Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Pénz híján a szegedi szuperlézer is elúszik?

Szeged - A debreceni neutronkutatóról lemondhatunk, és úgy tűnik, hogy a szegedi szuperlézer megépítésére is egyre csökken az esély.
A két partnerország közül a csehek már idén tavasszal beadták a brüsszeli pályázatukat, a románok az utolsó simításokat végzik anyagukon, mi viszont azt sem tudjuk, hogy mikor lesz pénz a magyar dokumentáció előkészítésére. Pedig Orbán Viktor is beígérte a szegedi lézert – igaz, az önkormányzati választások előtt - írta Népszabadság Online.

Az ELI-ként (Extreme Light Infrastructure) emlegetett csúcslézert Bukarest, Prága és Szeged együtt hozná létre. Tavaly szeptemberben dőlt el, hogy a csehek 270, a magyarok 245, a románok 280 millió eurós felajánlást tettek. Nem ugyanaz készül el háromszor, hanem három, önállóan is működőképes, egymást kiegészítő kutatóbázis valósul meg. Az ELI-projekt a jelenleg létező legnagyobb lézernél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű szuperlézer megépítését célozza, európai összefogással – a program egyik alapítója, Krausz Ferenc Münchenben dolgozó magyar fizikus. Szegeden a nagyon rövid idejű, úgynevezett attoszekundumos (tíz a tizennyolcadikon attoszekundum egyenlő egy másodperccel) tartományban működő lézert építenek. Ez az időtartomány az atomokon belül lejátszódó folyamatokhoz mérhető. Ezzel az eszközzel az anyagokban – például fehérjékben – lejátszódó folyamatok mélyebben megérthetők. A szegedi lézer számára 15 000 négyzetméteres, rezgésmentes épületet kell felhúzni, amelynek ára 50-60 millió euró. Ehhez jön a lézer költsége és a négy-öt mérőhely ára. A napi 24 órában működő berendezésen egyszerre 150 fizikus kísérletezhet. Munkájukat 150–200 fős mérnökökből, fizikusokból és más műszakiakból álló szakembergárda segíti.Ű

Az ELI-HU Fejlesztészszervező Nonprofit Közhasznú Kft. – melyet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a szegedi önkormányzat hozott létre – 992 millió forint támogatást nyert a tervezésre a Gazdaságfejlesztési Operatív Programtól. Ez a pénz azonban nem érkezett meg, így –fedezet híján –, az előkészítő munka szinte áll. A két partnerország ugyanakkor rohamléptekben halad előre. A csehek már ez év májusában beadták a brüsszeli pályázatukat, számukra bármikor megérkezhet a jóváhagyás. A románok is elkészítették a maguk dokumentációjukat, a bukaresti kormány napokon belül dönt arról, hogy mikor küldjék meg Brüsszelnek pályázatukat.

A további részletekért kattintson ide! >>

A delmagyar.hu legutóbb ezt írta a szuperlézerről! >>

Olvasóink írták

149 hozzászólás
 • 149. szegedix 2010. november 18. 19:52
  „A Viktatúra megmutatja mit ér ha a zemberek érték szerint, és nem az elvárt módon szavaznak.”
 • 148. Sportplusz 2010. november 02. 23:16
  „botka választási blöffje volt .. ennyi”
 • 147. harcsabajusz 2010. november 02. 16:16
  „Sajnálatos dolog az egészben az, hogy elsörendü politikai kérdés lett abból, hogy legyen-e ELI vagy sem. Edig minden miniszterelnök (Gyurcsány, Bajnai, Orbán) támogatta a projektet - legalábbis szóban. Aztán valahogy mégsem akaródzik aláírni a szerzödést, átutalni a projekt kidolgozásához szükséges pénzt. Mi más ez ha nem a város szívatása. És egyesek (pl. frakk úr) még örülnek is ennek!? Illetve azt állítják: Bottka hazudott. Én azt mondanám, tévedett, mert álmában sem gondolta (minthogy senki aki az ország és a város érdekét tartja szeme elött), hogy puszta bosszúból el lehet egy ilyen projektet gáncsolni.

  Engem nem érdekel hogy jobb vagy bal, liberális vagy konzervatív címkével épül egy tudományos kutató fejlesztö bázis. Az ottani munka úgyis politika mentes lesz, és így is úgy is hírnevet, megbecsülést, pénzt, rangot hoz szegednek. Meg persze kvalifikált munkahelyeket, idövel befektetöket, stb.

  Az utóbbi hónapok, hetek, napok történései után ne legyen illúziónk: politikai érdekböl MINDENT meg lehet csinálni. Semmi sem szent, a dögöljön meg a szomszéd tehene szemlélet fontosabb mint az együttmüködés. Ezért mennek el az értelmes emberek külföldre, nem a pénz miatt. Azok a fizikusok, biológusok, matematikusok akik az ELI-ben dolgoztak volna, másutt is találnak munkát. Pl. Prágában, a testvér intézetben. Itt meg maradnak a gyogyós politikusok meg fullajtárjaik, akiket majd örömmel tölthet el: sikerült kib...-nunk velük! Hát úgy néz ki sikerül!”
 • 146. Sportplusz 2010. november 01. 21:58
  „.. az egész botka választás elötti hazugsága volt nagy duma ..most meg hallgat .. ennyi mig szegeden botka és társai irányitanak -értsük meg - ide akormány egy fillért nem ad KÖSZÖNET a botka segg nyaloknak ill. választoknak . aparlamentben még az elvtársai is utálják ujhejivel 1ütt.”
 • 145. Sportplusz 2010. november 01. 21:51
  „.. pedig szerete botkátok nagy pofával jelentette be , hogy hozza az eli.-t mintha neki és nem szeged tudosainak ( Szabo gábor+ bor zsolt fizikusok .) lenne köszöhető .. most miért nem pofázik , harcol érte ..”
 • 144. Marcsy 2010. november 01. 19:01
  „Actor! Adjak egy zsebkendőt hogy megsirathasd a bádogvárost? Meg a benne lévő kereskedőket? Nyilván nem éltél még, amikor Ők már több kilónyi arannyal a nyakukban lenéztek mindenkit Szegeden?! Én emlékszem rá, személyesen mindenkire. Te ezt biztosan nem mondhatod el magadról! Összetákolták a bodegáikat és már akkor milliomosok voltak, és nekik nyalizott mindenki Szegeden. Kivánod vissza a bádogvárost? Neked nyilván nagyon tetszett! Jól megfizették őket elhiheted. Egy kalap sz...-t sem ért az a sok összetákolt romhalmaz. Ők aranyárat kértek érte. Ezt siratod?”
 • 143. Marcsy 2010. november 01. 18:14
  „Mi bajotok van már megint az élményfürdővel? Az utolsó kis p... falunak is van már. Persze szerintetek ott jobban kell! Ennyi sötét alakot egy rakáson!? Debrecennek, Hajduszoboszlónak ugye kellett?? Kellett Mórahalomnak is? Világos, itt FIDESZ vezér van, itt kell. Csak Szegednek nem kell!!!!”
 • 142. Marcsy 2010. november 01. 18:09
  „Orbán beigér mindent, miután megválasztják, elfelejti. Ezt már megszokhattuk volna. Tüzzel-vassal meg fog mindent akadályozni, ami Szeged fejlődését elősegithetné. Debrecenből meg Hódmezővásárhelyből világvárost fog csinálni, elvégre ott élnek párttársai.”
 • 141. t11 2010. október 31. 13:48
  „139.
  frakk,
  ajánlom, hogy olvass kicsit többet a témáról, és ajánlom, hogy minél több forrásból tájékozódj”
 • 140. macs 2010. október 31. 12:41
  „frakk,
  ha ez a beruházás ilyen veszteséges és hiábavaló, akkor miért harcolnak érte oly sokan? Lehet, hogy ők tudnak valamit, amire mi még nem jöttünk rá?
  Gondolok arra, hogy 150-200 fő magasan kvalifikált munkahely keletkezik. Feltételezem kellenek még támogató szolgáltatások, ami újabb munkahely. Kellenek kiszolgáló szervezetek is, ami ismét újabb munkahely. Biztosan fognak konferenciákat szervezni, és a meghívott vendégek is pénzt hoznának.
  Arról nem beszélve, hogy az egyetem presztízse is nőne.
  Szóval, ezek mind feleslegesek.
  Csak tudnám, másoknak miért akarják megszerezni.”
 • 139. frakk 2010. október 31. 12:09
  „Improduktív beruházás, rengeteg tisztázatlan forrás, és működési költséggel. Kell ez Szegednek?? Kb 150 Szegedi dolgozhatna benne, vagy még annyi sem, mert inkább vendégkutatók állása lesz. A működési költségek annyira tisztázatlanok, hogy lehet újabb veszteségeket hoz a városnak, mint a belvárosi 40 m-es iránytótornyos élményfürdő. Ha állandóan olyan improduktív létesítményeket eröltetünk a városra , ahol a működési költségek tovább növelik (az ország, az önkormányzat, az egyetem) kiadási oldalát , akkor a városnak semmi esélye nem marad a fejlődésre.”
 • 138. t11 2010. október 30. 09:20
  „Csak a nyomatékosítás kedvéért még egyszer, utoljára megkérdezem:

  Nincs 70-80 milliárd a megmaradt 1800-2000 milliárd UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL? (Uniós támogatás, amiről a kormány dönt, igen Botka ´hazudott´ ezzel kapcsolatban, ettől függetlenül van rá pénz.)

  (Kérhetném az előző kommentem törlését, lemaradt a kérdőjel, köszönöm. :)”
 • 137. t11 2010. október 30. 09:12
  „Csak a nyomatékosítás kedvéért még egyszer, utoljára leírom:

  Nincs 70-80 milliárd a megmaradt 1800-2000 milliárd UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL. (Uniós támogatás, amiről a kormány dönt, igen Botka ´hazudott´ ezzel kapcsolatban, ettől függetlenül van rá pénz.)”
 • 136. t11 2010. október 30. 09:09
  „Szerintem most már felesleges bármilyen kérdésről vitázni.
  Büszke vagyok, hogy van egy Orbán Viktorunk, ami most történik az országban, az igazán Unicum.
  Hajrá Magyarország!

  135.

  Kb. 88-szor írtam le, hogy van a lézerközpontra pénz abból az 1800-2000 milliárd uniós pénzből, ami megmaradt a 2007-2013-as időszakra adott 8000 milliárdból, csak Matolcsy a kkv -k fejlesztésére akarja kiosztani az egészet, a lézeközpontra valamiért sztük nem futja... az 1800-2000-ből 70-80... érdekes...

  Miközben: "Ez egy 270 milliárd eurós piac, amely a válság idején is évente 7,5 százalékkal nő. Az élen járó lézertechnika idevonzza a világ vezető kutatóit, de nagyon sok kis- és középvállalkozás is megél a központ mellett benépesülő tudományos parkban."

  Kb. annyira van értelme arról vitatkozni, hogy van-e a lézerközpontra pénz, mint hogy gáz-e a visszamenőleges hatály vagy az AB hatáskörének megnyirbálása. Röhej, hogy ezen vitázunk, mikor ezen nincs mit vitázni. Most bontják le a jogállamot, mi meg egymást marjuk. Innentől bármi és annak az ellenkezője is lehetséges.

  Hogy még a választások előtt volt pénz abból az 1800-2000 milliárdból Orbán szerint, most meg már nincs, na kb ilyenekre gondolok, de ez igazán jelentéktelen kérdés a továbbiakban. További jó vitázást, sziasztok!

  (És igen, Botka hazudott/tévedett, mert a kormány bármit meg tud akadályozni, ebben igazatok van, de most láthatjuk a kormány bármit meg tud tenni - lásd AB-ügy :D - de erre senki sem számított, max Debreczeni József :D)”
 • 135. George58 2010. október 30. 05:59
  „121. hozzászólás harcsabajusz 2010.10.29. 11:07

  A hozzászólásom nem demagógia volt: A lézerközpont nagyon jó lenne Szegednek és hazai tudománynak, de kérdés az hogy Botka szájából elhangzott igéret (amire már az "ország csődtől mentő" LiBajnai is az nyilatkozták, hogy nincs rá pénz) nem-e csak üres kampány igéret volt, hasonló a segédletével szétzilált katasztrófális állapotba jutatatott egészségügy esetében a 2000 ágy klinika igéretéhez. Az utóbbi is nagyon kellett volna Szegedre özönlő betegek ellátásához.”
 • 134. macs 2010. október 30. 00:40
  „t11,
  én valószínüleg kalandvágyból maradok. :-(”
 • 133. t11 2010. október 29. 22:29
  „Ne kérdezzünk senkitől semmit, nem érdemes.

  Schmitt megszólalt: szabad az út az alkotmányos rend felszámolása előtt
  "...Ugyanakkor - folytatta - az Országgyűlés demokratikusan megválasztott képviselőitől sem vitathatja el senki azt a jogot, hogy éljenek a választóktól kapott felhatalmazással, és mandátumukat a választók akaratának érvényesítésére használják. Ez nem csak joga, hanem kötelessége is a választott képviselőknek - fűzte hozzá."
  http://hirszerzo.hu/belfold/20101029_schmitt_alkotmanybirosag

  a köztársasági elnök, az ÁSZ elnöke, a legfőbb ügyész, a Médiatanács, és most már a legfontosabbak az AB és a népszavazás is oda...

  Mentem az országból, sziasztok, minden jót.”
 • 132. t11 2010. október 29. 20:37
  „130.
  "Azt nem értem, hogy azok az egyetemi profok, akiknek a szakmai rangját emelné az ELI, miért hallgatnak?
  Nemzetközi sajtótájékoztató kéne összehívni. Vagy igazából nekik sem fontos?"

  Nem értem én ezt az egészet, nagyon fura. Lehet az LMP-t kellene megkeresni az ügyben - hátha ők tényleg mások, ahogy mondják -, hogy mit gondolnak. Szeretnék még sokkal-sokkal több infót. (Veszélyes ez az internet. :)”
 • 131. t11 2010. október 29. 20:37
  „130.
  "Azt nem értem, hogy azok az egyetemi profok, akiknek a szakmai rangját emelné az ELI, miért hallgatnak?
  Nemzetközi sajtótájékoztató kéne összehívni. Vagy igazából nekik sem fontos?"

  Nem értem én ezt az egészet, nagyon fura. Lehet az LMP-t kellene megkeresni az ügyben - hátha ők tényleg mások, ahogy mondják -, hogy mit gondolnak. Szeretnék még sokkal-sokkal több infót. (Veszélyes ez az internet. :)”
 • 130. macs 2010. október 29. 19:21
  „t11,
  "Igazából szerintem azzal lehetne hatni, hogy összeszedjük, hogy miket írnak - mitől jó, mitől rossz, mennyibe kerül, mennyit hoz, miket ígértek a politikusok. Aztán ezt minél szélesebben körben megismertetni, ´kampányolni´, hogy minél többen megismerjék a ´sztorit´. "
  Egyetértek veled.
  Azt nem értem, hogy azok az egyetemi profok, akiknek a szakmai rangját emelné az ELI, miért hallgatnak?
  Nemzetközi sajtótájékoztató kéne összehívni. Vagy igazából nekik sem fontos?
  Egyébként, azt a pletykát hallottam, hogy a 2000 ágyas klinika is az egyetemen bukott, mert presztízs harccá vált a dolog.”
149 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orgonára gyűjt Zsombó

Zsombó - Karácsonyra orgonát kap a zsombói templom – évtizede gyűjtöttek rá, úgy tűnik,… Tovább olvasom