Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Pénzbehajtásnak tekinti a Fidesz-MPSZ a tandíjat

Főiskolások, egyetemisták rettegjetek – a Fidesz-MPSZ Csongrád megyei szervezete szerint ez a FER, vagyis a fejlesztési részhozzájárulás üzenete. A párt tegnapi sajtótájékoztatóján Dux László professzor, a Fidesz szegedi elnökségének tagja is elutasította a tandíj bevezetését.
– A Fidesz-MPSZ nem ért egyet a tandíj bevezetésével, ez Gyurcsány Ferenc pénzbehajtási akciója – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján a párt megyei szóvivője, Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester.

Dux László professzor, a Fidesz szegedi elnökségének tagja, a szegedi egyetem biokémiai intézetének tanszékvezetője azt mondta: a tandíj rendkívüli mértékben diszkriminatív. A hallgatóknak legfeljebb 15 százaléka mentesülhet a megfizetése alól, pedig jóval több diák szorulna rá, hogy ingyen szerezhessen diplomát. Dux rámutatott arra is: a bevezetendő rendszer azt jelenti, hogy négy év alatt a hallgatók mintegy 60 százaléka fizet a képzésért, ez pedig nagyon sok családban pluszterheket jelent.

Arra a felvetésünkre, hogy a Rektori Konferencia támogatja a FER-t, Dux László azt mondta: – Ezt a döntést semmiféle egyeztetés nem előzte meg. Úgy tudom, a Rektori Konferencia egy nagyon hiányos létszámban összehívott ülésén mondott ki bizonyos egyetértéseket, és nem történt semmifajta kari, kari tanácsi vagy egyetemi tanácsi egyeztetés. Amire a média a Rektori Konferencia támogatásaként hivatkozik, az inkább néhány ott levő rektor magánemberként elmondott véleményének tekinthető.

A Szegedi Tudományegyetem rektorát, Szabó Gábort szabadsága alatt nem értük el, Keczer Gabriella szóvivő pedig közölte: az egyetem nem kommentálja Dux professzor szereplését, és a tandíjkérdésről sincs mondanivalója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormos javított, Molnár hallgatott

A fideszes Molnár Zoltán egyszer sem szólalt fel, párttársa, Szőllősi Béla viszont több mint két… Tovább olvasom