Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Pénzt ad az orvoskaroknak a doktorok bérrendezésére a Richter

Szeged - 25-25 millió forintot adott a 4 orvosképző felsőoktatási intézménynek az orvosok bérrendezésére a Richter Gedeon Nyrt. A támogatást a szegedi egyetem orvosi kara a rezidenseknek továbbítja. A pályakezdők képviselője szerint – e kezdeményezéstől függetlenül – nem halogatható a bérfejlesztés az egészségügyben.
Itthon tartani a doktorokat! E cél megvalósításához a Richter Gedeon Nyrt. is hozzá kíván járulni: a doktorok bérezésére 25-25 millió forintot adott a 4 – a budapesti, a debreceni, a pécsi és a szegedi – orvosképző felsőoktatási intézménynek. Az egyetlen magyarországi centrumú gyógyszergyár vezérigazgatója, Bogsch Erik hozzátette: a tudományegyetemi kutatómunkát is támogatják – Szegeden az elmúlt öt esztendőben összesen 54 kutatói szerződést kötöttek. Az évi 100 millió forintnyi kutatói támogatás célja is az, hogy Magyarországon tartsák a legtehetségesebb orvosokat, kutatókat.

Nincs tárgyalás

Az egészségügyi tárca által meghirdetett ösztöndíjprogram 620 helyére eddig összesen 141 rezidens jelentkezett. Az ösztöndíjasok 5 évig havi nettó 100 ezer forintot kapnak, ha legalább 10 évig Magyarországon dolgoznak majd, és nem fogadnak el hálapénzt – írtuk lapunkban is. A második körben is meghirdetett ösztöndíjra szeptember közepéig lehet jelentkezni. Volford Gábor, a Magyar Rezidensszövetség szegedi elnöke fenntartásokkal fogadja az adatokat, mert szervezetük nem kap információt a pályázókról. Holott a kérelmek elbírálásában állítólag az MRSZ-re is számítanak, bár e feladatra felkérést még nem kaptak. A szaktárcával a bérrendezésre tett eddigi javaslataikról is megszakadtak a tárgyalások.

– A rezidensek bértömegére nincs teljes fedezet, ezért a pályakezdő orvosok helyzetének részbeni rendezésére szánjuk a Richter gyógyszergyár 25 millió forintos adományát – indokolja Vécsei László akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara dékánja fórumuk döntését.

A tanév kezdetén összeül a pályázati bizottság, véglegesítik a feltételeket.
A dékán számítása szerint körülbelül a legtehetségesebb 15 rezidens részesülhet a Richtertől származó ösztöndíj-támogatásban – hogy ne menjenek külföldre a legjobbak. A szegedi universitas orvoskari vezetője reméli: a gyógyszergyár jövőre is ad hasonló anyagi segítséget.

Nem hallott még az adományról és a kezdeményezésről Volford Gábor. A Magyar Rezidensszövetség szegedi elnöke „kedvesnek" minősít minden ösztöndíj-kezdeményezést, de hangsúlyozza: az orvosok elvándorlásának megállítására alkalmatlan az ösztöndíj. Ez a forma például valamiféle kutatói projekt finanszírozásra kiváló, de a mindennapi munka megfizetésére, továbbá például gyes- és nyugdíjjogosultság elérésére nem jó módszer. Szerinte ez az orvosok egy csoportjának szóló legújabb szegedi ötlet sem megoldás az egészségügy egészének problémájára. Komoly – a beteghordótól kezdve az ápolón át a kezdő és pályája végéhez közeledő orvosig mindenkit érintő – bérfejlesztésre van szükség ahhoz, hogy itthon maradjon az egészségügyi szakszemélyzet. 

Olvasóink írták

 • 2. tol 2011. szeptember 01. 22:46
  „mi az, hogy a betegellátásra?!? Már bocs! Arra ott van a betegbiztosítás! Ugye?”
 • 1. Együgyű 2011. szeptember 01. 09:57
  „Pénzt ad az orvoskaroknak a doktorok bérrendezésére a Richter

  Ez megint egy óriási marketingfogás.
  Az egészségügyet meg jobban megosztják vele. Lesz itt feszültség.
  A rezidensek szívesen lesznek ezek után orvos látogatók?
  Ki fogja az egyszeri adakozást követően finanszírozni Őket?
  Talán az álam ez által mi?
  Ki jár evvel hosszútávon jól? Vécsei László akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara dékánját előre sajnálom, mert átverték és megtévesztették.
  Mert hosszú távon szerintem az a folyamatos költség a Szegedi Tudományegyetemet fogja terhelni.
  Javaslom az adomány felhasználása ne a rezidensekre fordítódjon.
  A zavartalan betegellátás biztosítására kerüljön felhasználásra. Így az osztályán fekvő súlyos betegeket nem kellene megkérni ne, rakjanak egyáltalán be semmit az egyszer használatos pelenkájukba. A ..arba, ..siben senki nem szeret feküdni?
  Erre ugye a Richter nem adott semmit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább az egészségtelen élet

Bevezették a népegészségügyi termékadót Magyarországon, amely 5 egészségtelennek vélt termékcsaládot érint. Tovább olvasom