Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Permettől pusztulnak a méhek

Szeged - Panaszkodnak a méhészek, mert a virágzás kezdetén sokan permeteznek felelőtlenül. Aki nem méhkímélő szerrel fújja a fákat, akaratlanul is egész méhcsaládokat pusztíthat el.
- Nézze csak, mennyi méh veszett oda! - mutatja keserűen Berta Imre a kaptárak környékét. És valóban, a föld szinte fekete az apró rovarok tetemétől. A mórahalmi méhész több évtizede űzi a szakmát és szinte minden tavasszal szembe kell néznie a tömeges méhpusztulással, amit a nem megfelelően megválasztott permetszerek okoznak.

Permettől pusztulnak a méhek.
Permettől pusztulnak a méhek.

- A permettől elpusztult rovarok már nem tudnak több virágot beporozni, nemcsak nekünk, méhészeknek fog hiányozni a munkájuk - mondja letörten. Ráadásul a kaptárakba behordott vegyszeres virágpor további károkat okozhat, a fiaztatást is veszélyezteti. Egy-egy hasonló mérgezésnél akár a kijáró méhek 70 százaléka is elpusztulhat, és a hiányuk miatt nagyon legyengülhetnek a méhcsaládok.

Pedig megelőzhető lenne a baj, ha a permetezők betartanák a növényvédelmi jogszabályokat. A házikerti szerek nagy részét azonban bárki megvásárolhatja, olyanok is, akik a növényvédő szerekről és alkalmazásukról a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkeznek.

Egy-egy hasonló mérgezésnél akár a kijáró méhek 70 százaléka is elpusztulhat.
Egy-egy hasonló mérgezésnél akár a kijáró méhek 70 százaléka is elpusztulhat.

- A növényvédelmi jogszabályok egyértelműen fogalmaznak, pontosan körülírják, hogy milyen vegyszert, mikor és hogyan használhatnak a gazdák. Alapvető szabály például, hogy úgynevezett méhkímélő technológiát lehet alkalmazni - a kezelés legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat -, így a méheket meg lehet óvni a károsodástól, ugyanis a gyors lebomlású szerek másnapra nem okoznak gondot - tudtuk meg Lászlóffy Zsolttól, Csongrád megyei méhészeti szaktanácsadótól.

A mórahalmi méhész nem kereste a felelősöket, de a szakembertől azt is megtudtuk, hogy élhetne a jogorvoslattal: amennyiben a méhészek jelentik az ilyen eseteket, akkor egy kárfelmérő bizottság ingyenesen kivizsgálja azokat. - A növényvédelmi felügyelő, a méhegészségügyi felelős és a hatósági állatorvos mintát vesz a méhekből és abból a növényből is, amit feltételezhetően vegyszerrel kezeltek. Ha kimutatható az egyezés és beazonosítható a permetező, akkor következhet a kárrendezés - megegyezéssel vagy akár polgári peres úton - tájékoztatott Lászlóffy Zsolt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmai öröméneklés és közlekedés

A profession.hu 200 ezer álláskeresőt kérdezett meg 189 országból arról, hogy vállalnának-e Magyarországon munkát. Tovább olvasom