Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Pénztárcát kímélhet az európai egészségbiztosítási kártya

Ingyen vagy olcsóbban ússza meg az egészségügyi ellátást az Unióban a nyaralása alatt az, aki kiváltja az európai egészségbiztosítási kártyát. Az ingyenes irat beszerzését viszont nem szabad az utolsó pillanatra hagyni.
Sok esetben megkímélheti a pénztárcánkat a váratlan és súlyos kiadásoktól, ha az európai nyaralás előtt kiváltjuk az úgynevezett európai egészségbiztosítási kártyát. Erre 2004 óta van lehetősége minden, Magyarországon egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkezőnek, illetve az ellátásra jogosultnak.

– Viszik, mint a cukrot – válaszolta Schleining Ibolya, a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) vezetője, amikor a kártya népszerűségéről érdeklődtünk. Tavaly csak Csongrád megyében több mint tizenötezren váltották ki, és ennél kicsivel többre számítanak idén.

Az igénylők magas száma annak köszönhető, hogy az utazó az uniós államokban ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe az egészségügyi ellátást, mint az adott ország biztosítottja. Azaz ugyanazért ugyanannyit kell illetve nem kell fizetnie, mint a helyi, biztosított állampolgárnak.


A kártya ingyenes, kiállításához mindössze egy személyazonosságot igazoló okmányra, taj- és lakcímkártyára van szükség – mondta el a MEP vezetője. Hozzátette: bár nem kötelező, igencsak meggyorsíthatja az ügyintézést a biztosítási jogviszonyt igazoló irat – például iskolalátogatási, munkáltatói, nyugdíj-folyósítói igazolás. Ennek segítségével szinte azonnal, de mindenképp még a helyszínen ki tudják állítani az európai egészségbiztosítási kártyát. Ha nincs ilyen igazolás, akár egy-két hetet – ha nem szerepel jogosultként az OEP adatbázisában dolgozó, még többet – is igénybe vehet az ügyintézés.

A kártya érvényessége munkavállalóknak egy, a nyugdíjasoknak három, a tizennyolc évnél fiatalabbaknak legföljebb három évre, nagykorúságuk eléréséig szól.

Máltai fogászat, te drága!

Ausztriában például a kártyával ingyenes a sürgősségi ellátás, de a helikopteres mentésért már fizetni kell – kivéve, ha üzleti utasbiztosítást is köt valaki. Franciaországban az orvosi kezelések 30 százalékát, a gyógyszerek árának 35-85 százalékát kell az európai kártyával kifizetni. Máltán viszont nem érdemes fogorvoshoz menni – ott kártyával és anélkül is állnunk kell az egészségügyi ellátás teljes költségét. A kártya Horvátországban is használható, igaz, nem olyan széles körben, mint az EU-ban. Bővebben a www.oep.hu honlapon informálódhatnak az utazók.

Olvasóink írták

 • 5. Sebők Ágnes 2008. július 03. 23:21
  „Sziasztok!Valaki esetleg tudna nekem annyiban segíteni,hogy ez a kártya mikor készül el?Mert én most tudtam meg h lehet ingyenesen is szerezni és , már hétfőn megyünk görögbe!Esetleg holnap még el tudnám intézni de nem tudom h kiadják-e ott helyben!Előre is köszi”
 • 4. golyszi 2008. június 11. 07:12
  „Mi már három éve rendszeresen kiváltjuk minden nyáron, leginkább a gyerekek miatt, de még szerencsére nem volt rá szükség.”
 • 3. jodo 2008. június 10. 23:14
  „Ez a kártya azóta van amióta E.U. tagok vagyunk! Nincs nagy reklámja,mert az nem biznisz a mindenható OEP-nek!!!!:D
  Kollegánk sajnos használta már Német O-ban,tényleg használható sürgősségi esetekben. A Franciáknál tartományonként változik a használata.Mindíg érdeklődni kell utazás előtt,országonként,tartományonként változhat az ellátás! Hasznos dolog,ne utazzunk nélküle!! (most úúútálnak a biztosítók is, és az Oep is) :D :D :s”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. június 10. 20:33
  „Ez egy jó dolog, legalább valami jó oldala is van, hogy bent vagyunk az ájrópúnóban.

  Már hónapok óta kint vagyok, csak ilyen kártyám van. Engem megnyugtat.”
 • 1. máltai 2008. június 10. 17:40
  „azért találták ki a fogászati turizmust,hogy ne lehessen eu eb kártyával fizetni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békéscsabáról jött a szegedi inkubátor ára

Szeged - Egy házaspár nagyvonalú adományából sikerült lecserélni a szegedi koraszülöttmentők veterán… Tovább olvasom