Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Pénzváltót rabolt, öt évet kapott

Rablás miatt nem jogerősen öt év fegyházbüntetéssel sújtották azt a 19 éves kiskunmajsai férfit, aki januárban kirabolta a Tisza Lajos körút egyik pénzváltóját.

Rablás miatt nem jogerősen öt év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Járásbíróság H. Ákost.

A 19 éves férfi – ahogy írtuk – január 15-én délelőtt kirabolta a szegedi Tisza Lajos körút egyik valutaváltóját. A támadó berúgta az ajtót, megverte a bent tartózkodó nőt, majd pénzzel a zsebében futásnak eredt. A menekülő fegyverest a járókelők teperték a földre és tartották vissza a rendőrök kiérkezéséig a Hajnóczy utcánál.

A 19 éves férfi az interneten választotta ki magának a Tisza Lajos körúti pénzváltót: az említett napon Szegedre buszozott a nagyapja tulajdonában levő gáz-riasztó fegyverrel, majd a valutaváltóhoz közeli téren egy épület beugrójában átöltözött és a pénzváltóhoz indult. A pénzváltó két női alkalmazottját felszólította, hogy nyissák ki az ügyféltér és a kassza közötti üvegajtót, amire azok nem voltak hajlandóak.

A vádlott ekkor elővette a pisztolyt, melyet meglátva az alkalmazottak az asztal alá bújtak és telefonálni próbáltak. A vádlott az ajtóba rúgott, amely kinyílt, majd a pisztollyal többször fejen ütötte az egyik alkalmazottat, aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el és erősen vérezni kezdett. A két nő ezt követően a további bántalmazásoktól tartva az utcára menekült és ott segítséget kért, közben kívülről tartották az üzlet ajtaját, hogy a vádlott ne tudjon elmenekülni.

A vádlott ezalatt a pénzváltó kasszájából mintegy 2,2 millió forintot vett magához, majd az ajtót kívülről tartó alkalmazottat ellökte és elmenekült. A járókelők azonban elfogták, így a bűncselekménnyel okozott kár megtérült.

A tárgyalóteremben. H. Ákos a rabláskor tisztában volt tette súlyával és következményeivel. Fotó: Frank Yvette
A tárgyalóteremben. H. Ákos a rabláskor tisztában volt tette súlyával és következményeivel. Fotó: Frank Yvette

Az ítélethez már csak az elmeorvosi szakértő véleményét várta a bíróság, amit most ismertettek. A kiskunmajsai férfinek a szakértő szerint többek között személyiségzavara, fejletlen problémamegoldó képessége van, nem mérlegel, úgy érzi, hogy élete ennél rosszabb már nem lehet, ugyanakkor tisztában van a társadalmi normákkal, a rabláskor tisztában volt tette súlyával és következményeivel.

Az ügyész a beismerő vallomáson és a büntetlen előéleten kívül több enyhítő körülményt is felsorolt a vádlott mellett, a kirendelt védő az 5-től 10 évig terjedő büntetéssel sújtható bűncselekményért a törvényi minimumnál is kisebb büntetést kért a bíróságtól egy fiatal bűnelkövető felnőttekre vonatkozó uniós ajánlás figyelembevételével.

H. Ákos az utolsó szó jogán újfent bocsánatot kért a tárgyalóteremben olykor magát még mindig el-elsíró fiatal áldozatától. A bíró végül H. Ákost öt év fegyházbüntetéssel sújtotta, leghamarabb büntetése felének letöltése után bocsátható először feltételesen szabadságra. A férfi előzetesben már fél évet ült, így akár két év múlva újra szabad lehet. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért, így a döntés nem jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróságok napja és ítélkezési szünet

A Bíróságok Napját ünneplik 2001 óta minden július 15-én: a bíróságokon ezen a napon az ügyintézés szünetel, a bírósági épületek zárva tartanak. Tovább olvasom