Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Pert indít a Szegedi Paprika a Greenpeace ellen

Milliárdos árbevétele származik a Szegedi Paprika Zrt.-nek a húskonzervek forgalmazásából, éppen ezért beperli a Greenpeace-t, amennyiben a környezetvédők akciója miatt anyagi kára keletkezik. Az első becslések alapján százmilliós nagyságrendű lehet a követelés.
Termeléskieséssel is járhat a Szegedi Paprika Zrt.-nél a környezetvédők akciója. Fotó: Karnok Csaba
Az ország valamennyi Tescója, így a szegedi, a vásárhelyi és a szentesi is levette polcairól a Globus Rt., valamint a Szegedi Paprika Zrt. darálthús-konzervjeit – tájékoztatta lapunkat Danksz Emese, az áruházlánc kommunikációs igazgatója. Mint mondta, ők nem vizsgálják, hogy a Greenpeace-nek igaza van-e, és a megengedettnél valóban nagyobb mértékben tartalmaznak-e génmódosított összetevőt. Azért jártak el így, mivel együttműködnek a Greenpeace-szel, egyetértenek azzal, hogy a vásárlókat tájékoztatni kell arról, mi van a dobozban. A környezetvédők ugyanis azt is kifogásolták, hogy a terméken nem tüntették fel, hogy az tartalmaz-e génmódosított összetevőt, és milyen százalékban.

Akcióban a természetvédők. Leragasztották a dobozokat. Fotó: Greenpeace
A szegedi gyártó azonban nem hagyja ennyiben a történteket. Bartos András vezérigazgató kifejtette, a Greenpeace által bevizsgált egyetlen húskonzerv jegyzőkönyvéből nem derül ki, melyik gyártási tételből származik. A szervezet céghez eljuttatott levelében 2004 novemberi gyártású tételt említenek, a laboratórium októberit mond. Ezek azonban már nem is kaphatók. Az aktivisták azonban Budapesten a 2006-os gyártású termékeket is megjelölték. A cég dokumentumai szerint a kifogásolt összetevőt, a szójafehérjét szállító cég igazolta, hogy még a 2004-es tételük sem volt génmódosított.

Dominó-elv

A Corában tegnap délelőtt még nem reagáltak a Greenpeace akciójára. Délután azonban már azt mondta Tóth Katalin, a Cora sajtószóvivője, hogy úgyszintén kivonták a forgalomból a kifogásolt termékeket. Ugyanakkor a kiskereskedők „ingerküszöbét" nem érte el a hét eleji Greenpeace-demonstráció. Deák Ferenc, a József Attila és a Nagykörút sarkán éjjel-nappal nyitva tartó Sport ABC vezetője szerint náluk az ügynek nem volt visszhangja, a vevőktől sem érkeztek jelzések.

A vezérigazgató utalt arra, hogy a Greenpeace közleményében azt írják, az egyetlen elvégzett vizsgálat szerint 3 százaléknál nagyobb arányú a génmódosított összetevő a termékben. Ez azért lehetetlen, mivel a felhasznált szójafehérje mennyisége nem több 2 százaléknál a darált sertéshúsban. Legfeljebb arról lehetne szó, hogy a felhasznált maximum 2 százalék szójafehérje 3 százaléka génmódosított, vagyis fél ezrelék. Bartos András, aki eddig az összes pert megnyerte a másfél évvel ezelőtti aflatoxinbotrányt követően, mivel akkor nem megfelelően végezték a mintavételt, most is jogi útra kívánja terelni az ügyet. Hiszen a darálthús-konzerv értékesítéséből a cégnek éves szinten 1 milliárd forintos árbevétele származik. Tegnap lapunk kérdéseire válaszolva bejelentette, pert indít a Greenpeace ellen, mivel már látszik, hogy 100 millió forint nagyságrendű a kár és termeléskiesés is várható.


Mi a szójafehérje?

A szójafehérje a szójababból kivont koncentrátum, amely egészséges tápanyag, megköti a vizet és az étel állományát javítja. A legtöbb húskészítményben megtalálható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálló nem jelölt

Nem indulhat a megyei 3-as választókerületben Kálló Gábor, a Zöldek Pártja szegedi képviselőjelöltje… Tovább olvasom