Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Pénzbírság a Fehértói halászcsárdának

Szeged - Százezer forintos pénzbírságot szabott ki a kistérségi ÁNTSZ a Fehértói halászcsárdára a szalmonellafertőzés miatt. Egy hónapja a torkos csütörtöki ebéd után több mint ötvenen szalmonellásak lettek, közel harmincan meg is betegedtek.

Lezárta a vizsgálatot az ÁNTSZ Szegedi és Mórahalmi Kistérségi Intézete a Fehértói halászcsárdában történt szalmonellafertőzéssel kapcsolatban. A szakhatóság határozatában százezer forintos pénzbírságra ítélte a vendéglátóhelyet az élelmiszerbiztonsági előírások megsértése miatt.

A vizsgálat során kisebb hiányosságokra bukkantak: például egyes konyhai eszközök nem az előírt helyükön voltak, illetve az étterem munkatársai nem ellenőrizték hőmérővel az ételek hőfokát. Ebből azonban nem következik, hogy ez okozta volna a tömeges megbetegedést – mondta el Kovács Ferenc kistérségi tiszti főorvos.

Mint korábban megírtuk, az idei torkos csütörtökön félárú svédasztalt kínáltak a Fehértói halászcsárdában. Óriási forgalmat bonyolítottak le: nagyjából négyezer vendég ebédelt, illetve vacsorázott a február 7-i akciós napon. A „torkos" vendégek körében tapasztalt, magas lázzal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedések két nappal később kezdődtek – az ÁNTSZ is ekkor szerzett róla tudomást. Többen infúziót kaptak, hogy ne száradjanak ki, mást a fertőzőosztályon kezeltek napokig.

A megbetegedett vendégek székletmintáiból kimutatták a szalmonellabaktériumot, majd a halászcsárda dolgozóinak szűrése után kiderült: további 23 vendéglátós is szalmonellás, de „csak" tünetmenetes baktériumürítő. Őket azonnal kitiltották az étteremből. A helyzetet bonyolította, hogy a szegedi Kék Csillag étteremből is jelentkezett öt beteg – közülük háromnál ki is mutatták a fertőzést – és két konyhai dolgozó is pozitívnak bizonyult. Ide is a Fehértói halászcsárda szállítja menüt.

Az ÁNTSZ összesített adatai szerint az egy hónappal ezelőtti fertőzésben végül 28-an betegedtek meg, és további 23 konyhai dolgozó is szalmonellás volt. Az biztos, hogy a fertőzés a Fehértói halászcsárdából indult – az viszont az ételminták hiánya miatt nem egyértelmű, hogy mi volt a közvetlen forrása. Az ételt megfertőzhették a szalmonellás dolgozók, de valamelyik nyersanyag is lehetett fertőzött – mondta el a tiszti főorvos.

Kártalanítani drágább

– Vállaljuk a felelősséget a történtekért, és természetesen befizetjük a kiszabott bírságot – kommentálta a tegnap kézhez kapott határozatot Frank Sándor, a Fehértói halászcsárda tulajdonosa. Igyekeznek visszaszerezni a vendégek bizalmát, de ekkora tömeg étkeztetését máskor nem vállalják – mondta az ismert mesterszakács. Frank Sándor már beszélt a megbetegedettek nagy részével a kártalanításról. A vizitdíjat, a kórházi napidíjat, a gyógyszert, a féláras menüt és a kiesett bért is kifizetné nekik. Valaki 20-30, más 100 ezret követel tőle. Az összes követelés együtt több százezer forintra rúg – azaz több, mint az ÁNTSZ bírsága.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a másnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 11. SzG83 2008. június 18. 21:31
  „ukuku és kuktabukta!!!

  ha nem ismeritek az ide vonatkozó előírásokat minek szóltok bele?
  1, nem kötelező az ételminta csak menüs étkezés esetén, itt "a la carte" étkeztetés folyik, nem is akármilyen szinten
  2, 4000 emberből 28? 25 ezrelék gyenge immunrendszerük van, vagy lassan esznek
  3, ennél nagyobb szabálytalanságok mindenütt előfordulnak :rossz helyre tett egy kést, vagy egy edényt? megesik
  4, akik nem mennek soha többet a halászcsárdába - megérdemlik
  5, előbb nézzetek utána adolgoknak mielőtt annyira felháborodtok”
 • 10. ukuku 2008. március 12. 23:05
  „Persze, hogy nem találtak mintát, miután az egészet beledolgozták a napi kínálatba, amit a vendégek meg is ettek. Ebből lett a gond. Egyébként biztos, hogy más nagyobb büntetést kapott volna. Azért remélem, hogy ez jó lecke volt a tulajdonosnak is. REMÉLEM”
 • 9. Kuktabukta 2008. március 12. 10:47
  „Az egészben az a szédületes pofátlanság, hogy bármelyik konyhát azonnal bezártak volna az ételmérgezés GYANÚJA esetén, ameddig ki nem derül hogy mi is van, közben elrendelik a fertőtlenítő festést, takarítást, és ez itt nem történt meg!
  Tovább etették a vendégeket ott, ahol még ugyebár nem is tudták, mitől és mekkore számban betegedtek meg az emberek.
  Vajon ki merte ennek vállalni a felelősségét az ÁNTSZ-nél???


  Szal kérem a pénz dolgozik, mint a jelen esetből is kitűnik...”
 • 8. Araka 2008. március 12. 07:09
  „Még jó, hogy jól működik a HACCP rendszer és kiszürte ezt a kis apróságot (igen alacsony bírság miatt ez biztos jelentéktelen, bár lehet hogy egyes hatóságoknak igen sok pénzt kellett utalgatni, hogy ennyivel megusszák )???:(((( Én addig bezárnám a céget míg nem tud felmutatni semmilyen óvintézkedést a hasonló próblémák elkerülésére, esetlegesen oktatást eszközölnék a munkások számára a nélkülözhetetlen higiéniai próblémák megoldására.
  Persze most elővenném a minősítő céget is és megszüntetném a működését nehogy véletlenül más vendéglátó egységeknél ilyen jól müködhessen:):):):):):):) Ja és ellenőrizném az ellenörző hatóságokat is:):):)”
 • 7. triatlonos 2008. március 11. 21:57
  „Félelmetes a vendéglátós, és félelmetes a "vendég" is. A vendég családjának hiányzott a szalmonella, mint kiszáradt földnek a nyári zápor. Mit neki 2 hét táppénz, belefér! Nekem a 41 év 211 nap alatt összesen 5 /öt/ nap táppénzem volt egy mütét miatt, de azt is sokaltam! Erről kedvenc tanárom jut eszembe, aki gyakran mondogatta: minden ember egyforma, az egyik ilyen, a másik olyan. Van aki szereti a torkos csütörtököt, van aki nem.”
 • 6. Kocsmáros 2008. március 11. 21:28
  „Elég szomorú,hogy csak 100000 a bírság!Kocsmába ha nincs megfelelően kiírva 1-2 dolog stb az 30000 rugó!!Szalmonelláért csak ennyi jár????Hol az igazság???”
 • 5. szegedifiú 2008. március 11. 20:48
  „Kár itt fröcsögni FS-re! Aki a vendéglátáshoz közel áll, tudja, ilyen dolog bármikor bárkivel előfordulhat! Szinte kivédhetetlen!
  Az nem megy be a fejembe: miért nem értik meg a hozzászólók, hogy az ÁNTSZ nem tudott mintát venni, így nem lehet nagyobb szankcióra számítani!
  Egyébként - mint már más fórumon írtam - az én családom is vitt haza a szalmonellából. 2 hét táppénz lett a vége! Mégsem megyek tartani a markom! Gusztustalan lenne!”
 • 4. Grund fos 2008. március 11. 20:22
  „2000Ft / fő a bírság.... bár más üzleteket ezért bezártak már, ennél kevesebbért is.
  Na Frank Úr sem a Mindenhatóhoz imádkozott.... és a penitencia sem Miatyánkban mérhető valószínűleg, a "plébános" Úr perselyében... csak így lenne ötösöm a lottón!

  Triatlonos, ne hízelegj nekik a Gittegylet jelzővel, ne csúfold meg szegény Nemecseket!

  Brájen, vajon ki akar még repetázni szalmonellából?:-)”
 • 3. triatlonos 2008. március 11. 20:02
  „Az ANTSZ egy GITT-Egylet. Olyan döntés született,ami ilyenkor elvárható! Nincsenek szavak erre az esetre, csak az a gond, hogy már minden előre boritékolható volt. Legalább minden vendéglátós előtt ott a példa, igy kell ezt csinálni. Az ANTSZ pedig lassan elkezdheti szégyelni magát, mert ez az egész történet a plitikai összefonódásról szól!!!!”
 • 2. Brájen 2008. március 11. 19:28
  „Ennyivel el van intézve?? valaki megkapta már a kárpótlást? az illető írjon,már ha van ilyen.”
 • 1. maci52 2008. március 11. 16:50
  „Így kell ezt csinálni Sanyi,majd a nyáron bepótolod a ngy bográcsból,egy kanna vízzel több,és már helyben vagyunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyében 8286 fegyvert tartanak

Szeged - A múlt heti makói gyilkosságok elkövetője egy házilag átalakított sportfegyverrel hajtotta végre tettét. Tovább olvasom