Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Pénztelenül is támogatják fiaik sportkarrierjét

Szeged – Mindent alárendel a sportnak a szegedi Tompa család. A két fiú sikert sikerre halmoz dzsúdóban, annak ellenére is, hogy anyagilag padlóra kerültek. Elárverezett lakásukból előbb ismerőshöz, majd albérletbe költöztek, a szülők számára azonban még így sem kérdés, hogy finanszírozzák a gyerekek versenyzését.
A Tompa fiúk közül a kisebb tavaly magyar bajnok lett, az idősebb idén kvalifikálta magát az Európa kupára. A testvérek négy éve versenyeznek a Szegedi Dzsúdó Iskola színeiben és szinte minden alkalommal dobogón állnak. Érmeik lassan beterítenek egy asztalt. A 13 éves Péter és a 11 éves Márton sikerei mögött azonban kevesen tudják, milyen áldozatok vannak. Szüleik büszkén állnak mellettük, de mindent alárendelnek a sportnak.

A család élete – mint sokaknak – svájci frankos hitelen siklott ki. Amikor a házuk átépítésre felvett 10 millió forint törlesztőrészlete 70 ezerről 250 ezer forintnál is többre nőtt, becsődöltek. Harminc millió forintos házukat 11 millióért árverezték el. Így is azonban még 34 millió forintot követel rajtuk a bank.

Tompáék. Hisznek a fiúkban, és mindent meg is tesznek értük. Fotó: Schmidt Adnrea
Tompáék. Hisznek a fiúkban, és mindent meg is tesznek értük. Fotó: Schmidt Adnrea


– Nem tudtam feldolgozni, hogy egy élet munkáját így elvesznek az embertől. Összeomlottam – mesélte az édesapa, Tompa István, aki éppen Németországban dolgozott, amikor a családnak ki kellett költöznie otthonából. Az édesanya ekkor már évek óta munkanélküli volt: a GYES-ről nem tudott visszamenni régi munkahelyére, létszámleépítés áldozata lett. Andrea tehát ott maradt a két fiúval, otthon és munka nélkül. Ekkor derült ki: a családfőt is becsapták a külföldi munkával, nem kapott fizetést.

– Az egyik dzsúdós család fogadott be bennünket, amíg a férjem újból talált munkát és megkapta az első fizetést. Azóta albérletben lakunk – mesélte Tompáné Kádár Andrea.

Időközben a családfő németországi munkája véget ért, négy hónapig ő is munkanélküli volt. Most kapta meg első fizetését új munkahelyén, addig csupán családi pótlékból és segélyből éltek.

– Semmi más nem éltetett bennünket az elmúlt időszakban, csak a fiúk sikerei – sírta el magát az édesanya. – Azt gondoljuk, kötelességünk is őket támogatni, így nekik igyekszünk mindent megadni ilyen körülmények között is.

A két dzsúdós testvér évente tucatnyi versenyen szerepel. Tavasztól őszig előfordul, hogy minden második héten utazni kell velük. Támogatójuk nincs, így ez alkalmanként közel 20 ezer forintba kerül. Az azonban sosem volt kérdés a szülőknek, hogy erre kiszorítják a pénzt. Elképzelhető azonban, hogy komoly terveiknek mégis a nincstelenség szab majd gátat.

– Kint leszünk a 2020-as olimpián – jelentették ki büszkén a fiúk. Ehhez azonban nemzetközi versenyeken kellene szerepelniük, márpedig Győrnél messzebb lévő úticélt a szülők már nem tudnak bevállalni. – A versenyruhájukon kihagytunk egy csíkot – mutatta az édesanya. – Talán egyszer nem fehér folt lesz ott, hanem egy cég logója. Akkor már tényleg csak a fiúkon múlik majd, hogy felérnek-e a legjobbak közé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki ad gyógyszert, ha rosszul lesz a diák?

Nem adhat gyógyszert a diáknak a pedagógus – sem az iskolában, de még egy többnapos osztálykiránduláson sem. Tovább olvasom