Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Pillanatokon múlt a gyerekek élete: autókra dőlt egy fa a szegedi Török utcában

Teljesen egészséges, 20 méter magas juharfa tört össze egy Peugeot 407-est csütörtökön Szegeden. A várakozó autóban egy négytagú család volt: éppen kiszálltak, amikor dőlt a fa.
– Halkan menjünk be, a gyerekek még alszanak; megviselte őket a trauma – invitált otthonukba Péter, aki kérte, teljes nevét ne írjuk le. Péter feleségével, két- és négyéves gyermekével csütörtök kora délután Szegeden, a Török utcában parkolt, közjegyzőhöz indultak. – A közjegyzővel megbeszélt időponthoz képest kicsit hamarabb érkeztünk, ezért az autóban vártunk. A fiam és a lányom elkezdett mocorogni a gyerekülésben, kérleltek, hogy kössük ki őket, szerettek volna felállni. Úgy döntöttünk, bemegyünk a közjegyzőhöz, ezért kikötöttem a gyerekeket. A párom már kinyitotta az ajtót, a fiam éppen csak felállt, amikor hatalmas csattanást hallottam, üvegszilánkok repültek mindenfelé – elevenítette fel a végül szerencsés kimenetelű baleset utolsó pillanatait Péter.

Autókat rongált meg a kidőlt fa Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A férfi akkor még nem tudta: egyetlen pillanaton múlt 4 éves kisfia élete. A fa pontosan a gyerekülés tetejét találta el, a fejtámla is meghajlott. Péterék autójára egy közel másfél tonnás, 20 méter magas juharfa dőlt rá. – Megroppant a C oszlop, bal oldalról nem tudtam kiszedni a gyerekeket. Körbeszaladtam, hogy kisegítsem őket, a csattanástól mindkét kicsi elkezdett sírni. Meglepődtem, hogy a járókelők többsége ahelyett, hogy segíteni próbált volna, inkább a  telefonjával fotózott, kamerázott.

A rendőrök, tűzoltók pillanatok alatt a helyszínre érkeztek, megkezdték az autó mentését, a kidőlt fa eltakarítását. Megtudtuk: a tűzoltók megemelték a hatalmas faágat, hogy Péter kiállhasson az autójával alóla. Leszakadt egy villanyvezeték is, ami megnehezítette a kármentést. – Nem tudtam, hogy ráz-e a vezeték, többen figyelmeztettek: vigyázzak rá.
A szerencsés kimenetelű balesetben Péterék Peugeot 407-ese alaposan összetört. Szerelőhöz szállították, várják a kárszakértő véleményét. – A környezetgazdálkodási társaság munkatársai felvették a jegyzőkönyvet, fotókat készítettek. Egy listányi papírt kell még bevinnem, később döntenek a kártérítés mértékéről.

Autókat rongált meg a kidőlt fa Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felel többek között a város tisztaságáért, a kertészetért. Közel 70 ezer fát gondoznak, egészségüket rendszeresen vizsgálják. A szakembereket is meglepte a gyökerestül kifordult juharfa esete. – Teljesen egészséges fa dőlt az útra, négy autót megrongált. Megvizsgáltuk, és a törzsben nem találtunk rothadást, viszont a gyökereket két oldalról elvágták – tudtuk meg Molnár Józseftől. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. üzemegység-vezetője lapunknak elmondta, a helyszíni szemle arra utal, hogy évekkel ezelőtt egy kábelfektetésnél a Török utca 9. szám előtti 50 centi átmérőjű, 15–20 méter magas juharfa gyökérzetét két irányból is megvágták. – A szárazság is gyengítette a növényt, a reggel óta hulló eső pedig megterhelte a koronát. Egy kis szél is elég volt ahhoz, hogy tövestül kiforduljon a juharfa.


Korábban írtuk:
Az ágak az asztalos esőbeállóját is leszakították. A tűzoltók egy és két óra között gallyazták a fát, az EDF Démász helyszínen tartózkodó szakemberei pedig áramtalanították a vezetéket.

A rendőrségtől megtudtuk, személyi sérülés nem történt, de az érintett szakaszon útzár van érvényben. Az arra közlekedők kerülhetnek a Tábor utca vagy a Párizsi krt. felé.

Autókat rongált meg a kidőlt fa Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. dodoni 2012. szeptember 22. 12:56
  „Én is ezt az alábbi idézetet emelném ki:

  "Meglepődtem, hogy a járókelők többsége ahelyett, hogy segíteni próbált volna, inkább a telefonjával fotózott, kamerázott."

  Én meg nem lepődöm meg ezen. A rengeteg sok, katasztrófa hangulatot árasztó műsor, ilyen témákat feldolgozó film, megtette a hatását. Még azt is el tudnám képzelni, hogy egy fuldoklót is előbb kezdenek ma már el az emberek kamerázni, mint kimenteni.”
 • 38. mazsolaszolo 2012. szeptember 21. 17:17
  „"Meglepődtem, hogy a járókelők többsége ahelyett, hogy segíteni próbált volna, inkább a telefonjával fotózott, kamerázott."

  Gratulálok nekik. :(( OKosabb a telefonjuk, mint saját maguk.

  Kedves Péter,

  azt szokták mondnai, hogy akinek élni kell, arra vigyáznak az angyalok. :) Jobbulást Önöknek is, de különösen a kicsiknek. Ha esetleg nem javulnak, rémálmaik vannak stb., akkor a trauma miatt feltétlenül keressenek fel egy gyermekpszichológust! Minél korábban elkapják a traumát, annál könnyebb maradéktalanul és a lehető legkevesebb fájdalommal kigyepálni.

  Üdvözlettel:
  mazsolaszolo
  (aki maga is átélt egy hasonló "egymásodpercenmúlott"-ot, tavaly télen)”
 • 37. Bendegúz007 2012. szeptember 21. 12:21
  „Szentistványi István szerint ne bántsuk a fákat nem baj ha öreg,majd rádől valakire,de ha majd rádől egyszer őrá az a sors keze lesz.”
 • 36. Khts 2012. szeptember 21. 11:24
  „25:
  a fa törzse a gyökfőben is teljesen egészséges volt. Ami a sötétebb rész a belsejében azt a gesztnek hívják ami már nem dolgozik így tömítőanyagokkal konzerválja a fa, melyek színe sötétebb, barnás, mint a külső, világos, élő gyűrűé.
  A gyökereket a felszínről nem lehet megítélni. DE egy fa magától nem fordul ki!
  A közműfektető cégek által megbízott alvállalkozók felszín alatti tevékenysége szinte kontrollálatlan. A munkásnak az van kiadva h gödröt ásson, mással nem törődik, vág, bont. Bele kerül a kábel, cső, majd be lesz temetve. Fátyol rá...”
 • 35. nickolett 2012. szeptember 21. 11:15
  „33. kormoska 2012.09.21. 10:32
  Az emberi élet, főleg egészség javítása a célja annak is, hogy nem betonozunk le mindent ész nélkül, hanem teret engedünk a fáknak is a városban.
  Nyilván nem szabadott volna holmi közműfektetés miatt elvágni a fa gyökerét, de számomra az is kétséges, hogy rendesen visszatemették-e az árkot, ha a fa egy üres gödörből fordul ki. Továbbá kíváncsi vagyok, ki ellenőrzi, hogy az ilyen jellegű munkák során ne sérüljenek meg a fák, és mennyire tömörített talajra aszfaltozzák újra az utat meg a járdát? És főleg arra, hogy hány ilyen fa lehet még a városban, és hogyan lehetne kiszűrni ezeket az időzített bombákat?”
 • 34. Attis2 2012. szeptember 21. 11:12
  „Ez egyszerűen undorító,hogy látják az ott bámészkodó emberek,hogy baj van,és nekiállnak fényképezni?

  Az ilyen emberekre is be kellene vezetni a segítségnyújtás elmulasztása törvényt!

  Köpjék le a tükröt!”
 • 33. kormoska 2012. szeptember 21. 10:32
  „Tegnap kb negyed órával a baleset után jártam arra.Megnéztem,a fa alatt gyakorlatilag egy üreg volt,nem volt föld ami a gyökereket megtartsa."Megható"volt hallani ahogy a Démász és a Kht emberei nyugtatták a családfőt,és persze hangsúlyozták:Sok volt az eső,előtte meg kevés........,és naná hogy egyikük sem hibás.
  Mivel egészséges volt a fa,nem tudom kap-e kártérítést a család és a többi ott parkoló,remélem igen.
  A zsinagóga(Jósika,Gutenberg utca)is tele van félig-meddig kifordult fákkal,a gyökérzetüktől hullámos az aszfalt évtizedek óta!
  Megértem a környezetért a zöldterületért aggódókat,de az emberélet a legfontosabb.”
 • 32. nanemaaa 2012. szeptember 21. 10:12
  „Hát hiába, itt az ősz újra. Megint hullanak a falevelek. Van hogy a fával együtt.”
 • 31. klj-54 2012. szeptember 21. 09:40
  „@ team5:
  Ez az önkormányzat dolga, nekik lennie kell egy "fa kataszternek" ahol a fa tipusa és vélelmezhető kora le írva vagyon.
  Ha nem lenne akkor az önkielégítő hivatal rosszol végzi a dolgát!

  *

  @masaka:
  Szeretném megkérdezni tőled, hogy ha valaki elgondolkodik egy problémán, annak megoldásán a miért ész osztás?
  A hozzád hasonló emberek miatt mentem külföldre dolgozni, mert ott normális emberek vannak!
  Amellett most lehetőségem lenne téged, mint szándékos károkozót feljelenteni!
  TE ugyanis kellően rávilágítottál arra, hogy láttad mit tesznek a fával és abból szerinted baleset lesz!
  Mivel elmulasztottad a bejelentést emiatt még meggondolom, hogy ügyészséget zaklassam emberölési kisérlet (mert ugye ember is meghalhatott volna!) vagy szándékos károkozás miatt a röndéreket zaklassam? :)
  Tudod, ha okoskodásod helyett hallgatsz akkor nem lehetne belőled hülyét csinálni!”
 • 30. ketrin72 2012. szeptember 21. 09:39
  „Ha ki akarták volna vágni, akkor a Zöldek alkottak volna élőláncot a fa körül.....
  Hála Istennek, hogy nem lett nagyobb baj , és itt ez a lényeg!!!!”
 • 29. alfa258 2012. szeptember 21. 09:33
  „Akkor mégsem volt egészséges az a fa!!!! Ha a gyökereit eldarabolta valami ba rom, akkor az nem egészséges!!! A bűnös egy közmunkás lesz, aki vágott!!!! Tényleg nagy szerencséje a családnak hogy emberi élet, és egészség nem ment tönkre, "csak" az autó!!! Komolyan hátborzongató!!!!
  Ja. és még hány fagyökeret vágtak el??? Mire lehet számítani!!!”
 • 28. nickolett 2012. szeptember 21. 09:32
  „25. team5 2012.09.21. 08:29

  Ma munka után arra megyek és megnézem.
  Vagy valaki fotózza le, hogy ne maradjak le az infóról, nehogy addig a maradékot is kitermeljék...

  Én azt hittem, ilyen csak Kínában fordul elő, hogy az emberek fotózzák a balesetet, ahelyett, hogy segítenének. :(”
 • 27. Laura82 2012. szeptember 21. 09:11
  „24. szegarazs2 2012.09.21. 08:29:

  Én ugyan fent vagyok a facebook-on, de egyetértek Veled. Attól tartok, más már nem segítene az emberek gondolkozásmódján, mint egy v.vége, vagy valami súlyos dolog. Valahogy fel kéne rázni a magyarokat, hogy az összetartás, egymáson segítés boldogabbá tenné őket...”
 • 26. mango1 2012. szeptember 21. 08:55
  „az a cég fizessen a kár ért aki a fa gyökereit elvágta--ha már ugy is tudják kidolgozott ott--még jó hogy emberi áldozatot nem követelt---angyalok vigyáztak az egész családra”
 • 25. team5 2012. szeptember 21. 08:29
  „Ugyan már!!! Nézze már meg valaki azt a tönköt ami a földben maradt! sza..rá van korhadva. Vagy ilyen az egészséges fa?!”
 • 24. szegarazs2 2012. szeptember 21. 08:29
  „"Meglepődtem, hogy a járókelők többsége ahelyett, hogy segíteni próbált volna, inkább a telefonjával fotózott, kamerázott."

  Ez van. Meg kell osztani gyorsan.
  A FB fontosabb holmi gyerekek életénél.

  (Bevallom, nekem eszembe nem jutna fotózni ilyen helyzetben. Igaz, a FB-n sem vagyok fent, én ókonzervatív őskövület. De legalább segíthettem volna a gyerekeket kiszedni "fontosabb" dolgom nem lévén.)

  Egyébként ilyen nép a magyar. Pár éve ismerősöm Dongó motoros bringáját a nagyposta előtt fényes nappal elkezdték lopni. Fűrészelni a zárat. Mit csináltak az emberek? Körbeállták, és nézték. Ennyi.

  Ráférne egy világvége az emberiségre, azt hiszem. (Mennyi agyatlan barom lenne, aki azt is kamerázná, hogy megossza. ;-))”
 • 23. Horthyszobor 2012. szeptember 21. 07:44
  „Angyalok vigyáztak kicsik életére!!! Köszönjük neki!”
 • 22. joy 2012. szeptember 21. 06:58
  „Vajon mennyi hasonlóan tönkretett gyökérzetű fa lehet Szegeden?”
 • 21. zazie 2012. szeptember 21. 05:34
  „masaka tegnap délután méf csak a "korábban írtuk" rész volt kint :-)”
 • 20. masaka 2012. szeptember 20. 22:56
  „Megint egy csomó komment szól arról, hogy emberek felületesen elolvasnak valamit, és utána mindjárt félinformációk alapján osztják az észt, gondolkodás helyett.
  A cikk melyik részét nem értette az meg, aki az elöregedett fákat, meg az időszakos vizsgálat (szerinte) hiányát, meg a gondozás hiányát emlegette?
  Segítek!
  Arról van szó a cikkben, hogy az "ügyes" közműfektetők a még ügyesebb mérnökurak irányítása mellett sikeresen elvágták szerencsétlen fa gyökereit két oldalról, és az nem tudott mivel kapaszkodni, mikor az eső megnehezítette a koronáját, és kidőlt.
  Ha nem vágják el a gyökereit, még 10 évek múlva is ott állt volna.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a turulszoborról

Tévesen jelent meg lapunkban, hogy a szobor alkotója, Tóbiás Klára szerint ekkora méretű műhöz magánterületen nem kell építési engedély. Tovább olvasom