Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Pilótafeleségből rekorder óvónő

Legalább húsz évet letagadhatna az életkorából Paulisz Béláné Lele Gizella. A pilótafeleségből lett óvónő 90. születésnapján elárulta: a szeretet a hosszú élet titka.
16 éves se volt Lele Gizella, amikor engedéllyel férjhez ment az Algyőn pilótáskodó Paulisz Bélához.

– A Felvidékről érkezett az algyői sportrepülőtérre a férjem. Én a községházán dolgoztam a „polgári" után. Amikor 40-ben megesküdtünk, azt mondta: „A munkát abbahagyod, mert van annyi pénzem, hogy egy asszonyt el bírok tartani" – emlékszik a világháború előtti évekre Pauliszné Gizike, aki életében egyszer emelkedett a levegőbe a Szent-Györgyi Albert professzort is oktató, virtusból az algyői Tisza-híd alatt is átrepülő pilóta férjével.

– Összeszólalkoztunk valamin az urammal, mire azt találta mondani: „Mit értesz te hozzá?! Erdőben nevelkedtél." Mert az édesapám a vásárhelyi Volner fakereskedő cégnél dolgozott, a Tisza-parton... Nekem nagyon, de nagyon fájt a férjem kiszólása. Ezektől a szavaktól alig tudtam magamhoz térni. Másnap olvastam a Kis Újságban, hogy a volt szegedi tanítóképzőben nyílik a dolgozók tanító- vagy óvónőképzője. Én bebicikliztem Szegedre, és jelentkeztem: mindegy, melyik tanfolyamra, de írjanak be.
Az algyői óvoda gyémántdiplomás egykori vezetőjét, Paulisz Béláné Lele Gizellát 90. születésnapján népes családja és a település polgármestere is köszöntötte. fotó: újszászi ilona
Az algyői óvoda gyémántdiplomás egykori vezetőjét, Paulisz Béláné Lele Gizellát 90. születésnapján népes családja és a település polgármestere is köszöntötte. Fotó: Újszászi Ilona

– Mikor megkaptam a levelet az iskolától, hogy fölvételt nyertem, akkor mondtam el a férjemnek: „Holnap megyek, bevásárolok könyvekből, megkezdem az iskolát. Mert nem az erdőben nevelkedtem: négy polgárit elvégeztem. Most óvónő leszek, vedd tudomásul!" Erre elfehéredett. Egy árva szót se szólt nekem. Én meg elintéztem: a két gyereket a nagymamám vitte az óvodába, ő ment értük is. Később pedig a nagyobbik, Gizike elirányította a kicsit. Így tudtam elvégezni az óvónőképzőt. Csupa jelessel – mutatja az 1952. június 24-én kelt oklevelet.

– Óvónőként Vásárhelyen kezdtem, aztán 1953. január 1-jén áthelyeztek az algyői óvoda vezetőjének. Akkoriban 17 gyerek járt az óvodába. De a gyerekek száma egyre szaporodott – mondja Gizike, aki azt is az újságban olvasta, hogy az lehet vezető, aki érettségizett. A Radnóti-gimnáziumban különbözeti vizsgát tett, így a harmadik osztályban kezdhette az érettségire készülést, amiről a bizonyítványt 1959-re szerezte meg.

– Szerettem a gyerekeket. A szülőket meg bevontam mindenbe, sok társadalmi munkát szerveztem nekik. Például az algyői óvoda mocsaras, nádas udvarát föltöltettem, bevezettettem a gázt. Az olajosoktól, Juratovics Aladártól kértem segítséget. Jó híre volt az algyői óvodának. Bővíteni kellett, új épületeket húztak föl az udvaron: 7 csoportosra bővültünk, körülbelül 160-170 gyerek járt az algyői óvodába, mikor 1983-ban nyugdíjba mentem – sorolja a számokat Pauliszné Gizike, aki 4 unokáját és dédunokái közül kettőt is óvónőként gondozott. Ugyanis visszahívták délutános óvónőnek. 1997. június 30-án zárta le hivatását Algyő többszörösen rekorder, gyémántdiplomás óvónője, akit a település közösségi életének meghatározó egyéniségeként 90. születésnapján, február 20-án családja és a nagyközség polgármestere, Molnár Áron is köszöntött. A szépkorúaknak föltett szokásos kérdésre tömören válaszolt: „A hosszú élet titka: a szeretet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Margó néni 100 éves

Margó néni 100 éves
Családi körben ünnepelte századik születésnapját a kitűnő egészségnek örvendő Szentesi-Tóth Imréné… Tovább olvasom