Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Picasso-kiállítás Szegeden

Szeged - Balzac Az ismeretlen remekmű című novellájához 1931-ben készítette Pablo Picasso azt illusztráció-sorozatot, amit más grafikákkal együtt március 1-jétől állítanak ki a Reök-palotában.
Kísérő tárlatként a Hommage á Picasso című gyűjtemény is Szegedre jön: Joan Mirótól Andy Warholig a világ 69 vezető művésze tisztelgett egy-egy alkotásával a spanyol mester előtt.

Izgalmas Picasso-kiállításra készül a REÖK: a 20. század egyik legnagyobb hatású képzőművészének negyven grafikáját mutatják be március 1-jétől két és fél hónapon át. A rézkarcokból, fametszetekből, litográfiákból álló gyűjtemény gerincét az az illusztráció-sorozat jelenti, amit Ambroise Vollard francia műkereskedő és kiadó megrendelésére Picasso 1931-ben készített Honoré de Balzac Az ismeretlen remekmű című novellájához. Picassót izgatta a három festőről szóló írás, ráadásul a művész és a modell kapcsolatát is továbbgondolta.

Nátyi Róbert művészettörténész szerint izgalmas párhuzamos tárlatot láthat majd a közönség.
Fotó: DM/DV

Kísérő kiállításként látható majd a Reök-palotában a Hommage á Picasso című kollekció is, amit Wieland Schmied német művészettörténész kezdeményezésére a korszak legnagyobb festői, grafikusai, szobrászai készítettek a nagy spanyol mester 90. születésnapjára. Picasso már nem érte meg a kiállítás megnyitását, 1973. április 8-án, életének 91. évében elhunyt. A Berlini Nemzeti Galériában megrendezett tárlat így sajátos nekrológ lett: negyven művész tisztelgett életműve előtt. Később további neves alkotók munkáival egészült ki a ma már 69 darabból álló sorozat, amit a német Richard H. Mayer bambergi gyűjteményéből hoznak el Szegedre. A grafikák, rézkarcok, fekete-fehér és színes litográfiák olyan világhírű művészek munkái, mint például Jorge Castillo, Robert Rauschenberg, Giacomo Manzú, Joan Miró, Roy Lichten-
stein, Henry Moore, Victor Vasarely és Andy Warhol.

Pablo Picasso: A festő és modellje kötés közben – ez a rézkarc is szerepel majd a szegedi kiállításon.

– Rendkívül rangos a tárlat névsora, ezek a munkák persze nem festmények, hanem sokszorosított grafikák. A gyűjtemény így is különleges: nagyszerűen reprezentálja a 20. század második felének képzőművészetét. A képek között vannak olyanok, amelyek Picasso művészetéből indultak ki, mások csak távoli asszociációként kapcsolódtak hozzájuk – mondja Nátyi Róbert művészettörténész. A REÖK művészeti főtanácsadója szerint a két gyűjtemény még sohasem vendégszerepelt Magyarországon – legutóbb Moszkvában állították ki –, így nagy érdeklődés várható iránta. Ígéretet kaptak arra is: ha meg tudják teremteni az anyagi feltételeit, a grafikákon túl két Picasso-festményt is kölcsön kaphatnak a tárlat idejére.

– Tudom, hogy a közönség egy része csalódik, ha egy világnagyság kiállításán nem az albumokban is szereplő főműveit, legjelentősebb festményeit láthatja. De épp ez lehet az érdekes: a kevésbé ismert munkáit is felfedezni. Egy-egy jelentős Picasso-festmény több tízmillió eurót érhet, biztosítása, szállítása is iszonyatos költséget jelent. Ezt még állami garanciavállalással sem lehet mindig elérni. Egyesek fanyalogtak a Dalí- és a Chagall-kiállítás kapcsán is, de azt gondolom, tisztában kell lenni a realitásokkal: ilyen szintű tárlatokat engedhetünk meg magunknak – hangsúlyozza Nátyi Róbert. A tárlat kurátora ugyan nem kedveli a galériák közötti számháborút, de úgy véli: a műértők, a kifinomult ízlésű művészetbarátok a fővárosból is eljönnek majd a Picasso-kiállítás kedvéért Szegedre, így akár húszezer látogatójuk is lehet.

Az összetéveszthetetlen mester.
Fotó: DM/DV

Nagy a pörgés

Megnyitása óta tizenöt kiállítás volt a Reök-palotában, a szegedi közönség nem volt hozzászokva eddig az ilyen nagy pörgéshez. Sokan túl későn kaptak észbe, és lemaradtak a rövidebb ideig nyitva tartó tárlatokról. Nátyi Róbert szerint a jövőben is sokszínűségre törekszenek, a festők, a grafikusok és a fotósok mellett az iparművészeket és a szobrászokat is szeretnék nagyobb súllyal bemutatni. Most Fischer Ernő tárlata a meglepetés: sokan ezt látva döbbennek csak rá, milyen jelentős életművet hozott létre. A következő kiállításon a kortárs szegedi képzőművészet egyik legprogresszívebb alakjának, Sejben Lajosnak a munkáit ajánlják a látogatók figyelmébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás Szeged határában

Szeged - Életét vesztette az a gyalogos, akit hétfőn reggel háromnegyed hét körül gázolt el egy személyautó a 47-es főúton az algyői Kastély Szálló közelében. Tovább olvasom