Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Pénz – árvízkárokra

A vis maior alaptól tavasszal kért támogatás csak szivárog: belvízkárokra a megyei települések a kért 167 millió helyett 31-et, az árvízre másfél milliárd helyett mindössze 273 milliót kaptak eddig.
A tavaszi bel- és árvíz által okozott károk enyhítésére a belügyminisztériumi vis maior keretből lehetett pénzt igényelni. A megyei területfejlesztési tanács összesítette az adatokat. Az illetékes munkaszervezet vezetője, Bihari István elmondta, a belvízi kártérítéseket már jórészt kifizették. Harmincnégy önkormányzat közül harminc kapott pénzt például szivattyúzásra, munkaerőre, üzemanyagra, szerszámvásárlásra. A rövid határidők miatt jó néhány település kimaradt a pénzosztásból, az igényelt 167 millió forintból végül 31 milliót kapott a megye, és még nem érkezett meg minden pénz.

Eddig például Domaszék nyolcmilliót, Röszke 4,5, Mórahalom 2, Makó és Csanytelek félmilliót, Bordány 140 ezer forintot kapott. Szeptember végén ítéltek meg pénzt többek között Derekegyháznak, Mártélynak,
Határidőbajok

A határidők miatt csúszott le a pénzről többek között Zsombó, Kiszombor, Tömörkény, Sándorfalva, Csanytelek, Vásárhely egy-egy igénylése. Nagyobb összeget például Csongrád kapott, eddig 41,5 milliót, Vásárhely 32 milliót, Makó 16,7 milliót, Sándorfalva pedig 5,8 milliót. A pénzek csúszásának okáról az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól kértünk tájékoztatást, lapzártánkig nem érkezett válasz.  
Mórahalomnak, Pitvarosnak, Zsombónak. A lakossági kárbejelentéseket az önkormányzatok fogadták, de csak azok számíthattak támogatásra, akiknek sem biztosító, sem a Wesselényi Miklós Alapítvány nem fizetett.

Az árvízzel kapcsolatos költségeket sokkal bonyolultabban számítják ki. Huszonnyolc Tisza és Maros menti önkormányzat 63-féle igényt nyújtott be összesen másfél milliárd forintra. Eddig 273 millióról döntöttek. A védekezés 220 milliós költségéből 140-et térít a kormányzat. A szúnyogirtásra fordított 120 millió forint teljes összegét fizetik.

A legvitatottabb tétel a fertőtlenítés ára, amit a katasztrófavédelem rendelt el a településeken. A kért 290 millió forintról nem határoztak még. A negyedikféle megpályázott összeg a helyreállítás: a 880 millió forintos igénynek a töredéke, 12 millió érkezett meg. Az okokról Bihari István csak annyit tudott, hogy a gazdasági minisztérium még októberben is helyszínelt, a kérvények túlnyomó része ugyanis útépítésre vonatkozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kétségbeesett SMS

Padlóig sújtott és nagyon megrendített! – reagált Pataki Ferenc neves festőművész a pályakezdő… Tovább olvasom