Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Petőfi feleségéről nyílik kiállítás a szegedi Móra-múzeumban

Szeged - Petőfi Sándor feleségéről, Szendrey Júliáról nyílik kiállítás a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeumban február 22-én, pénteken 3 órakor. A tárlatot dr. Császtvay Tünde irodalomtörténész nyitja meg.
A kiállítás-megnyitót megelőzően 11 órától kerül sor a „Nők az 1848-as forradalomban és szabadságharcban" című konferenciára. A konferencia azokról az asszonyokról szól, akik a kokárdákat készítették, akik a zászlókat varrták, akik a sebeket kötözték és akik az árvákat felnevelték. A tudományos ülésen előad dr. habil Zakar Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Kedves Gyula, a hadtudomány kandidátusa, a Hadtörténeti Múzeum és Könyvtár igazgatóhelyettese, illetve dr. Ratzky Rita irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főtanácsosa is.

A Szendrey Júliáról szóló tárlaton végigkövetheti a látogató Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolatát. Személyes dokumentumok, tárgyak, festmények, korhű bútorok segítségével kaphatnak képet az érdeklődők két rendkívüli ember szerelméről.

Szendrey Júliáról nyílik kiállítás a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeumban.

Szemtanúi lehetünk a nagykárolyi megismerkedésnek, ami után Petőfi a következőket írta: „Szatmárban egy olyan lyánykát ismertem meg, amilyen Párizsnak is sok volna," de bepillantást nyerhetünk az ifjú házaspár mindennapjaiba is. Megtudhatjuk például, hogy a házasságkötés után Petőfi még a borról is leszokott. A tárlat legtragikusabb része Júlia kálváriáját és a költő halálát idézi fel, majd képet kaphatunk Szendrey Júlia későbbi kevésbé ismert életpályájáról, amikor újból megházasodott, s maga is költészeti-művészeti tevékenységbe fogott.

A kiállítás főként a Petőfi Irodalmi Múzeum tárgyi és dokumentumanyagára épül, de a Móra Ferenc Múzeum bútorgyűjteményével válik egésszé a látnivaló. A tárlat május 16-ig tekinthető meg a megyei múzeum főépületében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan a négyszáz önkéntes a bőrklinika kutatásához

Szeged - Napok alatt összejött az a 400 önkéntes, aki vérét adja a bőrgyógyászati és allergológiai klinika nemzetközi projektjéhez. Tovább olvasom