Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Pihen a pók, avagy bilincs, ami nincs

Szeged - Kevesebb most a dolga Szegeden a pókos autónak, mert csak a rendőrség szállíttathatja el a tilosban parkoló járműveket. A közterület-felügyelők egyelőre – jogszabály hiányában – feljelentenek, bírságolnak, és kirívó esetben rendőrt hívnak.
Eddig naponta 20-30 tilosban parkolót vitt el a sárga pók Szegeden. Jelenleg töredéke a „zsákmány". Nem azért, mert jóval kevesebb a renitens sofőr a városban, hanem mert míg eddig a rendőrség és a közterület-felügyelet is utasíthatta az SZKT vontatójárművét az elszállításra – most csak rendőr vitetheti el a kocsikat. Az átmeneti állapot szeptembertől tart országszerte, és még várhatóan pár hétig lesz érvényben. Az az oka, hogy életbe lépett egy törvénycsomag a közbiztonságról, ami hivatott rendezni az önkormányzati közterület-felügyelet feladatait is. Lényegében egyszerűsödik a szabályozás; amiről korábban a törvény alapján az önkormányzatok egyenként rendelkeztek, most a rendészeti tárca fogja egységes rendeletben előírni. Ezért állt elő az az átmeneti helyzet, hogy a régi városi rendelet az új törvény miatt nem érvényes, az új rendelkezés viszont még nincs meg.

Közterület-felyügyelő nem, csak rendőr szállíttathatja el a gépkocsit. Fotó: Segesvári Csaba
Közterület-felyügyelő nem, csak rendőr szállíttathatja el a gépkocsit.
Fotó: Segesvári Csaba

A sárga póknak sokkal kevesebb a dolga az üzemeltető Szegedi Közlekedési Kft. parkolási üzletágát vezető Forrai Gábor szerint. A rendőrség – egyéb tennivalói mellett – kevesebb megbízást ad.
Nem marad büntetlenül a szabálytalanság, nem érdemes próbálkozni. Kéri Józseftől, a közterület-felügyelet vezetőjétől megtudtuk: továbbra is szemmel tartják a tilosban parkolókat. Helyszíni bírságot szabnak ki rájuk, vagy feljelentik őket, a kiemelten szabálysértők esetében pedig értesítik a rendőrséget, és ők elrendelik a kocsi elszállítását.

Az új, pókos autóra vonatkozó rendelkezés új szállítási és tárolási tarifákat hoz, de ezek még nem véglegesek.

Forgalmat akadályozott a bilincs

Megszüntette a szegedi önkormányzat a kerékbilincselés intézményét tavaly januárban arra hivatkozva, hogy a fémkaloda a tilosban álló járművet éppen hogy fixálja a helyén, és ezzel még hosszabb időre akadályozza a forgalmat. Ezért ezt a büntetési formát nem ter-
vezi visszahozni az önkormányzat.

Olvasóink írták

 • 14. rozator 2009. szeptember 30. 18:44
  „Parkolóbérlet a rakpartra! Akciósan, áradás idején ladikra is érvényes! Vagy elviszik!”
 • 13. rozator 2009. szeptember 30. 18:32
  „Nagy üzlet a parkolás! Pénzt kérni a semmiért! Na mostmár tudjátok, miből lesz az új villamos!”
 • 12. uborka 2009. szeptember 30. 17:23
  „hát nem vesszük észre ezt a borzasztó korumbált társaságot, mindent amiből lehet pénzt csinálnak osszák szorozzák és ami marad???????azt már nem a forgatják vissza,hogy megfelelő darus kocsit vegyenek??ezt nemlátják a munkaügyis drága elvtársak, és elvtárs nők?????pedig talán fotózni is tudnak?????vagy ott ahol kellene ott nem mernek????persze próbálnának odapiszkitani ahonnan a ft-ot kapják!!!!!!tisztelettel és igen nagy utálattal............”
 • 11. Logaritmus 2009. szeptember 30. 17:20
  „Válasszuk már ketté azt, hogy:
  1) a szabálytalankodó autókat el lehet/kell vinni
  2) hogyan teszi ezt a hatóság/SZEPARK

  Attól, hogy esetleg bénáznak az elszállítással kapcsolatban nem azt jelenti, hogy ne lenne hozzá joguk.”
 • 10. rozator 2009. szeptember 30. 17:17
  „Eddig is nagyrészt a klinikák és a Tiszapart környékéről vitték el az autókat! A sok vidéki meg szaladgált, mint pók a falon! Csak a pénzbeszedés a lényeg!”
 • 9. zetor 2009. szeptember 30. 15:31
  „Ki a faszt érdekel, hogy milyen tömegű és milyen tömeget vontathatnak ezek a szemetek!!!!!!!!!!!!
  Akinek vitték már el az autóját, úgy, hogy nem akadályozta a forgalmat, az tudja mit beszélek. Menjenek a pokolba!”
 • 8. papsajt 2009. szeptember 30. 13:45
  „Azért volt visszatartó ereje a "póknak". A rendőrség persze ezzel sem tud érdemben foglalkozni.”
 • 7. gróf 2009. szeptember 30. 12:34
  „És a pók darujára rá van matricázva: max 500 kg
  Semmi gond!”
 • 6. papipa 2009. szeptember 30. 11:16
  „klj_54
  Igen, egy határig a vontató tömege és motorteljesítmánye szabja meg a vontatható tömeget, de ez ráfutófékes, vagy fékrendszerrel ellátott vontatmány esetén igaz inkább. Fék nélkül a legnagyobb vontató is csak max 750 kg-ot húzhat. Amúgy ezeknek a pókosautó fajtáknak egy ideig én állítottam ki a műbizonylatát, ami alapján a forgalombahelyezésúk történik a hatóseggnél és ott is 750 kg szerepel. Bocsi!”
 • 5. hawaiiklub 2009. szeptember 30. 10:31
  „Carlo, egyetértek. A kerékbilincs sokszor csak arra volt jó, hogy még tovább ott maradjon a tilosban parkoló autó...”
 • 4. hawaiiklub 2009. szeptember 30. 10:29
  „Akit megbüntetnek, az mindig vagy igazságtalannak véli, vagy azon sír, hogy miért nem büntetnek meg mást is... Azt persze nem nézed, hogy hány fekete BMW-t meg Audit vontatnak el, akik akadályozzák a forgalmat. Ők sem ússzák meg. Amúgy Pesten rosszabb a helyzet. Ott simán otthagyják a vészvillogós barmokat, akik megbénítják a fél várost (pl. Nagykörút). Max. 1 csekket kap, nem vontatják el, a többi lúzer meg araszoljon miatta 30 perccel többet.”
 • 3. Carlo 2009. szeptember 30. 10:19
  „a forgalmiban szerepel, hogy mekkora fék nélküli vontatmány húzhat
  az a mérvadó

  én annakidején úgy tanultam a KRESZ-t, hogy csak akkor leget a tilosban parkollót elszállíttatni, ha az balesetveszélyt okoz
  egyéb esetben, szabálysértés...

  végre 1 jó döntés, hogy kerékbilincset nem használnak”
 • 2. klj_54 2009. szeptember 30. 09:51
  „1. hozzászólás papipa 2009.09.30. 08:20

  Én azért utána tekintenék a dolognak, mielőtt ide írok!
  A vontató tömege szabja meg a vontatható fék nélküli jármű tömegét. Az arány ránézésből is megfelelő.
  Hacsak nem változott a KRESZ:)”
 • 1. papipa 2009. szeptember 30. 08:20
  „A "pókos" autók eddig is szabályellenesen működtek, mert a KRESZ szerint nem vontathatnának fék nélkül ekkora tőmegeket. A jogszabály, amire az SZKT illetékese hivatkozik sem állja meg a helyét, mert az elromlott gépjármű esetén tesz említést erre a vontatási módra szigorú feltételekkel.
  Csókoltatom a rendőröket is, mertt az úszóház előtt szabálytalanul tilosban parkoló ILB-... Opelt soha nem veszik "észre". Bezzeg engem, ha 500m-es szakaszon nappal nem kapcsolom fel a lámpát megb....-nak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szegedi Közlekedési Kft. balkáni piacokat keres

A cég a bolgár piacon eddig 2 trolibuszt értékesített Haszkovó városának, de feltett szándékuk, hogy bekapcsolódjanak a szófiai villamos-felújításba is. Tovább olvasom