Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Picike lyuk egy sötét dobozon

Szeged - Egy sötét doboz, egy lyuk és egy fényérzékeny felület – röviden ennyi a camera obscura, azaz a lyukkamera. Vadász Sándor szegedi természetfotós szerint a készülékkel fotózva az ember az elejétől a végéig része az alkotásnak.
– Minden fotósképzést így kezdenék: egy hónap camera obscura. A lyukkamera egy kisméretű sötétkamra. A doboz egyik oldalára készítek egy pici, 0,25 milliméteres lyukat, a túloldalon pedig ott a film. Az exponálás úgy történik, hogy kihúzzuk a takarólemezt – magyarázta a készülék működését röviden Vadász Sándor. A szegedi természetfotós, biológia–kémia szakos tanár tízéves korában fogott először fényképezőgépet a kezébe.

– 1985-ben, a gimnázium vége felé már rendszeresen fűztem gépbe filmet – fogalmazott. Főként a természetfotózás érdekli, de szívesen fényképez analóg technikával, a saját maga építette nagyformátumú gépekkel vagy épp egyszerű fadobozzal, a camera obscurával.

– Ez a darab a lányom érettségi ajándéka volt, az egyik gyerekkori rajza is bele van gravírozva a készülék elejébe – mutatja a különleges eszközt, amelynek elkészítése körülbelül egy hétig tart.

Vadász Sándor a maga készítette lyukkamerával. Fotó: Schmidt Andrea
Vadász Sándor a maga készítette lyukkamerával. Fotó: Schmidt Andrea

A kicsi blende rendkívül nagy mélységélességet ad. A kép minden részlete, az előtér és a háttér is egyformán éles lesz. A látószög a filmsík és a lyuk távolságától függ. – A készülékkel csak statikus témákat lehet fotózni, de az érzés, hogy az ember a tervezéstől a kivitelezésig mindent maga csinál, átgondoltan, nem hasonlítható össze semmivel – magyarázta a fotós. Vadász a mai fotósoknál hibának látja, hogy a minőség helyett a mennyiségre törnek. – A kérdés az, hogy van-e neked 10 ezer kép mondanivalód egy évben a világ számára. Nem számít, hogy a fényképezőgéped egy másodperc alatt hány képet tud csinálni, te tudsz-e egy maradandót készíteni – hangsúlyozta a fotós.

A lyukkamerás fotózással az előhívás sem bonyolult: a negatívot úgynevezett kontakt másolási eljárással lehet előhívni, azaz a fotópapírra helyezett negatívot üveglappal leszorítjuk, majd 10-15 másodpercre felkapcsoljuk a villanyt. – Amikor felkapcsoltad a lámpát, ott van előtted maga a csoda. A folyamat elejétől a végéig része vagy az alkotásnak – lelkendezett a természetfotós.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírták a tendert az új mobil színpadra

A Szegedi Szabadtéri Játékok kiírta a tendert az új mobil színpad tervezésére és kivitelezésére. Tovább olvasom