Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Picur, az óriásbáb helyett kaszkadőr zuhant

Gázsijuk százötvenezer forint, amiért évadonként negyvenszer lépnek a közönség elé. Egyeseknek kaszkadőrük van, mások hat évet várnak, hogy újra színpadra kerüljenek. A szegedi Kövér Béla Bábszínház társulatában tündérekkel, óriással, és egy hungarocellfejű fiúval is találkoztunk.
Százötvenezer forint: nagyjából ennyibe kerül a szegedi Kövér Béla Bábszínháznak a figurák elkészítése, akik a gázsiért cserébe szezononként körülbelül negyvenszer lépnek a nagyérdemű elé. Utána már csak „ruhapénzt" kérnek munkaadóiktól: öltözetüket időnként cserélni kell.

A bábok között nincsen rivalizálás, pedig vannak akik már több éve várják, hogy újra színpadra kerüljenek. – Általában hatévente lehet felújítani egy-egy történetet. Ha valamelyik darab kikerül a repertoárból, annak szereplőit raktározzuk – mondta Kövér László igazgató.

A bábtársulat létszáma nagyjából ötszáz fő, a két legidősebb báb még az 50-es években érkezett a színházhoz. Akkori pályatársaik közül mára mind elkopott mellőlük. Ők nejlonzacskóban, dobozok mélyén pihenve emlékeznek egykori sikereikre.

Hogyan készülnek a bábok egy-egy előadásra? Először a tervezők, rendezők fejében körvonalazódnak, majd a bábkészítők keze alatt kelnek életre. Többségük a szegedi színház műhelyében születik, de a komoly mechanikus részek előállítását – ilyen például, hogy egy báb tudjon biccenteni a fejével – főként a fővárosban végzik. Így Violát és Imolát is Budapestről szerződtette társulatába Kövér László direktor, akik tehetségüket idén A nádszálon szippantott tündér című darabban – amely Simai Mihály szegedi költő, író azonos című meséjéből készült – mutatták meg. A mese másik szereplője, Picur, az óriás viszont Szegeden látta meg a napvilágot. Megtudtuk, az egyik jelentben több métert kell zuhannia: a veszélyes mutatványt egy rá megszólalásig hasonlító kaszkadőrbábra bízták, hogy a gondosan kialakított merevítők és egyéb szerkezetek ne sérülhessenek benne.

Amíg a tündérmese szereplői békésen támasztották egymás mellett a bábszínház falát, az asztalról egy hungarocellfejű kisfiú nézett ránk kérdőn. – Őt egy hét alatt készítettem el, az arcát csiszológéppel alakítottam ki – mesél „gyermekéről" Tóth Andrea bábkészítő. A nevenincs fiú egyébként tavaly óta tagja a társulatnak, amikor A rátóti legényanya főszereplőjének, Józsi fiának a szerepére kérték fel. Az igazgató elmondta, jövőre újabb bábok csatlakozhatnak hozzájuk, hiszen három bemutatót is terveznek a következő szezonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma kezdődnek a Szeged napja rendezvények

Ma kezdődnek a Szeged napja köré szervezett ünnepi rendezvények, nyit a hat napig tartó XIII.… Tovább olvasom