Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Pert nyert a család az egyesülettel szemben

Szeged - Eltiltotta a bíróság a dr. Altorjay István név használatától a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületét. Az egyesület válaszlépésként az Atorjay nevet idézőjelbe tette. Az ügy végrehajtási szakaszba lépett.
Nem használhatja a dr. Altorjay István nevet a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete, amit a család nevében a híres sebészprofesszor fia, Altorjay Tamás operaénekes követelt ki bírósági úton. „Bárminemű hivatkozás, utalás a dr. Altorjay István névre az SZMA Egyesület részéről törvénytelen" – áll a lapunkban megjelent közleményükben.

Az ügy 2006-ban kezdődött: a család előbb levélben írta meg kérését Fekete Albertnének, az egyesület vezetőjének, hogy visszavonják a névhasználathoz való hozzájárulásukat, majd – miután nem tudtak megegyezni – bírósághoz fordultak. A Szegedi Ítélőtábla 4 évvel későbbi, 2010. április 29-én hozott – mára jogerős – ítéletében eltiltotta az egyesületet attól, hogy a nevet az összes általa működtetett intézményében használhassa. Utána a személyiségi jogi per a Legfelsőbb Bíróságot is megjárta. A testület végül 2010. október 20-i határozatában helyben hagyta a Szegedi Ítélőtábla ítéletét.

Idézőjelbe tették a professzor nevét a Felhő utcai táblán. Fotó: Karnok Csaba
Idézőjelbe tették a professzor nevét a Felhő utcai táblán.
Fotó: Karnok Csaba

Miért tiltatta el a család a névhasználattól az egyesületet? Altorjay Tamásné – aki 5 évig dolgozott fejlesztő pedagógusként a Felhő utcai fogyatékos gyermekek nappali intézményében, egy évig annak vezetője is volt –, így indokolta döntésüket: nem méltók apósa nevéhez azok a körülmények, amelyeket tapasztalt. Általában a munkaügyi központ által kiközvetített nevelők dolgoznak ott 1-1 évig, addig, ameddig foglalkoztatásukra támogatást kapnak, már több munkaügyi per is volt, s a VPOP éppúgy vizsgálódott az egyesületnél, mint az adóhatóság. Hozzátette: az elmúlt 5 év alatt 6 igazgatója volt a fenntartott intézménynek, akik mind rövid időn belül távoztak.
Dr. Altorjay István

Az első magyar gyermeksebészként számon tartott szegedi egyetemi tanár, dr. Altorjay István (1921–1999) a Szegedi Tudományegyetemen dolgozott 1950-től haláláig. Kutatási területe: gyermeksebészet, archasadékos betegek kezelése. Munkásságának köszönhetően a szegedi gyermekklinika az archasadékos betegek kezelésének egyik országos központja lett.


A Szegedi Ítélőtábla indoklásában olvasható: „...az a tény, hogy az intézmény tevékenységéhez kapcsolódóan már mintegy két éve büntetőeljárás folyik, megalapozza a felperesi igényt. A hosszan elhúzódó büntetőeljárás ténye ugyanis – függetlenül attól, hogy az milyen eredménnyel zárul – alkalmas lehet arra, hogy másokban fenntartások alakuljanak ki ... a tevékenység jogszerűségét, tisztességét illetően, maga a nyomozati eljárás a felperes családi nevét büntetőeljárással, bűncselekmény elkövetésével hozhatja összefüggésbe. Mindez alkalmas az e névhez fűződő közmegbecsülés és köztisztelet csorbítására, s ezáltal néhai Altorjay István emlékének, emberi méltóságának és becsületének megsértésére."

Hogyan tovább? Az ügyben a családot képviselő Bihari Krisztina ügyvéd elmondta: az ítélet végrehajtható. Ismerve azonban a végrehajtás folyamatát, szerinte még egy évig is elhúzódhat az ügy, mire odáig eljutnak, hogy „levetethessék" a nevet. Az intézmény különben azóta már kétszer változtatott elnevezésén, pár hónapig a Dr. Altorjay István Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézmény Dr. Altorjay István Fejlesztő Iskola címet használták, ma pedig a következő név szerepel a Felhő utcai táblán: „Altorjay" Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézménye.

Fekete Albertné a következőket mondta: állnak elébe a végrehajtásnak, hiszen az Altorjay István nevet már nem szerepeltetik. Kérdésünkre, ki az az Altorjay, akinek használják a nevét, azt válaszolta az SZMA Egyesület vezetője: nem mondja meg, kicsoda az illető, ez az ő magánügye, egyaránt lehet budapesti, dunántúli, békéscsabai személy, és költő éppúgy, mint festő.

Olvasóink írták

 • 9. márti1 2011. március 26. 17:47
  „Tisztelt Fek9!
  Én nem vonom kétségbe a hatóságok munkáját, de papíron mindent el lehet intézni. Nem tudom ha az Államkincstár név szerint ellenőrizne, akkor is mindent rendben találna-e!”
 • 8. Fek9 2011. március 25. 20:32
  „Tisztelt márti1!
  Szerintem azért a hatóságok becsületes munkát szoktak végezni. Elég szomorú, hogy őn nem ismeri el sem a Magyar Államkincstár, sem az Apeh, sem az ÁNTSZ, sem VPOP, sem az Állami Számvevőszék munkáját, sem az Oktatási Minisztérium ellenőrzését.”
 • 7. mirtil 2011. március 23. 21:12
  „Ilyen méltatlan körülmények között 5 évig bírta?...”
 • 6. info 2011. március 23. 15:10
  „1. deszkás 2011.03.21. 14:35 -"Másutt úgy gondolja nem ezek vannak? "nincs másutt! itt, ez van!”
 • 5. info 2011. március 23. 15:08
  „he he”
 • 4. márti1 2011. március 22. 17:15
  „Tisztelt Fek9!
  Ha figyelmesen olvasta volna végig a cikket akkor abban az áll, hogy a professzor fia indította a pert. Elég sok ember dolgozott már az intézményben és nem hiszem, hogy mindenkinek azért kellett volna eljönnie mert rosszul végezték a munkájukat. A hivatalos szerveknek kellene egy szigorú ellenőrzést végezniük az Egyesületnél.”
 • 3. Fek9 2011. március 22. 11:51
  „Legnagyobb szégyen az ügyben, hogy nem is a professzor közvetlen hozzátartozói, hanem csak az egyiknek a feleség támadja az intézményt, aki ott volt munkaviszonyban, lehet hogy fájó a munkaviszony megszűnése???”
 • 2. márti1 2011. március 21. 15:14
  „Tisztelt Altorjay Család! Önöknek teljesen igazuk van, egy ilyen " rossz" hírében álló intézmény nem érdemli meg, hogy viselje ezt a nevet.”
 • 1. deszkás 2011. március 21. 14:35
  „Kedves Altorjay Tamásné! Másutt úgy gondolja nem ezek vannak? (munkaerő közvetités, VPOP stb) Ott azért nem derül ki hogy az államtól is felmarkolják a támogatást mert egy kézben van a dolog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi belváros új vonzereje

Március 3-án felkerült a bokréta az ÁRKÁD Szegedre. Minden terv szerint halad! Tovább olvasom