Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Percenként járnak tilosban a Dugonics téren

Szeged- Mintha hétköznap lenne, annyian hajtanak be szombatonként a Somogyi utca hétvégente lezárt szakaszára. Kevesebb a tilosban parkoló autós, de még mindig kockáztatnak.
Egy hónap híján hároméves a felújított Dugonics tér új forgalmi rendje. Többször megírtuk: hétvégén és ünnepnapokon a Dugonics utcai körforgalom és a Kárász utca közötti részére tilos behajtani az autósoknak.

A másik fontos változás, hogy a tér BÁV felőli oldala sétáló- és biciklis övezet, nem parkoló. Azt is megírtuk, hogy a kihelyezett térfigyelő kamerák képe alapján is lefülelhetik a szabálytalankodókat. (A rendőr sem zavarta a szabálytalankodókat, 2013. szeptember 23.)

Szombat délelőtt több mint egy órán át figyeltük a Dugonics téren közlekedőket. Mintha sima hétfő lett volna, percenként hajtottak át a Somogyi utcán az autósok. Többen nemcsak bementek, hanem le is parkoltak, kiszálltak a kocsijukból, bevásároltak a közeli üzletben, és folytatták útjukat. Ha mindez nem lett volna elég, egy kék, füstöt ontó Lada még előzésbe is kezdett a rövid útszakaszon.
 
Egy szabálytalan ötöt csinál a Somogyi utcában. Szombaton sok autós kockáztatta a bírságot a tilosban.
Egy szabálytalan ötöt csinál a Somogyi utcában. Szombaton sok autós kockáztatta a bírságot a tilosban.

Más olyan sebességgel száguldott, hogy csak nagy üggyel-bajjal tudott megállni a Kárász utcai zebránál. Egy opeles asszony azzal magyarázta, hogy végigsöpört a tilosban, hogy bár tudja, akár 30 ezer forintja is bánhatná, ha rajtakapnák, későn vette észre a táblát, és már mindegy. A sok szerb és német rendszámú autó közül egynek a sofőrje – látva, hogy fényképezünk – visszasétált a körforgalomig, hogy értelmezze a KRESZ-táblákat. Azt mondta, a GPS vezette be a térre.

A parkolásra a napokban jobban vigyáztak az autósok. Míg egy héttel korábban 6 szabálysértőt számoltunk össze, addig hétköznap és most szombaton egyet-egyet. Szerettük volna a tilosban várakozóktól megtudni, miért kockáztatják a tízezres bírságot, de egyikük sem állt velünk szóba.
Akár 50 ezer forint is lehet a bírság
Szerettük volna a rendőrségtől megtudni, hány autóst büntettek meg tavaly a Somogyi utcai tilosba hajtásért, de erre a megyei kapitányságnak nincs külön adata. Azt korábban megírtuk: szabálysértésért akár 50 ezer forint is lehet a helyszíni bírság. Az önkormányzat közterület-felügyelete – bár csak hétköznap, és akkor is munkaidőben dolgozik – szintén szabhat ki bírságot a tiltott helyen parkolásért, sőt el is vitethetné a sárga pókkal a gépkocsit. Akkor az a bírsággal és a járműelszállítással együtt 31 ezer 907 forint lenne. Arra, hogy eddig hányszor intézkedtek a közterület-felügyelők a Dugonics téren, a város sem gyűjt külön adatot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem csökkent 5 százalékra a tej áfája

Mégsem csökkent 5 százalékra a tej áfája
Elégedetlenek a tejesek és a sor végén álló fogyasztók is, amiért mégsem csökkentették a tej áfáját 5 százalékra. Tovább olvasom