Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Péntekné megtalálta a szigetét

Szeged - A 2005-ben autóbalesetben csaknem teljesen lebénult, ma már 20 éves fiatalember, Péntek Norbert édesanyja gyógypedagógus. Halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozik. Ági azt mondja: bizonyára a sors akarta így, hogy anyaként otthon a saját gyermekén segítsen, munkahelyén pedig a másokén.
– Csak az tudja felfogni azt a fájdalmas érzést, amit átéltem, amikor Norbit baleset érte, aki maga is ilyen helyzetbe került – mondta élete drámai időszakáról a 41 éves Péntek Imréné Ági. A Felhő utcában, a fogyatékos gyerekek nappali intézetének folyosóján beszélgettünk. Előtte megismerhettem az összes gyereket: aki tudta, a nevét is megmondta. Egyiküknél a bemutatkozás csak egy pislantás volt, de ennek is nagyon örült mindenki. Ági szerint óriásit léptek előre azzal, hogy erre megtanították, és ezzel a pislantással kommunikálni tudnak vele.

Péntekné korábban adminisztrátorként dolgozott, 2000-ben kezdett el gyerekekkel foglalkozni. Gyógypedagógusi első diplomáját 2006-ban szerezte, most, harmadiknak azon a szakon végez majd, amelyik a súlyosan fogyatékos gyerekek nevelésére készíti fel. Az inspirálta, hogy mindig voltak a környezetében sérült gyerekek, akikkel nagyon könnyen megtalálta a hangot.

Amikor 2005. április 3-án Norbit autóbaleset érte, egy csapásra megváltozott minden. Régi életét már nem folytathatta. 2007 októbere óta tanít a Dr. Altorjai István nevét viselő intézetben, mert szüksége volt arra, hogy dolgozhasson. Amikor azonban állást keresett, és a munkáltatók megtudták, milyen a „háttere", elutasították. Csak itt értették meg a helyzetét és ajánlottak állást.

Péntekné Ági a sérült gyerekek között. Fotó: Miskolczi Róbert
Péntekné Ági a sérült gyerekek között.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Felhő utcában nem kell magyarázkodnia: egy olyan nagy családba került be, ahol mindenkinek ugyanazok a problémái. Ahol nem húzza senki a száját, ha hirtelen haza kell rohanni, mert baj van, ahol mindenki tudja, hogy az apróságoknak is mennyire lehet örülni. Aki nem talál magának egy ilyen szigetet, mert nincs szerencséje, az elveszik – ez Ági véleménye. – A mai társadalom nem erről szól. A mai társadalom sikerorientált, csak az számít, aki valamit elért az életében. A mai társadalom elfelejtett a kis dolgoknak örülni – magyarázza az anya és gyógypedagógus.

– Kérdezze meg, hogy dühös vagyok-e Norbi balesete miatt! – nézett rám, amikor már búcsúzkodtunk. És válaszolt is rögtön: „Igen, dühös vagyok. Azért, mert más felelőtlensége miatt kerültünk ilyen helyzetbe." Mint emlékezetes: a baleset úgy következett be, hogy a Szentmihályról Szeged felé tartó autó a sofőr hibájából árokba borult. Egy fiú meghalt, két fiú könnyebben, Norbi súlyosan sérült. A sofőrnek nem esett baja.

Kinőtték a Felhő utcát

Norbi szépen fejlődik

Péntek Norbert eddig 8 őssejtkezelésen van túl, állapota sokat javult. Leérettségizett, megtanult autót vezetni, aminek köszönhetően önállóan közlekedik a városban, például pingpongozni jár.

A Dr. Altorjai István Fogyatékos Gyerekek Nappali Intézetének fenntartója a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete. 2001-ben hozták létre, közoktatási feladatokat lát el. Állami normatívából és közadományokból fedezik a költségeket. Olyan súlyos, halmozottan beszéd- és mozgássérült gyerekek járnak ide, akiket más intézmény nem fogad. Naponta 7–17 óra között 10 dolgozó foglalkozik 20 gyerek fejlesztésével. Elvben legfeljebb 6-8 tanuló lehetne egy csoportban, de ezt nem tudják tartani: nincs elég helyük. Az egyesület tulajdonában álló épületet ugyanis kinőtték. Mivel 2010-ig fejlesztő iskolává szeretnének átalakulni, minden segítség elkelne a Felhő utcaiaknak.

Olvasóink írták

  • 1. kakoszeged 2009. március 16. 07:54
    „Klassz ember lehetsz Ági és a kolléganőid is! Szívből kívánok minden jót és jó egészséget a "gyermekeidnek"!
    Kata”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsra járnak a bölcsődék

Szeged - Túltöltöttek a megyei bölcsődék. Szegeden úgy tudnak több helybelit felvenni, hogy csakis az állandó lakosok gyerekeit fogadják. Tovább olvasom