Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Pénzhiánnyal küzdenek a hajléktalanellátásban

Szeged - A Máltai Szeretetszolgálat nem tudja működtetni krízisautóját, az éjszakai diszpécserszolgálatot, valamint a szociális munkások hétvégi bérére sincs forrása, mert az illetékes közalapítványok egyelőre nem írtak ki pályázatot.
Nem írt ki pályázatot a hajléktalanok ellátáshoz szükséges forrásokra a Hajléktalanokért és az Összefogás Közalapítvány, mert az ehhez szükséges szerződéseket nem kötötte meg velük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A hajléktalanellátók szerint a nyertes szervezetek akkor is csak leghamarabb év végén értesülhetnének a döntésről, ha a pályázatokat még most kiírnák, pénzhez pedig csak január végén jutnának. Emiatt több városban csak egy-két hónap csúszással kezdődhet meg az ellátás. Ez azonban tragikus következményekkel járhat – írta a Magyar Nemzet.

A szegedi hajléktalanellátással foglalkozó szervezetek közül a Máltai Szeretetszolgálatot érinti a kialakult helyzet – pályázati pénzből fizetné ugyanis az utcai szociális munkások hétvégi bérét, ebből működtetné az éjszakai diszpécser szolgálatot, és a krízisautót. A forráshiány miatt azonban ezek a szolgáltatások jelenleg szünetelnek.

– Normál esetben az utcai szolgálat 24 órán keresztül üzemel. Most azonban este 10 óra után nem tudjuk biztosítani. Szerencsére egy másik pályázatból származó pénzből a három utcai szolgálat zavartalanul működik: két autó reggel 8 és délután 4 óra között járőrözik, egy pedig hetente váltva 14 és 22 óra között. Nagy szükség lenne a krízisautóra is, hiszen előfordult, hogy ittas embereket vittünk be az éjszaka közepén a hajléktalan szállóra, vagy mentőt hívtunk valakihez – magyarázta Sirokmán Ildikó. A Máltai Szeretetszolgálat utcai szociális munkása és koordinátora hozzátette: szerencsére más forrásokra is pályáztak, amennyiben kedvezően bírálják el beadványukat, január elsejétől újra működtethetik a szóban forgó szolgáltatásokat.

Olvasóink írták

  • 1. KALFO 2011. november 11. 14:48
    „borzasztó...ezek kapnak erre pénzt...Még hogy 3 utcai szolgálat??szeged közterületei tele van hajléktalanokkal, nem értem miért csak pesten tartják be a törvényt, ne szolgálat kell, hanem éjjeli és nappali menedékhelyek, pesten rengeteg szálló nyílik a törvény hatására, szegeden semmit nem csinálnak, miért kell a szolgálatokat fenntartani????
    PÉNZPAZARLÁS megy az országban erről a málta is gondoskodik...No komemnt”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc kilogramm marihuánát találtak egy autóban Röszkén

Harminc kilogramm marihuánát találtak egy szerb rendszámú személygépkocsiban elrejtve a… Tovább olvasom