére is kaphatók még belépők.

Intelligens lámpák

A szegedi szabadtérin az elmúlt években jelentős műszaki fejlesztéseket hajtottak végre: teljesen kicserélték a színpadot, felújították a szociális helyiségeket és az öltözőket, alap lámpaparkot is vásároltak. A fesztivált működtető nonprofit kft. az eszközbeszerzésre nyert pályázati pénz nagyobbik részén intelligens lámpákat, fényszabályzó pultot és kábelrendszert vásárolt. A zenekari árok esőmentesítését is megoldották, mert az időjárás bizonytalansága miatt veszélybe kerülhetnek a próbák és az előadások. A mobil tető alatt már nem kell attól tartaniuk a muzsikusoknak, hogy érzékeny hangszereik eláznak.

Olvasóink írták

 • 13. Mignon 2009. július 03. 22:07
  „Bodrogi tenyleg egy nagy szinesz!!!!!!

  Az en emlekezetemben ö egy "komikus" figura, aki a szinpadon megszemelyesiti
  az "egyszerü, hetköznapi embert, szivvel-lelekkel".

  De, mint rendezö???

  Nem tudom.

  A cikk elsö olvasasara arra gondoltam, mintha

  Hofi Geza rendezne a Shakespeare Hamlet-jet!!

  Biztos, jot nevettem volna!!!!

  De, lehet hogy tevedek.”
 • 12. gardista33 2009. július 03. 21:41
  „moderálva”
 • 11. flexsnake 2009. július 03. 18:15
  „10. akkor visszamenőleg az elbliccelt bevételt kamattal kérem megfizetni mivel közpénzből vannak az előadások és az én zsebemből is loptál ezzel.”
 • 10. legal 2009. július 03. 17:29
  „Sok éven át a puha diktatúra régi szép idejében az Elektromos Ktsz. munkatársai jóvoltából besurranó ismerősként, mint "világosító" több éven át nézhettem meg ingyért a szabadtéri valamennyi előadását a szinpadról nézve a baloldali világosító toronyból. Néha még fejgépeztem is.”
 • 9. IVY 2009. július 03. 15:47
  „Jobban kedvelem pl. a Városházi Esték előadásait.
  Kellemesebbek az árak és nem kell már év végén megvenni a jövő évi előadásokra
  kapható olcsóbb jegyeket.”
 • 8. flexsnake 2009. július 03. 13:44
  „6. a szabadtéri befektetés is. Turisztikai jelentősége van amiből a város jobban profitál mint a szinből.”
 • 7. flexsnake 2009. július 03. 13:42
  „5. az már szép kor :)

  Kár hogy a jegyek mindig pillanatok alatt elfogynak. Az is kár hogy sokak számára megfizethetetlen. Javasolnám hogy az előadás megkezdése előtt 10 perccel aki nincs a helyén annak a helyére bárkit beengedjenek. Tavaly is volt olyan előadás hogy 10-20 hely szabadon maradt csak a jegyet vették meg ajándékba az ajándékozott meg nem ment el.”
 • 6. Logaritmus 2009. július 03. 11:58
  „Azt nem értem, hogy a szabadtérit miért számilliókkal (!) támogatja a város, amikor a szintén költséges SZIN fesztivál egy árva fitying közpénzt sem kap. Nem hoz nyereséget sem - na de a szabadtéri sem! Akkor mire kell ENNYI pénz???”
 • 5. .suhym. 2009. július 03. 09:53
  „Remélem esőmentes, jó előadás lesz.
  Igazán nem szeretném, ha a 87. éves anyám csalódna, magamról már nem is beszélve.))))))))”
 • 4. zehn 2009. július 02. 22:04
  „Végre Szabadtéri, végre megint pezsgés!”
 • 3. pocokkaa 2009. július 02. 21:26
  „Zseniális cigányzenekar játszik a daraban: az ETNO-ROM. Érdemes belehallgatni...”
 • 2. gardista33 2009. július 02. 20:15
  „nem is értem...roma-szerelemnek kellene hivni! :P”
 • 1. gardista33 2009. július 02. 20:14
  „micsoda rasszista cim! EEE”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A köztisztviselők pihentek, az ügyfelek morgolódtak

Szeged - Volt, aki erővel próbált meg bejutni a szegedi okmányirodába, más a portás figyelmét játszotta ki – hiába, az irodákban csak az üres székek fogadták volna. Tovább olvasom