Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Phelps több kalóriát fogyaszt, mint Lidérc, a versenyló

Szeged - A pekingi olimpián nyolc aranyérmet nyerő Michael Phelps 12 ezer kalóriát eszik meg egyetlen nap alatt. Többet, mint Janics Natasa, Kovács Katalin, Vajda Attila és Sík Márton összesen.
Négyszer annyit, mint az útépítő Tóth Vilmos vagy az aszfaltozó Barta István. És háromszor annyit, mint Lidérc, a dorozsmai versenyló. A táplálkozástudománnyal foglalkozó Keresztes Margit adjunktust egyik adat sem lepte meg.

A 193 centiméter magas és 92 kilogramm súlyú, a vasárnap befejeződött pekingi olimpián nyolc aranyérmet szerző Michael Phelps napi 12 ezer kalóriát eszik meg. Reggeli menüje egy hatalmas tál zabkása, három „küszöb" nagyságú tojásos, hagymás, salátás, majonézes szendvics, továbbá petrezselymes rántotta, csokoládés palacsinta és két nagy csésze kávé. Ebéd: fél kilogramm paradicsomos spagetti, két hatalmas sonkás-sajtos szendvics, négy doboz energiaital. Vacsorára ismét egy nagy adag, ugyancsak mintegy félkilónyi tészta, majd a spagettihez hasonló súlyú pizza következik, „megöntözve" energiaitalokkal.

– Ennek a hatalmas mennyiségű ételnek és italnak az elfogyasztása is borzasztóan nagy teljesítmény – mondta elöljáróban a Phelps-menüről Keresztes Margit adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet táplálkozástudománnyal – is – foglalkozó munkatársa.

A szakember szerint nemhogy egy fizikai munkát csak elvétve végző értelmiséginek nem való ez az étrend, hanem még egy rendszeresen sportolónak sem.

Michael Phelps karcsú alakja nem árulkodik hatalmas étvágyáról. Fotó: MTI
Michael Phelps karcsú alakja nem árulkodik hatalmas étvágyáról. Fotó: MTI

– Michael Phelps sem egyik napról a másikra, hanem a napi ételmennyiséget fokozatosan emelve érhetett el a 12 ezer kalóriányi étel és ital elfogyasztásához. Sok összetett szénhidrátot tartalmazó tésztaféleséget fogyaszt, ami elősegíti a szervezet szénhidrát (glikogén) raktárainak feltöltését; e májban és gyors típusú izmokban levő raktárak gyors hasznosítása, azaz lebontása biztosítja a fő energiaforrást az egy-másfél óránál rövidebb idejű sportoknál. Átlagember azonban ne is próbálkozzon hasonló étrend összeállításával és elfogyasztásával – hangsúlyozta Keresztes Margit.

Napi 1500-2000 kalória

– A napi kalóriaszükséglet attól függ, hogy mennyit használunk fel! A férfiaknál ez 900+10 x testsúlykilogramm, a nőknél 700+7 x testsúlykilogramm. Az ülőmunkát végzők a fenti számot 1,2-vel, a közepes aktivitást végzők 1,4-gyel, a fizikai munkát végzők 1,8-cal szorozzák be – mondta Füleki Mária főorvos, a szegedi Herbalance Kft. magyar gyógynövényalapú termékeket és táplálékkiegészítőket forgalmazó cég tanácsadója.

Az elmúlt években és a pekingi olimpián is sikert sikerre halmozó Janics Natasa, Kovács Katalin, Vajda Attila és Sík Márton összesen nem „vesz" magához annyi kalóriát naponta, mint a csodaúszó. Az évek óta a szegedi Maty-éren készülő, gyakorlatilag ott élő kajakosok és kenusok étkezéséről a Sport & Life Party Service gondoskodik. Vida Andrea elmondta, hogy Sík Márton annyit eszik, mint egy 20-30 év körüli férfi. Vajda Attila az átlagosnál jobban odafigyel az étkezésére, erős, nagyon izmos felépítése miatt gyakran diétázik, több gyümölcsöt fogyaszt, „de ő sem eszik sokat". A háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa menüje sem tér el az átlagostól: keveset, de rendszeresen reggelizik, ébredés után általában pulykamellsonkát eszik vajas zsömlével. Normál mennyiségű ebédet fogyaszt, szereti a salátaféleségeket, nála talán a vacsora „bővebb". Egyébként pedig a „babás" ételeket szereti, és imádja a tejfölös makarónit kakaóporral leszórva. Janics párostársa, a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Kati még az átlagosnál is kevesebbet eszik, ugyanakkor – mondta Vida Andrea – egyik fogást sem hagyja ki. Ami az ő étkezésében extrának mondható, hogy imádja a tejfölt.

A biokémikust egyébként nemcsak a Phelps-menü nem lepte meg, hanem az sem, hogy a világraszóló sikereket elérő kajakosok és kenusok gyakorlatilag „alig" esznek, illetve nem sokkal több kalóriát vesznek magukhoz, mint egy átlagember.

– Senki ne gondolja, hogy ha azt és annyit eszik, mint Michael Phelps, akkor hozzá hasonlóan sikeres lesz. Az alkattól is függő étkezés mellett legalább annyira fontos az edzés, az életvitel, a regenerálódás és a pszichés felkészítés – mondta Keresztes Margit adjunktus.

Phelps több kalóriát fogyaszt, mint Lidérc, a versenyló. Fotó: DM/DV
Phelps több kalóriát fogyaszt, mint Lidérc, a versenyló.
Fotó: DM/DV

Lidérc menüje 4000 kalória

A kiskundorozsmai M és Társa Szabadidő- és Sportegyesület több tucat versenylovat futtat. Miksi István elnök elmondta, hogy egyik legeredményesebb lovuk Lidérc. A számos jelentős versenyt megnyert ló reggelire és vacsorára ugyanazt kapja Borók Gábortól: 3,5-4 kilogramm zabot és fél kilogramm tápot, táplálékkiegészítésül hereszénát és fűszénát, azaz összesen mintegy négyezer kalóriát.

Napi 9-11 óra fizikai munka

Mintegy 3000 kalóriányi ételt és italt eszik és iszik meg a nehéz fizikai munkát végző, napi 9-11 órát dolgozó Barta István (32 éves, 110 kilogramm) útaszfaltozó és Tóth Vilmos (29 éves, 90 kilogramm) útépítő. Az előbbi férfi pénteki menüje: reggelire négy zsömle 20 dkg párizsival, fél liter tejjel, ebédre pörkölt, 2-3 szelet kenyérrel, vacsora két tányér leves, utána sült hús, 2-3 szelet kenyér, gyümölcs. Tóth Vilmos pénteken reggelire két kakaós csigát, ebédre két croissant-t, vacsorára két adag pörköltet, savanyúságot és kenyeret evett.

Olvasóink írták

 • 16. Szerintem... 2008. augusztus 27. 14:25
  „Nem tudom számomra is fura, hogy a hírek szerint ennyit eszik. Az tuti, hogy többszörösét kajálja mint egy sportoló, mert szerintem a Marfan szindróma miatt a teste nem úgy bontja le a táplálékot, mint normál emberé. Magassága miatt is sokat kell ennie. Nekem több olyan 2m körüli ismerősöm van aki ahogy írtátok 2 nagy adag pöri meg kenyér, süti vele cola stb. (egyszeri étkezésre) cuccal is sovány. Nem kell Fekete Lacinak lenni ahhoz, hogy valaki ennyi kaját betömjön, főleg ha ilyen intenzíven sportol.

  Az biztos hogy arányosra sikerült felépítenie a testét a betegség ellenére, a hasán sakkozi lehetne. A kezéről meg a talpáról nem tehet...

  Nagyon ügyes és akaraterős srác, de Laci azért már a nyomában van! :)

  Kedves előttem szóló nőtársaim és kedves férfiak, én vagyok az ellenpélda, szerintem nem gnóm és szörny, csak nem megszokott. :)”
 • 15. :-)))))))))))) 2008. augusztus 27. 09:35
  „Nem megy ez! :-))))))))))))
  Próbálkozz, ha sikerül, írd meg!”
 • 14. Nem megy ez 2008. augusztus 27. 01:00
  „Hát én kipróbáltam a spagetti adagot, táplálékkiegészítőnek meg 3 sört, de úgy kihánytam, mint a szart!!!!!”
 • 13. dornita 2008. augusztus 26. 13:28
  „Szörnyszülött. Amikor megláttam a képet, komolyan megijedtem. Nem tudom, tudok-e aludni majd. Azt elhiszem, hogy többet eszik, mint egy ló. A kép alapján , talán le is nyelte azt a lovat. Rémes.”
 • 12. Zoli0000 2008. augusztus 26. 12:01
  „Hát szerintem Őt a Mississippi-ben fogta valami halászhajó, oszt kivitték az olimpiára hátha lesz vele valami :)

  Egyébként meg leírni nem lehet akkora az elismerésem feléje.”
 • 11. PHELPS 2008. augusztus 26. 11:47
  „theage.com.aus

  Is it a genetic flaw that makes Phelps the greatest?”
 • 10. pHELPs 2008. augusztus 26. 11:43
  „Phelps napi adagja 12 ezer kalória
  MTI - ugyelet@mail.index.hu
  2008. augusztus 15., péntek 15:34 | Frissítve: 2008. augusztus 15.
  Kifogott a Pekingben már hatszoros bajnok Michael Phelps 12 ezer kalóriás napi étrendje egy vállalkozó kedvű brit újságírón. Arra volt kiváncsi, miként képes az amerikai úszócsoda ezt az irdatlan mennyiséget legyűrni. Jon Henley, a londoni Guardian munkatársa előre bocsátotta: tisztában van azzal, hogy a 193 centis, 92 kilós klasszis átlagosan hetente 75 kilométert úszik, fennmaradó idejét pedig többnyire edzőteremben tölti. Henley pontosan követte azt a menüt, amelyet állítólag Phelps elfogyaszt, és már a puszta látványtól a rosszullét kerülgette. A reggeli egy hatalmas tál zabkásából, három "küszöb nagyságú tojásos, hagymás, salátás, majonézes szendvicsből, petrezselymes rántottából, csokoládés palacsintából és két nagy csésze kávéból állt. Az ebéd főfogása egy fél kilós adag paradicsomos spagetti volt, de melléje még feltaláltak neki két hatalmas sonkás-sajtos szendvicset, és négy doboz energiaitalt. A vacsora egy újabb nagy adag tészta, majd a spagettihez hasonló méretű pizza, megöntözve újabb energiaitalokkal. Az újságíró jószerével csak bele tudott kóstolni Phelps menüjébe, de abba is kis híján belebetegedett. Nem csoda, mert a megkérdezett szakértők szerint nem csak óriási az adag, de főleg zsíros nem igazán egészséges ételekből áll. (MTI)”
 • 9. FelPS 2008. augusztus 26. 11:28
  „milyen hobbit lábai vannak a képen :D”
 • 8. ivbela 2008. augusztus 26. 11:22
  „Tegnap olvastam egy angol portálon, hogy Phelps beteg, Marfan szindrómás. A Marfan szindróma tünetei: Aránytalanul hosszabb felső test mint alsó, a kiterjesztett karok fesztávja nagyobb mint a testmagasság, ultra laza izületek és izomzat, jellgzetes áll kiképzés.
  Phelps tesmagassága 193cm ,karfesztávja 208cm!

  http://www.theage.com.au/news/swimming/does-a-genetic-flaw-make-phelps-great/2008/08/15/1218307227410.html”
 • 7. sajt 2008. augusztus 26. 11:21
  „Hogy lehet már ennyi tésztát zabálni, beledagad a beleibe, nem üli meg a gyomrát? Csak a lába nő a kalóriától, már vagy 57-es a ladik... :)
  Jó a kép, úgy néz ki mint egy gnóm hikomat, szegény felpsz... :)

  Nade nem bántjuk, biztos az EPO-tól nő a lába...”
 • 6. geza 2008. augusztus 26. 09:44
  „"- Léteznek még tiszta sportágak?
  - Az atlétika, az úszás, a sífutás, a kerékpár menthetetlen. A golf? Az sem tiszta. Foci? Focisták jönnek hozzám, és mondják, hogy vonaltól vonalig kell rohangálniuk anélkül, hogy elfáradnának, háromnaponta pedig játszaniuk. A kosarasok zsírégetőket szednek, amfetamint, efedrint. Baseball? Haha. Szteroid az előkészületeknél, amfetamin a meccsen. Még az íjászok is szednek nyugtatókat, hogy a karjuk ne remegjen. Mindenki doppingol."

  A teljes cikk:

  http://zona.hu/article/1174/kitalal-az-olimpikonokat-pumpalo-doppingbaro.html”
 • 5. orbit 2008. augusztus 26. 09:31
  „Ezt a hülye hírt felkapta a média! Valaki ott volt Phelps mögött és a saját szemével látta, hogy ezt mind megeszi egy héten keresztül? Biztosan nem. Ha maga a hír az amerikaiaktól származik, akkor tuti hogy csak azt akarták elérni, ne az esetleges doppingolásról beszéljen a világ. Igazuk van. Amit nem lehet kimutatni az nem tiltott. Ugye...”
 • 4. pHELPs 2008. augusztus 26. 09:06
  „A zért a két adag pörkölt vacsira nem semmi egy kevés kiegészítővel, mondjuk néhány üveg sörrel meglocsolva!!!”
 • 3. Poltergeist 2008. augusztus 26. 09:00
  „A 12 000 kalória szvsz kamu. A profi testépítők sem nagyon esznek 6000 felett, annak fele-2/3-a pedig táplálékkieg, nem ez a sok baromság. Ennyi tésztát ember nem élne túl. A kalória nem minden, a makronutriensek összetétele és mennyisége is számít.

  Ha Janicsék vajas zsemlén és tejfölös makarónin élnek - ledöbbentem-, akkor örülhetünk a 3 magyar aranynak is, és ne csodálkozzunk, h nincs több.”
 • 2. katcsi 2008. augusztus 26. 08:51
  „hát akkkor ezt a fiatalembert inkább ruháznám mint etetném”
 • 1. dexy 2008. augusztus 26. 06:05
  „örülök hogy a Herbalance Kft. magyar gyógynövényalapú termékeket és táplálékkiegészítőket forgalmazó cég tanácsadója butaságokat írt a napi kalóriafogyasztásról, csak 2 helyen néztem neten utána, tök mást írt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elegem van...

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk… Tovább olvasom