Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Pesten is szegedi hallét kanalaznak

Szeged - Halászléillat árasztja el Szegedet karácsonykor: alig van olyan vendéglő, ahol ne főznének az ünnepekre a szegedi specialitásból. Aki nem vásárol, maga főz – de néhányan a bajaira esküsznek.
Szenteste még az is a pontyból vagy más halakból készült gőzölgő levest kanalazza, akinek az év többi napján nem kerül a tányérjára halhús. Karácsonykor mázsaszámra fogy az uszonyos az üzletekből és az éttermekből. Akik nem sajnálnak időt és energiát, maguk állnak neki a passzírozásnak és a főzésnek: szakemberek szerint az igazi szegedi halászlé elkészítése 4 órába telik. A többiek a szegedi éttermekből rendelik az asztalra valót. Alig találni olyan vendéglőt a városban, ahol ne hirdetnék öles betűkkel: karácsonyra halászlé-előrendelést felveszünk.

Frank Sándor, a Roosevelt téri Halászcsárda vezetője az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagyban utazik: 16 mázsa ponty és harcsa kerül a Fehértói Halászcsárda két óriásbográcsába, amelyet 6400 liter alaplével „bolondítanak meg" – összesen nyolcezer adag halászlét készítenek. A mesterszakácstól megtudtuk: sok pesti is a szegedi vegyest kanalazza majd szenteste. A Belgrád rakparton nyílt halászcsárdájában nagyjából kétezer adag halászlét adnak ki december 24-én. A Roosevelt téren tavalyhoz képest nem emelkedtek az árak: egy adagért előrendelés esetén 1600 forintot kell fizetni. 8 deciliter alaplé és 20 dekagramm hal kerül az adagba. Árban széles a választék a városban: lehet már 600 forintért is hallét kapni a Pókerfoodnál. Ezért az összegért fél liter alaplé és 10 deka hal jár. Az Aranyhal étteremben nem a 3 kívánságot teljesítő mesebeli halból készítik a karácsonyi halászlét. Lehőcz Ildikó üzletvezető pontyuralomról számolt be: náluk erre van karácsony előtt a legnagyobb kereslet, pedig árulnak vegyes és harcsahallét is. December 24-én 2 munkatársuknak csak a halakkal kell foglalkoznia. Oláh Dezső, a Kiskőrössy Halászcsárda gazdája elmondta: náluk nem szükségszerű előrendelni, karácsony napján sem drágább a halászlé. A csárdagazda a vegyes hallét favorizálja: a kétfajta halhús mellé belsőséget is csempésznek bele, amivel sokkal finomabb lesz az étel.

A vendéglősök szerint egyszerűbb rendelni, mint főzni: könnyű elrontani a halászlét, különösen a passzírozáson lehet elcsúszni, és a pucolásánál röpködő pikkelyek látványa sem a legesztétikusabb. Kupcsik Bálint, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának bajai születésű utánpótlás-válogatott játékosa otthon, családi körben tölti a szentestét. Az asztalra természetesen bajai halászlé kerül, ők készítik el. A 19 éves irányító-átlövő hobbija a horgászás. – Apukám nálam is nagyobb horgász, többször is mi fogtuk a halászléhez a belevalót. A legnagyobb fogásom egy 9 kilós amur volt – mondta a fiatal sportoló. Juhász Gyula kereszténydemokrata politikus is nagy barátja a halnak: a Sárgán évek óta szervez halászléfőző fesztivált augusztusban. A politikustól nem remélhetnek nagy bevételt a halászcsárdák: friss tiszai halból 8–12 fő részére saját maga ragad fakanalat.

– Olyan galádságot nem követek el, hogy tészta kerüljön a levesbe. A szegedi halászlét pontyból készítem el, és előkészítéssel együtt 2 és fél óra alatt készre főzöm – mondta Juhász Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekeket ajándékoztak meg a rektoriban

Ajándékgyűjtő akció indult a karácsony előtti utolsó héten az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány (ÁGOTA) gyermekeinek megajándékozására. Tovább olvasom