Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Pénzhiánnyal küzdenek Szőregen

Szeged-Szőreg - A tanévkezdéssel egy időben megnyitotta kapuit a Szivárvány Autizmus Egyesület fenntartásában működő GEMMA. Egyelőre nyolc súlyosan fogyatékos fiatal számára kínál délelőttől délutánig hasznos és szakszerű időtöltést a szőregi intézmény.
Nem volt hiábavaló az a rengeteg munka, amelyet az utóbbi hónapokban végeztek az ügy felkarolói a szőregi szociális központ, fejlesztőiskola és fogyatékosok nappali intézményéért: szeptember elsején a GEMMA-ban is elindulhatott a tanév. Nyolc fiatalnak változott meg gyökeresen az élete azzal, hogy az intézmény megnyitotta kapuit, hiszen ők, akiket súlyos, halmozott fogyatékosságuk miatt más intézmények nem tudnak felvállalni, értő és szerető közegben tölthetik napjaikat.

– Bár a GEMMA fejlesztőiskola, alapvetően ugyanúgy működik, mint bármelyik másik oktatási intézmény. Naponta négy óránk van órarend szerint – mesélt a mindenna- pokról Kiss Zsuzsanna intézményvezető. Persze itt nem a hagyományos tantárgyakat tanulják a gyerekek: van mozgásnevelés, kézműves-foglalkozás és zeneterápia, néhány tankönyvből pedig elsajátíthatják az alsós szintű matematika alapjait is.

Talán ennél is fontosabb azonban az önálló életre nevelés: mivel az iskolában 23 éves korig gondoskodnak a fiatalokról, a nagyobbak háztartási ismeretek órán a gyakorlókonyhában ételeket is készítenek, de egyéb háztartási és kerti munkába is bekapcsolódhatnak. Ottjártunkkor például diót gyűjtöttek, és leveleket gereblyéztek az iskola udvarán.

A GEMMA-ban minden súlyosan fogyatékos és halmozottan sérült gyerek kezét fogják. Fotó: Schmidt Andrea
A GEMMA-ban minden súlyosan fogyatékos és halmozottan sérült gyerek kezét fogják.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ez egy olyan iskola, ahová mindenki szeret járni – mesélte Péntek Imréné csoportvezető. – Az egyik fiú például hétvégén azt reklamálta otthon, mi az, hogy most nem mehet a foglalkozásokra.
Idilli tehát az az állapot, amelybe ezek a súlyosan beteg gyerekek kerültek, az iskola helyzete azonban korántsem az. Az egyik betegszállító cég felajánlása nélkül, miszerint mindennap ingyen fuvarozza a GEMMA-sokat Szegedről Szőregre, majd haza, a tanév valószínűleg el sem kezdődhetett volna, hiszen a családok többségének még arra sincs pénze, hogy az ebédet kifizessék. Ezért az itt dolgozók most például azért kilincselnek, hogy ezt a pár adag ebédet valaki adományként felajánlja, és naponta kiszállítsa.

A pénzhiány azonban máshol is látszik. A GEMMA-ban a tervek szerint két 6 fős csoport lesz, 5-5 felnőttel – vagyis szinte minden gyerekre jut egy szakember. Csakhogy a normatív támogatás, amelyet kapnak, csupán négyórás munkájuk felének kifizetésére elég. Ráadásul nem is ennyit dolgoznak, hiszen itt délutánig maradhatnak a fiatalok. A fennmaradó időt így önkéntesként töltik az intézményben. És akkor még nem beszéltünk a rezsiről – fogalmuk sincs, miből tudják majd kifizetni.

2,5 millió forint kellene a bérekre

– Azt sem tudjuk egyelőre, működőképes és biztonságos-e a fűtési rendszer, átvizsgáltatni azonban nincs pénzünk – mondta az intézményvezető, aki úgy számolja, decemberig csak a bérekre 2,5 millió forintra lenne szükségük. Minden mást viszont megpróbálnak adományokból megoldani, vagyis folytatják azt, amit eddig is: kilincselnek, hogy élhetővé és fenntarthatóvá tegyék azt a helyet, ahol a súlyosan fogyatékos Csongrád megyei gyerekekről szakszerűen gondoskodnak.

Olvasóink írták

 • 9. midlum 2010. szeptember 17. 08:46
  „Kedves Rreagens igen ez a politika sok ilyen ember van aki megmagyaráz mindent. Pont ilyen emberek segítségét várják akik segítenek feltölteni az"italkészletet". Szerintem szívesen fogadnák az ön segítségét is. Minden tiszteletem ezeké az embereké és azoké akik segítenek nekik.”
 • 8. megszállott 2010. szeptember 16. 19:26
  „A szóismétlésekért és más nyelvhelyességi hibákért elnézést kérek!
  Zs.”
 • 7. megszállott 2010. szeptember 16. 18:48
  „Kedves reagens!
  Kiss Zsuzsanna vagyok a GEMMA intézményvezetője. Súlyosan halmozottan sérült gyerekeket, fiatalokat oktatunk, gondozunk intézményünkben. A súlyosan halmozottan sérült azt jelenti, hogy legalább kettő fogyatékossága van valakinek. A gyerekeink közül van aki nem lát, nem tud beszélni, és még önállóan a helyváltoztatásra sem képes. Ezek mellett még az értelmi képességeik is elmaradnak a normál iskolába járó kortársaikétól, ennek ellenére én mégis inkább téged sajnállak, nem őket. Őket inkább szeretem. Sajnálni azt gondolom, inkább az olyan embereket kell, akik hozzád hasonlóan tudnak csak gondolkodni, érezni meg sehogy.
  Azért van igazság is abban, amit írtál. Tényleg nem a Mikulás hordta össze a nyáron az intézményt, aminek valószínűleg az az oka, hogy a Mikulás télen dolgozik (a hit fontos!).
  Szülők és a jelenlegi dolgozók, ismerősök (más hasonló profilú intézményekből is), családtagok a két dolgos kis kezükkel újították fel a bérbe kapott épületet. Tette ezt mindenki bér nélkül, társadalmi munkában. Tudom, hogy ma ez nem trendi, és vannak pl. te, akik titkos összeesküvést, valami nem tiszta dolgot sejtenek a háttérben. Sajnálom, ha csalódást okoztunk valakinek, pl. neked, szoktasd magad hozzá a gondolathoz, TÉNYLEG VANNAK MEGSZÁLLOTTAK! Ez van!
  A sérült, fogyatékkal élő emberek, - különösen a gyerekek- ennél még sokkal többet érdemelnének, mint amit mi tenni tudtunk. Nap, mint nap azért dolgozunk, hogy még jobbat, még többet tudjunk értük tenni.
  Ezúton is köszönöm minden magánszemélynek és cégnek, akik segítettek minket ebben a feladatban!
  Szeretettel várunk mindenkit ( téged is), a Szerb u. 171.-ben akit érdekelnek gyerekeink és az intézményünk .
  Üdv:Kiss Zsuzsa”
 • 6. bedoklara 2010. szeptember 16. 18:05
  „Nagyon szomorú, hogy a tanároknak, és a szülőknek kell egy ilyen intézményt létrehozni.Mikor amúgy is rengeteg a feladat egy beteg gyerekkel, és a lelki fájdalom. Ha nincsenek ilyen odaadó emberek, mint az ott dolgozók, akkor a családok nagyon magukra maradnak a problémáikkal. A szociális érzékenység kihalóban van az emberekből. Pedig ezek a beteg gyerekek nagyon sok mindenre megtanítanak bennünket, pl arra hogy az egészség a legnagyobb kincs. Lehet hogy ha ezekre a beteg gyerekekre az orvosok jobban odafigyeltek volna, most nem itt tartanának, hanem önálló életet tudnának élni. Mert minden ember vágya az az önálló élet, nem függeni senkitől. Köszönet az ott dolgozóknak, az odaadó munkájukért. Talán az önkormányzat megsegíti az elesetteket, nem csak a drogosokat kell támogatni. Ezek a gyerekek önhibájukon kívül jutottak erre a sorsra.”
 • 5. reagens 2010. szeptember 16. 13:43
  „rosszul gondoltad, vagy szándékosan "nem akartad gondolni".
  Vagy szerinted ezt a Mikulás hozta Szőregre a nyáron? A rajongó pedagógusok meg csak úgy vannak a sarki bolt előtt és délelőtt-délután foglalkoznak a gyerekekkel?
  Kell ilyen intézmény, meg legyen, de nem úgy kéne ezt indítani, hogy csináljunk egy alapítványt, ami működteti, töltsük fel mondjuk 2 évre elég működési forrással, aztán csináljunk hozzá épületet és szedjük össze a stábot.
  Így olyan ez mint az egyszeri embör aki kocsmát akart nyitni, aztán felépítötte az épületöt, bebútorozta hogy pult székek és asztalok, megcsinálta az engedélyöket, csak éppen pénze nem maradt az italkészletre.
  Ennyi.”
 • 4. Tóthimi 2010. szeptember 16. 13:31
  „Erre nem gondoltam volna, mármint arra, hogy mindenben van pártpolitika, de reagens lerántotta a leplet: ebben is.
  Én azt hittem, hogy itt fogyatékos gyermekekkel foglalkoznak a szakmájukat rajongásig szerető pedagógusok (értsd: tanárok).”
 • 3. reagens 2010. szeptember 16. 13:21
  „Hát ez az. Ez amolyan Iványi átka akció. Építsünk, átadjunk, húú de jó mag nagyon jó, aztán ennyi. Az építkezés az biznic atöbbi majd lesz valahogy...
  Ezt csinálja botka is Szegedön. Építsünk, meg "lehívás", meg szeviép meg mutyi! Legyen kétszer akkora újklinika! De az nem baj, hogy a meglévőnek is csak 10 hónapra van pénze és november-decemberbe nem tudnak vállalni műtétet mert nincs rá keret...
  Ennyit tudtok, meg a 8 év rutin, az!..”
 • 2. Tóthimi 2010. szeptember 16. 12:07
  „A címből nem derül ki, hogy miről szól, ráadásul félreérthető.”
 • 1. Tóthimi 2010. szeptember 16. 12:05
  „Most akár névtelenül, inkognitójukat megőrive megmutathatnák a "vállakozók", hogy van szivük!
  Minden elismerésem a pedagógusoké.
  Csak azok tudhatják, hogy mekkora segítség ez az érintett családoknak, akiknek van közvetlen vagy közvetett tapasztalata.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a régi ötösön: négy sérült, teljes útzár

Baleset történt csütörtök délelőtt a régi ötös úton a kettős körforgalom és a Fehértói Halászcsárda között: az ütközésnek három súlyos és egy könnyű sérültje van. Tovább olvasom