Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Petróczy sose hal meg

Szeged - Petróczy Sándor legenda a magyar mozisok között. A szegedi Belvárosi mozi egykori igazgatója 2 éve hunyt el, azóta díjat neveztek el róla – idén az Üvegtigris 3 kapta a legnézettebb filmért járó elismerést a filmszemlén.
– Örülök, hogy az Üvegtigris 3 kapta ezt a díjat, megérdemli – mondta Séllei Emma, a Belvárosi mozi igazgatója.

Petróczy Sándor javaslatára született a legnézettebb filmnek járó díj, halála után róla nevezték el.

A két éve elhunyt, a filmes szakma háttérembereként évtizedeken át moziüzemeltetéssel és filmforgalmazással foglalkozó Petróczy néhány filmben még színészként is feltűnt. A filmklubmozgalom szervezésében és működtetésében is tevékenykedett. Alapítója és elnökségi tagja volt a Magyar Filmklubok Szövetségének.

Életút

Petróczy Sándor 1942. május 1-jén született Debrecenben. A szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 1966-ban szerzett magyar–történelem szakos diplomát, majd a Csongrád Megyei Moziüzemi Vállalatnál helyezkedett el mint műsorcsoport-vezető, akkor még Vásárhelyen. A vállalatnál és jogutódjainál osztályvezetőként, igazgatóhelyettesként, majd 1987-től igazgatóként dolgozott.

Séllei Emma óriási szerencsének és megtiszteltetésnek veszi, hogy ismerhette a Belvárosi mozi egykori igazgatóját. 30 évet dolgoztak együtt, szerinte mindenki, aki a munkatársa volt, és az árnyékában járt, büszke lehet erre. Mindenki emlékezni fog rá, aki valaha találkozott vele, lenyűgöző személyiség volt.

– Elintézte, hogy a vidéki mozik közül először Szegedre kerüljön Dolby Digital hangtechnikai rendszer. Olyan székeket hozatott, amelyeket csak multiplexekben használtak előtte – mesélte a mostani igazgatónő.

Arra a kérdésre, hogy Petróczy Sándor melyik filmnek adna Petróczy-díjat, mi volt a kedvence, Séllei Emma nehezen tudott válaszolni.

– Koltai Róberttel nagyon jó barátok voltak, az ő filmjeit például imádta. A Sose halunk meg című alkotást számtalanszor megtekintette. Talán az lehetett a kedvenc mozija.

Üvegtigris 3 ajánló


Pataki Ágnes is büszke

Az Üvegtigris 3 producere vette át Rudolf Péter nevében a Petróczy Sándor-díjat. Pataki Ágnes elmondta: az egész stáb érdeme, hogy ekkora elismerésben részesültek. Petróczy Sándort ugyanis mindenki ismerte, mindenki szerette, hihetetlenül sokat tett a mozisokért. A producer elmondta: továbbra is tervezik közönségfilmek gyártását, Rudolf Péterrel együtt. Ezenkívül Hajdú Szabolccsal is vannak közös terveik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szamár, a kutya és a francia vándor

Franciaországból indult útra tavaly márciusban Marion Louy. A 24 éves lány a diplomaosztója után döntött úgy: munkahelykeresés helyett körbegyalogolja Közép-Európát. Tovább olvasom