Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Perelni akarják a biztosítót

Csanytelek - Hét hónapja lakik az önkormányzat által biztosított épületben a csanyteleki Fodor József és családja, miután június 4-én a belvíz miatt életveszélyessé vált házuk. Hiába fizették a biztosítási díjat, s fizetik most is, az csak csekély összeget ajánlott.
Elsírta magát Fodor Józseffelesége, Erika (43), amikor tegnap délután férjével meglátogatták Nagy Imre utcai házukat, amelyből június 4-én kellett kiköltözniük. Akkor ugyanis a belvíz miatt életveszélyesen megrepedt a vályogból vagy 80 esztendeje emelt épület. A házaspárt, valamint a velük élő nagymamát, felnőtt gyermeküket és a feleség velük élő felnőtt, Down-kóros öccsét Forgó Henrik polgármester helyezte el a községháza melletti, állami kézben lévő épületben. Fodorék azóta is ott élnek, s várják, hogy kifizesse kárukat a Magyar Posta Biztosító Zrt. Fodor Józsefné Erika a szobájukból most elhozta azt, amit korábban nem tudott: a házi áldást és egy családi fotót. Néhány bútor és a ruháik kivételével ugyanis semmit sem tudtak magukkal vinni.

Korábban már írtuk: a családnak, bár fizette a havi 5100 forintos díjat, a biztosító máig sem fizetett a 15 millióra beárazott házuk és a 4 millióra taksált ingóságuk után. Illetve csak 1 millió 80 ezer forintot, az pedig a házfelújításhoz 800 ezer forintos hitelt nyújtó, takarékszövetkezetet illette – a jelzálog miatt. Fodoréknak, akik minden elképzelhető fórumnak, még Orbán Viktor miniszterelnöknek is írtak, a D.A.S. jogvédő szervezet is próbált segíteni, igaz, ott is tagdíjat kell fizetni, negyedévenként 18 ezer forintot.

Fodorék hét hónapja élnek az önkormányzat által biztosított szükséglakásban. Fotó: Schmidt Andrea
Fodorék hét hónapja élnek az önkormányzat által biztosított szükséglakásban.
Fotó: Schmidt Andrea

– Még velük mentünk a legtöbbre, hiszen azonnal ajánlottak egy szegedi ügyvédet, csakhogy az meg előre olyan jelentős összeget kért, amelyet családunk havi 104 ezer forintos jövedelméből sosem tudnánk kifizetni – mondta Fodor József (47). Reménykednek abban, hogy a D. A. S. által ajánlott másik, szentesi ügyvéd elvállalja az ügyüket. Azt biztosan tudják, hogy előre nem kér pénzt.

A család lakhatási rezsijét eddig az önkormányzat állta, ám most már nem tudja. – 101 ezer forinttal tartozunk. Ebből csak 33 ezer volt a legutóbbi gázszámla, pedig nem is fűtöttünk nagyon. Azonnal lekapcsoltuk a kazánt, s beállítottuk az egyetlen általunk használt szobába a kályhát. Az öcsémet napközben a csongrádi fogyatékosotthonba viszik – árulta el Fodorné. A történtek óta nyugtatókon élnek mindannyian. 26 éves, egészséges fiuk pedig, hogy ne terhelje a családot, menyasszonyához költözött.

A lehetetlen helyzetet jól jellemzi, hogy bár a biztosító eddig legfeljebb egymilliós kártérítést ígért szóban a családnak, Fodorék továbbra is fizetik a ház után a biztosítást. Az idén kapott kötvény szerint az már 16 milliót ér, miközben a kárbejelentést követően azt közölték velük, hogy a 15 millióra beárazott felújított házuk értéke egy év alatt 80 százalékra amortizálódott. A családfő elmondta: nem a teljes összeget kérik, beérnék 4–5 millióval is, hiszen abból Csanyteleken már tudnának venni egy házat. Hogy ne maradjanak földönfutók.

– Nem tudom megmondani, hogy Fodorék meddig lakhatnak az egykori óvodában, az ugyanis állami tulajdon. Bár többször is kérte, eddig nem kapta meg a község a tulajdonjogát – mondta lapunknak Forgó Henrik polgármester.

Olvasóink írták

 • 14. qrumpli 2011. január 10. 03:38
  „Ja kérem, minden biztosító a csalásra épül!”
 • 13. SP 2011. január 07. 16:24
  „Fidesz a biztosítókat is megmogyoróztathatná.”
 • 12. zoltanszabo 2011. január 07. 16:19
  „A biztosító a legnagyobb csaló a világon. Hiába fizetsz rendesen --bármilyen károd van--old meg magad mert semmire nem fizet. Se beázás--se talajvíz-se szél-se viharkár -se semmi. Bármilyen természeti károd van -- "odafönn " lehet csak reklamálni .”
 • 11. trixico 2011. január 07. 13:53
  „Szorítok hogy jussatok hamarosan egy" új" lakáshoz.Hiszen ez sem megoldás hosszútávon.Bízom abban hogy valaki anyagilag majd segít rajtatok.”
 • 10. flexsnake*** 2011. január 07. 12:11
  „ja kérem nem általános biztosítást kell kötni.”
 • 9. KolompárRómeó 2011. január 06. 18:40
  „1: PSZÁF. Levelet írni EGYSZERRE mindkét szervezetnek (így nem tudnak a 30napos ilyen-olyan határidőkkel időt húzni).
  2: a biztosító (45) ügyvédei (25-54) rövid időn belül (4) megfingatják a tulajdonosokat (47) és életük végéig (34) fizethetik a költségeket (123456)”
 • 8. Evelyn_26 2011. január 06. 16:47
  „SP: neked hol van biztosításod?”
 • 7. Evelyn_26 2011. január 06. 16:47
  „Meccsoda véletlen, mert a D.A.S. ügyfele vagyok, nekem a szegedi ügyvédi irodájukkal volt dolgom, a szentesit nem ismerem. Ne is legyen több jogi ügyem mert nem szeretek bíróságra járni, de a szegedi jogászuk profin megnyerte amit kell.”
 • 6. SP 2011. január 06. 16:37
  „Társasházunk is biztosított,
  nyomjuk a százezreket évente a közös költségből, de mindig van elutasító blockoló indok, ha kárunk keletkezik.

  Ha az eddig befizetett összeget
  külön kamatozó számlára gyűjtöttük volna, az odafizetett összegből lassan 1 másik társasházat lehetne venni.

  A beszervezési (megvezetési) jutalékot persze azért valaki itt is eltette.”
 • 5. klj_54 2011. január 06. 16:30
  „3. hozzászólás KamuNeni 2011.01.06. 15:19
  Én polgári perekkel foglalkozó, Bíróként dolgozó gyermekkori ismerősöm tanácsát ajánlom a figyelmedbe:
  "Kerüld a pereket a biztosítókkal, mert nekik több pénzük van ügyvédre!"

  Én csak azt tudom javasolni, hogy az üzletkötővel betű szerint elolvastatni és értelmezni a vállalás (mert ugye a kockázati veszélyközösségbe Te jelentkezel!) kritériumát.
  Ha erre képtelen az üzletkötő (sajnos van ilyen!) akkor elkergetni!
  Édesapám halála után új biztosítást kötöttem a lakásra. A negyedik üzletkötő volt az, aki aláírt ajánlattal ballagott el tőlem.
  Engem nem fog bevinni egyik sem az erdőbe, mert én is biztosítóztam a régi szép időkben:)”
 • 4. Logaritmus 2011. január 06. 15:47
  „Belvizre sajnos nem jar semmilyen karterites. Ez a valyogbol epult hat belvizben allva omlott ossze. Az hogy 15-20 millara mondtak be a haz arat semmit nem jelent mert a ketmillios automra sem kothetek érvényesen 8 millios Cascot. A befizetett biztositasi havi dij aranyos visszateriteset talán kerhetnek. Mast aligha tudnak tenni. A DAS pedig egy óriási nemet cég a legjobb jogaszokkal. Vannak persze eselytelen ugyek, de nekem 2010-ben kettő kozlekedesi ugyben tudtak segiteni. A halálos betegen persze a csodadoktor sem segít. Sok szerencsét a családnak!!!”
 • 3. KamuNeni 2011. január 06. 15:19
  „Nem kell a biztositokat fizetni. Minek? Mindenfele kibujo van be epitve az aprobetukbe amihez egy ugyved is keves volna aki avval foglalkozik. Minden szonak ketszeres haromszoros ertelmezese van. En regebben arultam biztositast es a csalsok tomkelege talalhato azokban a paksametakban.

  Be kell oket perelni 500 milliora plusz ugyvedi dijra es akkor talan bele egyeznek a kifizetesbe. Nemtom van-e olyan ugyved aki lat benne fabtaziat es eleg erosnek erzi magat hogy egy ilyen pert megnyerjen aki inkabb szazalekra dolgozik ilyen esetekben. Es amit nyernek annak a szazaleka lenne az ove. Mondjuk egy harmada. Nem hiszem MO-n van olyan ugyved aki ilyenre kepes lenne mert nem eleg motivaltak es nem elegge biznak magukban es az igazsag szolgaltatasban.

  De sose tudni.”
 • 2. nyomdasz63 2011. január 06. 13:33
  „Már a neten is egyre többen írják---telemarketingesek hívogatják az embereket,hogy kössenek lakásbiztosítást,mert kötelező lesz!?”
 • 1. klj_54 2011. január 06. 13:20
  „Kár pereskedni, mert bukja a pert!
  A biztosítók mindegyike kizárja a belvízkárokat a kockázatok közül!
  Tessék elolvasni a biztosítási szerződések apróbötűs részén.
  A DAS pedig egy humbug.
  Az évi tagsági díjat felszámítják de amikor egy kamionos gondban van akkor ott áll segédlet nélkül.
  Igazam alá tudom támasztani tanúkkal!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi családoktól kér kölcsön a REÖK

Családok tulajdonában lévő, eddig ismeretlen alkotásokat is vár a szegedi képzőművészetet a… Tovább olvasom