Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Pénzt küldtek Mianmarba a katolikusok

A ciklon és földrengés sújtotta Távol-Keletre minden segítség kevés, de akad karitatív szervezet, mely a hazai támogatásokból is csak tengődik. Nem a vöröskeresztes visszaélésgyanú miatt szűkölködnek. Azt mondják, a szándék hiányzik.
– Folyamatosan érkeznek az adományok, nincs még összesítés a mianmari misszióról. Eddig 1-2 millió forint gyűlt össze, Kínáról még most egyeztetünk – tájékoztatott Vermes Zoltán szóvivő a Baptista Szeretetszolgálatnál. Ez az egyetlen felekezet, amelyet a mianmari kormány beengedett az országba segíteni. Hat menekülttábort szereltek fel, 14-15 ezer embert látnak el. Két-két magyar munkatárs váltja egymást a nemzetközi akcióban. Az adakozók és önkéntesek nevét bizalmasan kezelik központilag, ezért nem tudhatjuk meg, van-e közöttük Csongrád megyei.

A jelenlét is segítség lenne

Nem aprózza el támogatásait a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Dél-alföldi régiós vezetője, Lengyel Gyula elmondta: a helyi segítésre is alig jut. A cunami idején próbálkoztak ugyan, de nem tudtak hasznos támogatást összeszedni. Hónapról hónapra koldulják össze a pénzt szegedi intézményeiknek. A Retek utcai játszóterük hatalmas anyagi gondokkal küzd. Legutóbbi jótékonysági gálájukra szinte csak a szervezők mentek el. Legutóbbi ruhagyűjtő-akciójuk eredményes volt, noha sokan szemetesnek használták a ládáikat, és láttak jól öltözött asszonyokat benne turkálni. Lengyel a mentalistásban látja a legnagyobb hiányosságot.

A baptisták kivételes sikerüket Vermes szerint annak köszönhetik, hogy a mianmari lakosság 3 százaléka baptista, és régóta működik ott helyi alapszervezetük. Rajtuk keresztül most olyan déli országrészekbe is eljutottak, ahová más senki. – Hivatalos hírek nem említik, de hasmenéses-hányásos járvány készül kitörni, emiatt most a legnagyobb kincs a kút, a víz, a víztisztító tabletta. Ezenkívül alapvető élelmet osztanak a baptisták, amit a lehető legközelebb vesznek meg, hogy ne kelljen szállítani. Ehhez pénzt gyűjtünk bankszámlán – tette hozzá a baptisták szóvivője. A nagyobb érdeklődés elmaradását a Srí Lanka-i cunami nyomán történt visszaélésekkel magyarázza. Másik okként említette, hogy nálunk nem alapreflex az önkéntes segítség, mint Lengyelországban vagy akár Hollandiában.

A visszaélésgyanútól hangos Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei vezetője azt állítja, hogy az nem csapódik vissza rájuk. Pádár Lászlóné elmondta: harminc éve vesz részt a segélyszervezésben. Ismeri az adományozókat, és azok is tudják, hogy kizárólag megalapozottan kérnek, akkor viszont kapnak is segítséget. Pontos számot nem tudott mondani, az 1 százalékok ismeretében mérnek majd eredményt.

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász helyben igyekszik támogatni a rászorulókat, a nemzetközi segélyt a fővárosi központ vezényli. A napokban 6,5 millió forint gyorssegélyt folyósított a mianmariak megsegítésére. Ebből – a Külügyminisztérimon keresztül – ezer család számára juttatnak el túlélőcsomagot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok új arc a bűnözők megyei toplistáján

Újra felkerült egy nő a bűnözők toplistájára
Számos új arc, köztük egy nőé is felkerült a… Tovább olvasom