Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Péter-Pálkor nem kezdték el a búza betakarítását

Csongrád megye - Amint felszárad, nekilódulnak a kombájnok a búza betakarításnak. Az őszi árpa és a repce aratásával jól állnak a gazdaságok, a termésátlag közepesnek számít.
Péter-Pálkor, június 29-én sehol sem arattak még búzát a megye területén, a csapadékos időjárás ugyanis közbeszólt. Ebben nincs semmi rendkívüli – mondta Szakáll Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője –, hiszen amint felszárad a talaj, elkezdődhet a betakarítás: ez az egy-két nap nem okoz késlekedést, és addig a gépek befejezik az őszi árpa és a repce aratását.

Az őszi árpával már csaknem végeztek a gazdálkodók, még 2 ezer hektárnyi vár betakarításra a 12 ezerből. Az átlagtermés jó közepesnek – a vártnál kicsit jobbnak – mondható, ami hektáronként 3,5 tonnát jelent. A repce felét már learatták, ugyancsak közepesek a hozamok, 2 tonnás az "eredmény" hektáronként.

Mire számíthatunk a búzánál? Szakáll Sándor szerint 3,5 tonnás, vagyis közepes átlagtermés várható, de a minőség kiválónak ígérkezik – amennyiben hamar jön a kenyérgabonának kedvező szárazabb időjárás. Csongrád megyében több mint 54 ezer hektárról takarítanak majd be búzát.

Péter-Pálkor nem kezdték el a búza betakarítását. Fotó: Karnok Csaba
Péter-Pálkor nem kezdték el a búza betakarítását.
Fotó: Karnok Csaba

Egyelőre az árak is tartják magukat, vagyis viszonylag magasak. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) múlt heti adatai szerint várhatóan 55–60 ezer forintos tonnánkénti búzaárral indulhat a szezon. Most még nem számítanak csökkenésre a szakemberek, mivel az egész országban kevesebb búza termett, mint a korábbi években.

Sávosan esett az eső

Országosan is közepes, 3,5–3,8 millió tonnás termés várható a mintegy 900 ezer hektáros vetésterületről. Elsősorban a szárazabb területeken, főként Hevesben, az Alpokalján és a Dél-Alföldön kezdhetik meg a betakarítást a napokban. A várható hozamok vegyesek, főleg amiatt, hogy idén zónákban és sávokban érkezett a csapadék. Akad olyan tábla, aminek az egyik felén kifejezetten jó, míg a másikon szegényes a termés.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. június 30. 17:59
    „Fel lehet készülni a toxinos búzára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olykor a pörkölt is versenytárs

Szeged - Hadházi László humorista, rádiós műsorvezető kapta idén a Karinthy-gyűrűt. Tovább olvasom