Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Pénz kellene a hálapénz felszámolásához

Szeged - Az egészségügy problémáinak megoldásához pénz kell – a Magyar Rezidens Szövetség szerint ez az út vezet a magyar egészségügy rendbetételéhez, így a hálapénz felszámolásához is. Az újonnan kinevezett egészségügyi államtitkár első nyilatkozatában kijelentette: az egészségügy rendbetételét a hálapénz megszüntetésével kell kezdeni.
A hálapénz megszüntetése az első lépés a magyar egészségügy rendbetételében – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára egy szakmai konferencián. Zombor Gábor hozzátette: „nagy levegővétel és politikai, szakmai támogatás kell ehhez, ami nem állt eddig össze".

– Biztató ez a hozzáállás, hiszen évtizedek óta mindenki tudja, hogy a hálapénz ügyével foglalkozni kell, magasabb szinteken azonban hallgatólagos megegyezés alapján soha nem beszéltek róla – fogalmazott Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség szegedi elnöke.

Mint ismeretes, a fiatal orvosokból álló tömörülés évek óta aktívan küzd a hálapénz eltörléséért. Legutóbbi eredményük, hogy miután a legfőbb ügyésztől állásfoglalást kértek az utólag elfogadott hálapénz büntethetőségével kapcsolatosan, Polt Péter jogszabály-változtatást kezdeményezett.

A Magyar Rezidens Szövetség továbbra is a hálapénz eltörléséért küzd – az újraválasztott elnök, Dénes Tamás erre építi programját.

Polt Péter állásfoglalása ehhez nyitott utat, hiszen egy jogilag tisztázatlan dolog ellen nem lehet küzdeni – mondta Sipka Balázs. Hozzátette: tényleges változtatásokat ők nem tudnak elérni, csupán javaslatokat tehetnek. És úgy tűnik, most az új államtitkárnál ezek meghallgatásra is találnak.

– A Szinapszis Kft.-vel közösen készített felmérésünkből az derült ki, hogy a betegeknek igényük van a saját orvos választásának lehetőségére, és ezért hajlandók fizetni is. Nem az a célunk, hogy a befizetett járulékokon, adókon túl fizetési kötelezettséget terheljünk a betegekre, hanem hogy az eddig is meglévő korrupt rendszert egy gondos szabályozás mentén jogilag tisztává, átláthatóvá tegyük. Mindez persze csak egy javaslat több közül, amit lehetséges megoldásként kínálunk. Az első és legfontosabb, hogy kormányzati szinten felismerjék: amíg a Visegrádi országok közül GDP-arányosan a legkevesebbet költjük egészségünkre, amíg nincs bérrendezés, addig a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan marad – mondta a rezidensszövetség szegedi vezetője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Múzeumok Éjszakája 2014 programjai

Szombaton Múzeumok Éjszakája: tűzugrás, egyiptomi halotti szertartás, gyermekprogramok, Rákosi… Tovább olvasom