Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Péter László gyűjtést indítana

Péter László, Szeged díszpolgára civil összefogást, gyűjtést javasol annak érdekében, hogy létrejöhessen a város két nemzetközi rangú tudósáról, Bálint Sándorról és Löw Immánuelről elnevezett két intézet.
Hozzanak létre Szegeden, Löw Immánuel szülővárosában egy intézetet, amely a tudós főrabbi életművének összegyűjtését és kutatását szolgálja – adtuk közre nemrégiben Péter László irodalomtörténész javaslatát. Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke akkor elmondta, jónak tartja a kezdeményezést, de egyelőre sem pénz, sem hely nincs erre a célra.

Péter László, Szeged díszpolgára újabb javaslatot tett: – Egy éve elmúlt, hogy a város vezetése ígéretet tett a lebontott szülőház helyett Bálint Sándor-emlékház létesítésére, de azóta sem történt semmi. Bálint Sándor és Löw Immánuel Szeged két legnagyobb tudós fia; a maga tudományterületén mindkettő világjelenség. Emlékük ápolása, életművük kutatása a szülőváros kötelessége. Javaslom, hogy Szeged önkormányzata nyisson egy-egy folyószámlát Bálint Sándor Intézet és Löw Immánuel Intézet céljára; indítson gyűjtést a szükséges alaptőke előteremtésére. Szólítsa föl a város lokálpatrióta lakosságát, hogy vállalatok, intézmények, iskolák és magánszemélyek járuljanak hozzá e két intézmény létesítéséhez. A gyűjtést 50-50 ezer forinttal megnyitom. Remélem, ezzel mindkét ügy elmozdul a holtpontról – nyilatkozta Péter László, aki várja, hogy az illetékesek közöljék a folyószámlaszámokat. Egyidejűleg javasolja, hogy a város kezdeményezzen pályázatokat az összes lehetséges helyen.

– Az egyház, a múzeum, a néprajzi tanszék és minden érintett bevonásával szeretnénk létrehozni a Bálint Sándor-emlékházat. Már folyik Alsóvároson a megfelelő épület kiválasztása. A néprajztudós halála után huszonöt évig sem a hagyaték, sem pedig a szülőház gondozása nem volt senkinek sem fontos. Az utóbbi évben az önkormányzat támogatásával szervezték meg a Bálint Sándor-emlékévet, felújítottuk a szobrát, kötet kiadását, tudományos konferencia megszervezését támogattuk – reagált a felvetésre Botka László polgármester. Szerinte olyan emlékházat kell létrehozni, amely a hagyaték bemutatása mellett elsősorban nem tudományos, hanem közösségi célokat szolgál.

Idén nyáron jegyezték be a Bálint Sándor Alapítványt, tudtuk meg Virág András alsóvárosi önkormányzati képviselőtől, aki azt is elmondta: az emlékház létrehozására kétféle koncepció született. Az egyik szerint több funkciót ellátó nagyobb intézményt kellene létrehozni. A múzeum és az egyetem nem tudott kötelezettséget vállalni egy ilyen intézmény működtetésében való részvételre. A szükséges infrastruktúra megteremtése és üzemeltetése viszont meghaladja a város lehetőségeit, hiszen számítások szerint százmilliós nagyságrendű összegbe kerülne. A másik koncepció szerint csak emlékszobát és kisebb kutatóműhelyt alakítanának ki, a teljes hagyaték elhelyezésére nem lenne mód. Az alapítvány kuratóriuma hamarosan dönt arról, hogy melyik elképzelés valósuljon meg. A város csak a második verziót tudja vállalni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napszámosa gyújtotta fel az idős asszony tanyáját

Akkor is a tanyáján akar élni az a hetvenéves bordányi asszony, ha agyonüti a napszámosa, aki a múlt… Tovább olvasom