Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Pillangókisasszony: mai pszichológiai dráma

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház operatársulata Ferkay Tamás rendezésében, Pál Tamás dirigálásával ma 19 órától mutatja be a Pillangókisasszonyt. A másik szereposztást szombat este láthatja a közönség.
A szegedi operajátszásban Vaszy Viktor óta két irány egyszerre van jelen: a felfedezendő újdonságok és a ritkán látható régi művek mellett a műfaj legértékesebb, legnépszerűbb slágerdarabjait is rendszeresen műsorra tűzik. Az operairodalom legtöbbet játszott remekművei közé tartozik a Pillangókisasszony, amit most az Ausztriában élő, világszerte dolgozó színész és zenés színházi rendező, Ferkay Tamás állított színpadra a díszletet és a jelmezeket tervező Molnár Zsuzsa új színpadképében.

Pillangókisasszony a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A másik csapat Gyüdivel

A másik szereposztás élén szombat este a pályakezdő Kovács Évát láthatja a közönség a címszerepben. Pinkertonként ma az Armel-operaversenyen is sikert aratott Balczó Péter, holnap László Boldizsár mutatkozik be. Szuzuki ma Vajda Júlia, szombaton Szonda Éva, Sharpless ma Kelemen Zoltán, holnap Cseh Antal lesz. A szombati előadást Gyüdi Sándor főigazgató vezényli.

Ferkay szerint az ilyen ismert, sokat játszott darabok esetén azt szokták kérdezni a rendezőktől: mi az új, mi a más a koncepciójában. – Az én törekvésem nem a más, hanem a jó. Megpróbálom megvalósítani mai szemmel, mai nézőpontból ennek a pszichológiai drámának a közvetítését a mai közönség felé. Ez nem a történet megváltoztatását jelenti, hanem a történeten belüli ötletekkel az interpretáció világosságát. Ez az opera zenébe foglalt pszichológiai dráma, amelynek dialógusai kitűnően meg vannak fogalmazva. Meggyőződésem, hogy ezt a szövegkönyvet zene nélkül is remekül el lehetne játszani, Puccini zseniális mélysége, ős színházi rafinériája ezzel a zenével a darab értékén alapvetően nem lendít. Feladatunk elsősorban az, hogy a mai drámát eljátsszuk. Mert manapság is könnyen megtörténik, hogy egy jobbfajta német hivatalnok öregkorában elmegy a Fülöp-szigetekre, és bevásárol egy fiatal nőt, hogy otthon legyen kivel dicsekedni. Nem lesz véletlen, ha a néző ilyen párhuzamokat fedez fel az előadásban anélkül, hogy a történetet megváltoztattuk volna. A történet mai és aktuális, ezért a szereplőktől is azt kértük, hogy mély pszichológiai hitelességgel, egymásra figyelve, önsajnálkozás és pátosz nélkül ne csak énekeljék el, hanem játsszák is el a drámát – hangsúlyozza Ferkay Tamás.

Pillangókisasszony a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Pál Tamás, a színház első karmestere vezényli a mai premiert, aki már fél évszázada foglalkozik ezzel az operával, és több mint százszor dirigálta. Elmesélte: 11 évesen látta először az Operaházban a legendás Orosz Júlia címszereplésével, akit több mint két évtizeddel később dirigált is ugyanabban a produkcióban. Világszerte vezényelte Puccini operáját, többek között tíz alkalommal Japánban is, amikor az Operaház társulatával vendégszerepelt a szigetországban. – A Pillangókisasszonyt dirigálva minden egyes alkalommal ugyanazt a megrendülést élem át, amit a darabbal való első találkozáskor. Kortalanul időszerű ez a dráma, az a mélységes részvét és szeretet, amit a szerző a főszereplő iránt érez, átragad a befogadóra is – fogalmaz Pál Tamás.

– Boldog vagyok, hogy itt énekelhetek, mert kellemes a szegedi társulattal dolgozni, kedvesen fogadtak a kollégák. A szerepköröm egyik legnehezebb, legnagyobb főszerepe a Pillangókisasszony hangi, énektechnikai és színészi szempontból egyaránt. A fiatal, tapasztalatlan lánytól el kell jutni az életből sok mindent megtapasztalt, érett nőig, aki a fellegekből indulva megérkezik a pokolba – mondja a premier Cso-cso-szánja, Létay Kiss Gabriella, az Operaház szólistája, aki ezzel a bemutatóval debütál Szegeden.

Olvasóink írták

 • 1. Szögedi 2012. március 16. 11:19
  „Bocsánat de nem értem a fotósorozatot. A darabból kb 25 percről láthatunk fotókat, ennek a fele egy jelenetnek a szinte kockáról kockára történő bemutatása. Nem ért rá a fotós kicsit hosszabb ideig és színesebben fényképezni? :)
  Ebből a semmiből van 24 kép máshol meg 8at is sajnálnak ami többet mondana miért?????
  Színtelen... nem tudom, ezért biztosan nem megyek el. Többet nem tudhattunk meg.

  Persze ott szeretnék lenni, csak ajánlani tudom mindenkinek, nagyszerű darab, na de kedves Dm...!!!
  cikkből sem nagyon derül ki miért kéne elmenni. a szokásos ömlengések helyett h zseniális darab, egy zseni a szerző. Igen ismerjük a szerző nagyságát, lehetett volna még húzni a mézesmadzagot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar–szerb közös program a gabonakutatónál

Két éves, az egészséges táplálkozást és környezetünk védelmét egyaránt szolgáló ökogazdálkodási kutatási projekt kezdődött el. Tovább olvasom