Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Pénzfüggő is a fogápolás

Szeged - Az óvodásoknak és általános iskolásoknak kötelező fogorvoshoz menniük, a felnőttek viszont egyre többször csak végső esetben kopogtatnak be a fogorvos-tudományi kar klinikáján. A magánorvos szerint pénztárcától is függ, hogy ki hányszor jár kezelésre.
– Minden óvodás és általános iskolás fogainak ellenőrzésére évente legalább egyszer sor kerül – mondta Pinke Ildikó főorvos. A fiatalok fogainak állapotát a főorvos így jellemezte: „lehetne jobb is". A doktornő elmondta, hogy ebben a korban leginkább még a szülőktől függ, hogy gyermekük foga milyen állapotban van. A legkisebbek kezében például nem lehet egész nap otthagyni a teával vagy gyümölcslével teli cumisüveget: az állandó savas közeg hamar tönkreteszi a fogakat.

– Egy öt évvel ezelőtti programban a tizenkét éves korosztályt szűrtük meg. A szegedi gyerekek fogai az országos átlagnál kicsit jobbak, míg a mórahalmiaké rosszabbak voltak. Idén tervezünk egy hasonló felmérést – árulta el a doktornő.

Mustafa László fogszakorvost egyre több külföldi beteg keresi fel.
Fotó: Miskolczi Róbert

Óvodásoknak és iskolásoknak tehát kötelező a térítésmentes fogorvosi vizsgálat. Ezenkívül ingyen vizsgálják, és el is látják a tizennyolcadik életévüket még be nem töltött pácienseket a fogorvos-tudományi kar klinikáján, ahol a fogmegtartó kezelések mindenki számára térítésmentesek. A fogtechnikai eljárásokat igénylő, úgynevezett fogpótlástani beavatkozásokat pedig nagyjából a magánrendelőkben elkért ár feléért végzik.

– Egyre többen kopogtatnak ügyeleti időben, amikor már jelentős fájdalmaik vannak. Ezek az emberek tehát hanyagolják a rendszeres ellátást – magyarázta a fogorvos-tudományi kar dékánja. Nagy Katalin azt is elmondta, hogy egy egyszerű fog elhanyagolása is az egész szervezet súlyos megbetegedését okozhatja.


– Az emberek pénztárcájától is függ, hogy ki mennyit jár fogászatra – beszélt Mustafa László szakorvos, akinek magánrendelőjét egyre több külföldi is felkeresi. Érdekes módon nem a szomszédos országokból – olaszok és írek érkeznek hozzá.

– Olaszországban a legdrágábbak a fogászati kezelések, míg az Írországból érkező páciensek azt mondják, ott két évre kapnak előjegyzést, és hatszor-hétszer többet fizetnek a beavatkozásért – mondta a fogszakorvos. Arról is beszélt, hogy olcsóbban nemigen tudna dolgozni egy magánorvos. A fogtechnikai alapanyagok egyre drágábbak, egy komplett rendelő berendezéssel együtt pedig 25-30 millió forintba kerül.

A fogkrém minősége

A különböző televíziós reklámokban mindig fogorvosok ajánlják a fogkrémet az embereknek. Általában a hirdetett termék az egyedüli, ami hatékonyan veszi fel a harcot a baktériumokkal. Nagy Katalin elmondta, hogy a fogkrém minőségénél fontosabb a fogmosás ideje és gyakorisága, valamint a fogkefe minősége. A doktornő szerint az az optimális, ha minden étkezés után mosunk fogat.

Olvasóink írták

 • 9. G 2008. február 17. 11:37
  „mugri: mögis löhet az örödményöd, ha nem mostad a fogad eleget. dehát tanyán gondolom nem dívik aa´.”
 • 8. ukuku 2008. február 16. 22:08
  „Én már így is csak magánrendelésre szoktam menni. (Hála Istennek, nem sűrűn). Egyszer próbálkoztam a körzetivel, de amikor a jó fogamon kezdett morfondírozni, a tettekre nem adtam neki lehetőséget, gyorsan elsöpörtem a rendelőjéből.”
 • 7. FOGTÜNDÉR 2008. február 15. 21:25
  „CSAK MEGJEGYZEM NEM SOKÁIG LESZ AZ ÁLLAMI IS "INGYENES"AZ ALAPELLÁTÁSBÓL KI AKARJÁK VENNI A FOGÁSZATI KEZELÉSEKET.SŰRGŐSEN MENJEN ORVOSHOZ AZ AKINEK BAJA VAN,MERT SOKBA KERÜL A KEZELÉS MÁR MOST.KIS BAJ ,KIS PÉNZ,NAGY BAJ NAGYON SOK PÉNZ,IDŐ .”
 • 6. FOGTÜNDÉR 2008. február 15. 21:21
  „ÉN MINT BENNE DOLGOZÓ EGYÉN ÚGY GONDOLOM A PREVENCIÓRA ,MINT MEGELŐZÉSRE NAGYOBB HANGSÚLYT KELLENNE FEKETENI!!AZ,HOGY A MGYAR FOGAZAT ROSSZ MINDENKI JAVA RÉSZT MAGÁNAK KÖSZÖNHETI.HA NEM TUDJA MEGVENNI A SZÁJÁPOLÁSHOZ HASZNÁLATOS ESZKÖZÖKET AZ EMBER AKKOR FIZESSEN MEG AZÉRT AMI FÁJ./PERSZE VANNAK KIVÉTELEK/SENKIT NEM KÉNYSZERÍTENEK A FOGAK ÉS AZ EGÉSZSÉGEROMBOLÁSÁRA!!EZ SENKI NEM TUDJA MEGJEGYEZNI?”
 • 5. Mese 2008. február 15. 12:59
  „nem tudom,nekem a fogröntgen 5000 volt,azt hittem leszédülök a székről... A tömés még elviselhető-6ezer volt(de fehér és nem amalgán),a gyógytömés 3....
  A cikk írja,hogy sokan csak a nagyobb fájdalmakkal mennek már el orvoshoz-én is vártam míg lehetett,de én a félelem miatt.”
 • 4. mugri 2008. február 15. 09:54
  „Naja. 65 évön fölül az emböröknek mán több a fülük, mint a foguk nekijük. Az a bajszos bokrosféle a fogászatot szabadította ki elősször a szolidárris biztossítás rabigájábul. Mögis van az eredmény, he-he”
 • 3. utopia 2008. február 15. 08:59
  „4 évvel ezelőtt, rendszeres fogápolás mellett leányzónak, elkezdett romlani az egyik rágó foga. Fogorvos betömte és javasolta a barázdazárást, mert mivel mélyek a barázdák, akár hogy sikálja, nem tudja teljesen kitisztítani. A tömés és a barázdazárás, körzeti fogorvosnál fehér töméssel 15.000 Ft-volt, az amalgán lett volna ingyenes, ami kutatások szerint káros az egészségre. Azóta nem romlik a foga, de hát mivel nekem ,,nem tetszett" az amalgán (gyerek egyébként fémre allergiás) fizetnem kellet. Ennyit az ingyeneségről.

  Szabolcs
  Tudod, hogy csúnya feketegazdaság párti vagy, számla nélkül , (azt csak a képvislőknek lehet költségtérítés címén), gyorsan a sarokba kukoricára térdelni :D”
 • 2. Szabolcs 2008. február 15. 08:32
  „Én éveken át spóroltam a fogorvosra, ugyanis a teljes alsó fogsoromon ki kellett a koronát cserélni. Ez nálam már csak 10 db. koronát jelentett 22.000 Ft/db áron. A gyökérkezelésekkel, húzásokkal együtt túlléptem fizetéskor a 300.000 Ft-ot.
  Szerencsémre az APEH nem tud erről ( hiszen számlát nem kaptam!!!), de ha tudna, lehet utánanyomozna, hogyan tudtam ennyit egyszerre kifizetni!”
 • 1. nyunyó 2008. február 15. 08:26
  „Az én körzeti fogorvosomnál a fehér tömésért fizetni kell 3000ft-ot, mert a tb csak az amalgán tömést támogatja az első négy fogat kivéve (állítólag). Hol itt az ingyenesség?????
  A porcelán korona pedig 25000Ft, a magánrendelésen pedig 20000ft. Akkor miért is nem járnak az emberek fogorvoshoz????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász utolsó kísérlete a Bartók megmentésére

Szeged - Vonja vissza a Bartók Művelődési Központ megszüntetésére tett javaslatát a polgármester! – javasolta Juhász Gyula képviselő a szegedi közgyűlés kulturális bizottsági ülésén. Tovább olvasom