Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Petíció Bajnai Gordonnak – Szegedről is várják az aláírásokat

Szeged - „Miniszterelnök úr! Öné a lehetőség, hogy történelmet írjon." Itt az idő, hogy valódi kötelezettséget vállaljunk, hogy megakadályozzuk a hatások súlyosbodását.
Alig hatvanan gyűltek össze csütörtök este a Millenniumi Kávéház klubtermében, hogy megnézzék a Hülyeség kora című filmet, de így is megtöltötték a termet. Kicsit késve érkeztünk, csendben letelepedtünk hát a hátsó sorban, hogy ne zavarjuk a vetítést.

A Hülyeség kora egy igencsak megrázó és felrázó alkotás, amely szembesít minket, a föld mai lakóit hülye jelenünkkel és még hülyébb jövőnkkel. Nem az ember lesz az első faj a földön, amely maga okozta a pusztulását, de az első lesz, amely ezt szándékosan tette – hangzik el a filmben, amelyet a Greenpeace szegedi aktivistái más zöldekkel együtt hoztak el Szegedre. A szegedi Greenpeace-esek egyébként minden kedden összeszedik a szemet azon a Tisza-parton, amelyről legfelháborodottabb olvasóink is csak egy fotót szoktak küldeni. Mindenkit szeretettel várnak, de erről majd egy kicsit később esik szó.

Megtelt a terem.

A film, amit Szegedre hoztak, a jövőben játszódik, valahol a felhők felett, ahol még lehet élni. Egy, a jövőben élő földlakó készít dokumentációt más civilizációk számára arról a korról, amit a Földön csak a hülyeség korának neveznek, és amely korszak az utolsó volt a Föld életében. Tanulságként gyűjti össze az emberiség hibáit, hogy mások tanuljanak az emberiség sorsából. A film a különféle kutatások eredményei és a manapság már szemmel látható klímaváltozás hatásai alapján fest igen sötét képet. Pusztító szökőárakat, elviselhetetlenségig felhevült légkört, és az úgynevezett klímamenekültek előtt elzárt országokat mutat, amelyekben mindennapos a harc az élelemért. Persze nem csupán negatív utópiát kapunk, ha megnézzük a Hülyeség korát. A film ma élő emberek életén át is bemutatja, mennyit tehet egy-egy emberi egyed a klímavédelem érdekében, és mennyit ellene. Láthatunk egy elmondása szerint a nyomor ellen küzdő gazdag indiai vállalkozót, aki azonban repülőgépek tucatjait indítja nap mint nap, ezzel pusztítva azt, ami még megmaradt a légkörből. Megismerhetünk egy brit mérnököt, aki szélparkokat tervez és telepít, ha hagyják neki, hiszen igazi szélmalomharcot vív a tiltakozó lakosság ellen, akik szerint a tervezett szélerőművek „tönkreteszik a kilátást", és nem érdekli őket, hogy 11 ezer háztartás áramellátását oldanák meg. A Hülyeség korából kiderül, mennyi felesleges dolgot teszünk mind azért, hogy mihamarabb tönkretegyük a helyet, ahová születtünk, mennyire buták és szűklátókörűek vagyunk. Nincs messze az idő, amikor újra eljön a fejadagrendszer – sugallja a film, amelyet Szegeden még pénteken 19 órától a BTK előadójában, és szombaton a Mono Klubban is meg lehet nézni.

Magyarország kicsi, mi nem tehetünk róla

Hajlamosak vagyunk hazánkat kicsi, fejlődő országnak érezni, amelynek lakói nem tehetnek semmiről, hiszen csak próbálnak túlélni. Kinek van itt pénze dőzsölni, kérem? – kérdezzük, és ujjal mutogatunk a nálunk is sokkal gazdagabb nyugatra. Azért mondom, hogy sokkal gazdagabb, mert mi is piszkosul tele vagyunk pénzzel. Magyarország a világnak egy olyan szeglete, ahol a nagy többséghez képest paradicsomi állapotok uralkodnak még akkor is, ha az esti híradókból nem ez derül ki. Én magam is szkeptikusan, rosszmájú megjegyzésekre készen huppantam le a vetítés után Andrasev Szonja mellé beszélgetni. A Greenpeace szegedi aktivistája azonban egyetlen mondattal a padlóra küldött. – Ha minden földlakó úgy élne, mint a magyarok, két és fél bolygóra lenne szükségünk.

Andrasev Szonja: Legyen klímatörvény - Fotó: Bálint Csaba
Andrasev Szonja: Legyen klímatörvény.
Fotó: Bálint Csaba

– Vannak olyan európai országok, amelyek nálunk sokkal komolyabban veszik a klímakérdést. Olyan országok, amelyekben a hatóság komoly büntetést szab ki azokra, akik áthágják a törvényeket. Szeretnénk elérni, hogy Magyarországnak is legyen klímatörvénye – mondja Andrasev Szonja.

A Greenpeace petíciót gyűjt annak érdekében, hogy Bajnai Gordon a decemberi klímacsúcson Koppenhágában határozott álláspontot foglaljon a klímavédelem mellett, és Magyarország azon fáradozzon, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 2020-ra 40 százalékkal csökkentse. A zöld szervezet korábban már minden parlamenti képviselőnek küldött névre szóló kézzel írt levelet a témában, de csak 15–20 politikus vette a fáradságot, hogy válaszoljon is. A petíciótól azt remélik, hogy a politika, látva azt, milyen nagy tömegek állnak a kezdeményezés mögé, maga is aktívabb lesz a témában. A petíció online is aláírható ITT.

Szemétszedés a Tisza-parton

A Greenpeace maroknyi szegedi aktivistája minden kedden szemetet szed a Tisza-parton, ahová várnak mindenkit, aki hajlandó tenni városa tisztaságáért. Az alkalmi önkéntesek a múzeum lépcsőjénél találkoznak minden kedden 16 órakor. Zsákot, kesztyűt biztosítanak azoknak, akik úgy döntenek, beállnak a csatasorba.

Olvasóink írták

 • 13. bajszitom 2009. november 09. 15:14
  „Kedves Okos Emberek!

  Azért kell benzinmotoros hajóval üldözni egy tankert, mert vitorlással nem érnék utol, kettő pedig az eredmény sokszorosan felülmúlja az okozott károkat! Ezt mindíg mérlegelik a Greeenpeaces aktivisták!
  Amúgy pénz kérdése majdnem minden...

  A "Klíma töevény", nem Szonja kitalációja, Európai Uniós irányelv, Zöld-gazdaság élénkítő hatású, valamint a felelősséget valamelyest is vállaló emberek közös akarata, több országban van már! Nem kell minden embernek fennmaradnia, nem is fog tudni, de van aki szeretne...

  Szemetet szedni bárki bármikor mehet, szabadidejében! Az aktivisták jobbára tanulók, és alkalmi munkavállalók, de legalábbis nem savanyodtak bele a hétköznapi felnőttségbe...

  Áram termelés legálisan, megújuló erőforrásokból lehetséges Magyarországon, ha megfelelő feszültségen a hálózatba tudják táplálni, akkor az államnak kötelezsége megvenni, mivel elsöbséget élvez a külföldi energia szolgáltatókkal. Elvileg...

  Nagyon jó, ha egyesek úgy látják az üvegház hatás nem is létezik. Csak ott a bibi, hogy ez nem kérdés, hanem tény, és ami maximum eddig kérdés lehetett, hogy ez, a természetes földi klímarendszert hogyan befolyásolja, annak ERŐSÖDÉSE, milyen hatásokkal jár.
  Magyarán: A probléma épp az, hogy a földi rendszerbe bejutó (üvegház hatású gázok légköri növekedése miatti) többlethő NEM távozik el az űrbe. A CO2-t pedig az a fránya gravitáció tartja a bolygó körül. Tehát semmmi baj...

  Ha már itt tartok:

  ÚJRAVETÍTÉS: A nagy sikerre való tekintettel:

  Nov. 11-én, Milleniumi kávéház, 20:30-tól
  Nov. 12-én, Egyetem u. 2. (BTK épülete) TTK előadó, 19:00-tól

  A felmerülő kérdésekre szívesen válaszolunk a helyszíneken!
  Köszönjük szépen, hogy ön is aggódig unokáiért!”
 • 12. Laurens 2009. november 06. 12:57
  „Nem jók az időpontok a cikkben, még jó hogy utána néztem, most ott lepzselnék 7-kor a BTK-nál.

  2009.11.04 - 20:00 - Millenniumi Kávéház - Dugonics tér 12.
  2009.11.05 - 19:00 - TTK előadó - Egyetem u. 2.
  2009.11.06 - 18:00 - MONO Zenebár - Wesselényi u. 6.

  Hát komolyan, azt hittem megvan a programom estére! De 18h-ig melózok, úgyhogy ezt benéztem.”
 • 11. tatti 2009. november 06. 12:39
  „A MONO Zenebárban ma hattól lesz a vetítés, mindenkit várnak szeretettel!
  A TTK előadóban tegnap volt.
  Szerintem egy PET palack is számít, ami nem folyik le a Tiszán, nem eszik meg a halak, stb. Pláne számít több zsáknyi, amit itt Szegeden össze lehet szedni!
  Estére sötét van télen, szerintem azért van négykor a találkozó. Nyáron esténként volt.”
 • 10. joy 2009. november 06. 07:53
  „Nem összeszedni, hanem el sem kell dobni a szemetet!

  Igen, büntessék a környezetüket szennyezőket, pölö a szemetelő bagósokat!
  Sokat!”
 • 9. Sziszifusz 2009. november 06. 01:48
  „Ezekkel az Andresevekkel mindig baj van! Lehet, hogy a "Világkormány" december 17-18 közöttre meghírdetett és betervezett terror megszorításaihoz gyűjtenek támogatókat?
  Ha valaki veszi a fáradságot és megnézi az utóbbi 10 év világ átlaghőmérsékleti adatait, rájön, hogy nincs hőmérséklet emelkedés (kiugróan magas csak az 1998-as év volt)! Obama decemberben már az egyenletesebb lakosságeloszlásról akar tárgyalni a konferencián, ami csak annyit jelent, hogy az élhető területek csökkennek az egyenlítő mentén, és egy szük réteg szeretné megszabni hol, mennyien élhetnek (a tervezet már elérhető)!
  Bár az O3 megtalálható a troposzférában is, a teljes mennyiség 90 %-át a 15-50 km magasságban előforduló sztratoszférikus O3 teszi ki (legjobban a repülőgépek pusztítják). Ez a réteg mint egy UV-B-szűrő működik, hiszen a Napból a Földre érkező ultraibolya-sugárzás jelentős részét elnyeli. Az ózonréteg sérülése ezért a Föld felszínére jutó UV-B-sugárzás növekedéséhez vezethet, amely a daganatos megbetegedések számának növekedését eredményezi. A 290 nm alatti hullámhosszú sugárzások az un. nagyenergiájú sugárzások kategóriájába tartoznak (UV-C), de az ózonréteg további elvékonyodása a lágy röntgen sugárzás tartománya felé tendál, ami már élhetetlenné teszi a növények számára is a bioszférát! Az ózonréteget a NO (nitrogén monoxid), HO, és Cl (klór) rombolja a leggyakrabban! A klórozott-fluorozott szénhidrogének (CFC) a sztratoszférába jutva UV-B sugárzás hatására bomlanak, de pl. a Halon 1301 relatív ózonbontó képessége 11,4-szerese a CFC 11-nek.
  Bármennyire fáj, csak olyanok beszélnek "üvegházhatásról", akik még nem jártak üvegházban, és akik a széndioxid kvótából gigantikus hasznot húznak, mert az üvegházban akkor sem esik 10-15 fokot hirtelen a hőmérséklet, amikor a nap felhők mőgé kerül, vagy egy kiadós, hideg eső után! Ennek egyszerű az oka, ugyanis az üvegház üvege az infravörös (hő) sugárzás jelentős részét visszaveri. A föld légköre e tulajdonságát egyre kevésbé képes betölteni, ami azt jelenti, hogy a föld 10%-nyi saját hője és a 90%-nyi napból kapott hője nagyon gyorsan visszasugárzódik a világűrbe! Viszont ezért nehezebb lenne "kvótát" szedni, jobban fest a "globális felmelegedés" szlogen, amit a CO2 által okozott "üvegházhatással" teszik adóztathatóvá.
  A CO2 kvóták bevételeinek egy jelentéktelen része kampányra, a többi Vilmos trónörökös számlájára vándorol (és onnan oszlik szét szűkebb körben)!”
 • 8. flexsnake 2009. november 05. 22:25
  „számomra akkor vált hiteltelenné a greenpeace mikor megtudtam hogy benzinmotoros hajóval olajtankereket kergettek :D ami meg zátonyra futott és a szardinia már a tengeren olajos lében fürdött. Vegetáriánus ne rendezzen disznóvágást!”
 • 7. valoperes_zugugyved 2009. november 05. 21:34
  „annak a libatolvajnak minek irtok? Semmi értelme.”
 • 6. Zsoltee0716 2009. november 05. 21:31
  „Csak egy két gondolat, szélerőmű nem lehet, nincs hová vissza táplálni az energiát, meg van pár emberke aki ezt nem igazán szeretné. Nagyban menjen ez a piac. de erre is kitalálnának valami féle beszedősdit, meg is van miaz, mivel a Démász hálozatát használod, ezért fizetsz neki érte.
  Hidrogén meg hajtás megint csak nem lehet, mert arra meg nincsen jövedéki adó.
  Napelem szintén áram termelésre egy vagyon, meg ritka is, bár majd most a napelemes tetőcseréppel.
  nap kollektor ez az elterjedtebb de ez is egy vagyon meg venni/karbantartani is kell!

  De amúgy nagyon szeretem amikor a délmagyar oldala magától frissül egyet, hozzászolás elveszett írhatja újra!”
 • 5. CID 2009. november 05. 21:01
  „"
  A Greenpeace maroknyi szegedi aktivistája minden kedden szemetet szed a Tisza-parton, ahová várnak mindenkit, aki hajlandó tenni városa tisztaságáért. Az alkalmi önkéntesek a múzeum lépcsőjénél találkoznak minden kedden 16 órakor."

  Basszus, lehet én dogkozok szar helyen, de akkor még bőven munkaidőben vagyok. Nem lehetne Szerdán déli tizenkettőkor. Arra azért kíváncsi lennék, miből élnek kedves aktivisták ?”
 • 4. szegedil 2009. november 05. 20:38
  „A 3-assal egyetértek, de én támogatom azokat, akik hisznek valamiféle változtatási lehetőségben.”
 • 3. CID 2009. november 05. 20:25
  „Miért ijesztgetik az ilyen képpel az embert."Andrasev Szonja: Legyen klímatörvény."
  Nem mintha vallásos ember lennék, de ha kihalásra vagyunk ítéltetve, akkor meg is döglünk.

  Éppen ma olvasta egy idézetet . " Winston Churchill : A Kutyák felnéznek ránk, a macskák lenéznek minket, a disznók pedig egyenrangúnak tekintenek bennünket "

  Nem értem miért kellene pont az emberi fajnak fennmaradni. Szerintem mi aztán igazán megérdemelnénk a kipusztulást.”
 • 2. mattil 2009. november 05. 20:10
  „Várom a sok idiótát aki majd beírja, hogy "inkább Bajnai eltakarodására gyűjtsenek aláírást" és hasonlók, valamint azokét akik megmagyarázzák, hogy nehogy már ők szedjék össze a szemetet, amikor ő adózik és hasonlók...
  :((”
 • 1. flexsnake 2009. november 05. 19:31
  „Na még ekkora hülyeséget :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtön egymilliárd forintos adócsalásért

Minden bizonnyal az egyik utolsó hazai olajügyet tárgyalta csütörtökön a szegedi bíróság: nagy összegű adócsalás miatt 8 vádlottat ítéltek - nem jogerősen - letöltendő börtönbüntetésre. Tovább olvasom