Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Péntektől Rippl-Rónai-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban

Szeged - Vasarely után pénteken Rippl-Rónai József képeiből nyílik kiállítás a Móra-múzeumban. Holnaptól Picasso a Reök-palotában – igazi kultúrdömping Szegeden. Mindent látni teljes áron is összesen 2500 forintba kerül.
A sváb gyökerű Rippl-Rónai József (1861–1927) Ripplnek született, később akart Rónaira magyarosítani, majd mindkettőt meghagyta, és ebben az egész családja követte. Az övé a második karriertörténet Munkácsy Mihályé után. A szegény kaposvári festőt a sikertelen párizsi évek után a hazai elutasítás sem tartotta vissza, hogy „megvalósítsa önmagát". Hiába kezdődött vele a modern magyar festészet és hiába tartozott a francia szecesszió úttörői közé, konokul kellett talpalnia a megélhetésért. Egészen negyvenöt éves koráig, amikor beütött a siker – mesélte az életművet harminc éve kutató kaposvári művészettörténész, Horváth János. A jómód meglátszik Rippl-Rónai munkáin: a szegénység komor sötétjét a pesti műteremlakásban és a kaposvári villában harsány képek váltják. Ilyen élénkek a – saját elnevezésével – fehér kockákból összeálló „kockacukros" és a sárga szemekhez hasonlító „kukoricás" remekművek.

Kettő az egyben: egy belépődíjért Vasarely és Rippl-Rónai.
Fotó: Miskolczi Róbert

Lejtettek-e pucér modellek a kertjében, mint a százmilliót érő, Szegeden bemutatott festményén? A legendák szerint igen. A fotóvázlat viszont tanúsítja: a fegyelmezett festő, a francia felesége, Lazarine és nevelt lánya, Anella pózol – ruhában. Az aktokat műteremben mintázta meg. Ehhez a modelleket – így a híres Zorkát – a feleség szólította le kávéházakban, hiszen az akkori prüdéria miatt nem akárki volt kapható vetkőzésre. Így a mester csak félig hibáztatható, hogy szerelmi afférok sora és törvénytelen gyermek is született a mintázásokból. Hivatalos örökös híján vasutas öccse, Ödön lépett elő Rippl-Rónai-gyűjtővé. Ennek ellenére a világháború után szétesett a hagyaték, hogy a kilencvenes évektől az aukciós házak álma legyen. Három éve a feleségét ábrázoló Nő kalitkával 520 ezer dolláros árával az Államokban eladott legdrágább magyar képrekorder lett. Ez közel ötszöröse az addigi 105 ezer dolláros csúcsnak, amelyet 1998-ban az Anella virággal című alkotása elért.

Rippl-Rónai a Móra-múzeumban. Fotó: Németh György (MTI)

Szombattól Picasso

Két hete Vasarely látható a Móra-múzeumban, ma délután 4-kor hétszázmilliót érő 41 kaposvári és szegedi Rippl-Rónai műből nyílik tárlat ugyanott. A kettő egy jeggyel megtekinthető egy hónapig teljes áron 1000 forintért. Holnaptól a Reök-palotában Picasso és a nemzetközi avantgarde címmel a spanyol festőóriás 40 eredeti grafikáját és 69 világhírű művész előtte tisztelgő alkotását láthatja a közönség. A felnőtt belépő 1500 forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltáncolják A tudattalant

Szeged - A Szegedi Kortárs Balett pénteken 19 órától mutatja be a kisszínházban A tudattalan című új, kétrészes produkciót, előtte 18 órakor a teátrum előcsarnokában nyílik Szakács Ildikó Testjáték című fotókiállítása. Tovább olvasom