Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Piaci szerepben az önkormányzati cégek

Szeged - A közétkeztetést végző vásárhelyi önkormányzati cég rendezvényszervezést is vállal, a szegedi IKV Zrt. pedig a lakosság részére is hirdeti javítókapacitását.
A jövő, hogy az önkormányzatok cégei megpróbálnak a versenyszférában is boldogulni. Úgymond ütőképessé válni a piacon, nyereséget termelni, nem pedig veszteséget – fogalmazott Kovács Pál. A vásárhelyi önkormányzat szakmai tanácsadója azt mondta, már csak az alulfinanszírozás miatt is erre kell törekedni. A közétkeztetést végző Hód-Menza – amelynek az ügyvezető igazgatója szintén Kovács Pál– már „kilépett" a piacra. A cég ugyanis rendezvények lebonyolításával is foglalkozik. Az önkormányzati fenntartású intézményeken kívül a megyéhez tartozó Kozmutza Flóra iskolában, a református gimnáziumban és Székkutason is a Hód-Menza étkeztet. Üzleti tevékenységeként említhető a távfűtés-szolgáltatás is, szeptembertől már a Tesco is a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-től vásárolja a termálenergiát.

Elképzelhető, hogy az önkormányzati cégeknek az előremeneküléshez majd ki kell lépniük a versenyszférába, ám most ez Szegeden még nem igazán jellemző – hallottuk Molnár Lászlótól, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetőjétől. Azért a megyeszékhelyen is van példa erre. Az IKV Zrt. gyorsjavító kapacitását a lakosság részére hirdeti. Az üzleti tevékenységekről viszont a cégvezetők saját hatáskörben döntenek, nem pedig a közgyűlés – tette hozzá.

Nemcsak közétkeztetéssel, hanem rendezvényszervezéssel is foglalkozik a Hód-Menza. Fotó: Veréb Simon
Nemcsak közétkeztetéssel, hanem rendezvényszervezéssel is foglalkozik a Hód-Menza.
Fotó: Veréb Simon

Makón a tervek szerint októberre, részben uniós forrásból elkészülő 3,6 milliárdos gyógy- és élményfürdőt említették mint üzleti vállalkozást. Jelenleg a fürdő évi fenntartása 120 millió forintba kerül, az önkormányzat azt reméli, hogy ha az új létesítmény megnyitja a kapuit, akkor nyereséget termel, és nem csak számukra. Abban bíznak, hogy a turizmus fellendülésével a helyi vállalkozások is jól járnak majd.

Ha nem kel el

A megyei önkormányzat a közelmúltban vette birtokba a Dorozsmai úti Napfény Hotelt, kempinget. Az 1970-es években épült, rossz állapotban lévő létesítménytől meg szeretne válni, már kiírták a pályázatot értékesítésre. Ha viszont nem sikerül, akkor vállalkozásban működtetnék. A megyei önkormányzat egyébként a Kegyeleti Kft.-vel, azaz a temetkezési vállalkozással már régóta a versenyszférában van, valamint résztulajdonosa egy élelmiszerminőség-ellenőrző cégnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes kaland a Vértó jegén

Szeged - Szegeden nincs kijelölt szabadvízi korcsolyapálya; veszélyes és tilos csúszkálni a folyók,… Tovább olvasom